Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Λυών :Προπύργιο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας


Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ανεργία έχουν κινητοποιήσει τις αστικές αρχές πολλών πόλεων σε όλο τον κόσμο. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας , ιδιαίτερα της νεανικής και της καινοτομίας γίνεται μια από τις προτεραιότητες των στρατηγικών τους σχεδιασμών.
Φωτεινό παράδειγμα στην περιοχή μας είναι η πόλη του Τελ Αβίβ.Στην Ελλάδα πρωτοπόρα προσπάθεια θεωρείται το innovathens του Δήμου Αθηναίων.Μια νέα προσπάθεια αρχίζει σύντομα στο Ηράκλειο ,το ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ. Επίσης πολλοί δήμοι οργανώνουν επιχειρηματικά σχολεία στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.
Ας δούμε , όμως, ένα παράδειγμα τι γίνεται στη πόλη της Λυών με το δίκτυο  επιχειρηματικότητας

#Euronews .
Βρισκόμαστε στη Λυών.

Η πόλη είναι η δεύτερη επιχειρηματική πρωτεύουσα της Γαλλίας. Ο Ραντουάν Οάμα είναι ο συντονιστής του δικτύου επιχειρηματικότητας της Λυών μεταδίδει ο δημοσιογράφος του euronews, Σερζ Ρομπί.

«Ναι, η φιλοδοξία μας είναι διπλή. Από τη μία πλευρά, προωθούμε την επιχειρηματικότητα και την ίδια ώρα βοηθάμε τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να αναπτυχθούν.Το δίκτυο έχει 50 εταίρους, 200 εμπειρογνώμονες και βοηθάει πάνω από 15.000 επιχειρηματίες» υποστηρίζει ο Ραντουάν Οάμα.
«Λοιπόν, μείνετε μαζί μας. Θα ανακαλύψουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Μια μικρομεσαία επιχείρηση της Λυών που κάνει πρωταθλητισμό στον ιατρικό κλάδο» υποστηρίζει ο Σερζ Ρομπί.Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στη θεραπεία του γλαυκώματος. Η ασθένεια προκαλεί προοδευτική καταστροφή του οφθαλμού και είναι μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης.
Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα μοναδικό εργαλείο στον κόσμο. Μια τεχνική που λειτουργεί με υπερήχους και κρατάει τον ασθενή μακριά από την επεμβατική χειρουργική.Το υλικό μας παραχώρησε ευγενικά ο καθηγητής Φλοράν Απτέλ / CHU της Γκρενόμπλ.

Συναντούμε τον συν-ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

«Να ξέρεις ότι κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ασθενείς τους οποίους βοηθάς να διατηρήσουν την όραση τους και να μην τυφλωθούν. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα» σύμφωνα με τον Φαμπρίς Ρομανό, συν ιδρυτή της Eye Tech Care.

Περισσότερο από το 50% του κύκλου εργασιών αυτής της Μικρομεσαίας επιχείρησης επανεπενδύεται στον τομέα της έρευνα και ανάπτυξης. Μετά την Ευρώπη, η εταιρεία θέλει να επεκταθεί σε Ινδία και Κίνα.

«Η παγκόσμια αγορά του γλαυκώματος αξίζει περίπου 5 δισ ευρώ. Υπάρχουν περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με γλαύκωμα, εκ των οποίων 25 εκατομμύρια στην Κίνα» υποστηρίζει ο Ντίντριχ Γουλφ, διευθύνων σύμβουλος της Eye Tech Care.Στα πρώτα της βήματα, η εταιρεία έλαβε οικονομική ενίσχυση, καθοδήγηση και στήριξη από το επιχειρηματικό δίκτυο της Λυών.Αυτό της επέτρεψε να δημιουργήσει τα πρώτα πρωτότυπα προϊόντα και να προσελκύσει κεφάλαια.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο καλά λειτουργεί το επιχειρηματικό δίκτυο της Λυών. Όλα τα μέλη συνεργάζονται αρμονικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν κάποιος έχει μια ερώτηση, κάποιος άλλος έχει την απάντηση. Και μάλιστα έρχεται γρήγορα!» σύμφωνα με τον Φαμπρίς Ρομανό, συν ιδρυτή της Eye Tech Care.


«Ραντουάν, γνωρίσαμε μια επιχείρηση που τα πηγαίνει πολύ καλά και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.«Ναι. Η ιατρική βιομηχανία είναι το καμάρι μας. Υποστηρίζεται από εταιρείες με μεγάλη ιστορία αλλά και από πολλές, καινοτόμες και ευέλικτες μικρομεσαίες επιχειρήσεις»υποστηρίζει ο Ραντουάν Οάμα.

Στην Ευρώπη, η ιατρική βιομηχανία απασχολεί 500.000 άτομα. Σχεδόν το 95% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσο για το δίκτυο της Λυών, φέτος έλαβε ένα από τα Επιχειρηματικά Βραβεία Προώθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ραντουάν, στηρίζετε επιχειρηματίες εδώ και 15 χρόνια. Η ιδέα είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι δεν είναι;» ρωτά ο Σερζ Ρομπί.

«Ναι, θέλω να προσκαλέσω όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί μας. Να ενώσουμε δυνάμεις και να αναπτύξουμε ένα πανευρωπαϊκό επιχειρηματικό δίκτυο» δήλωσε, στην κάμερα του euronews ο Ραντουάν Οάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.