Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Τρίκαλα : Πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένων ψηφιακών δράσεων

Υπερσύγχρονο «πακέτο» 5 «έξυπνων δράσεων» υλοποιούν για τον Δήμο Τρικκαίων 5 κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής. Η πόλη της τεχνολογίας συνεχίζει ένα βήμα πιο πέρα τις δράσεις για την προσφορά «έξυπνων» υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, με ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα ως σύνολο, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρότι κάποιες εφαρμογές του έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο δοκιμών σε άλλες πόλεις. 

Ετσι, στους τομείς της εξοικονόμησης πόρων και της ουσιαστικής διαχείρισης της καθημερινότητας, οι 5 δράσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης τεχνολογικών λύσεων προς όφελος των πολιτών.
Οι δράσεις παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Μαΐου 2017 από την εταιρία CISCO στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Mobile Connected World» που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel στην Αθήνα.

Παρόντος του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του προέδρου της e-trikala ΑΕ κ. Γιάννη Κωτούλα, οι 5 συνεργαζόμενες εταιρίες (CISCO, Sieben, ΚΑΥΚΑΣ, Viva και Space) αναφέρθηκαν στο έργο που θα υλοποιείται μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των υποδομών.

Ο Δήμος Τρικκαίων θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος στις 29 Ιουνίου, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τεχνοκράτες και η πιλοτική του εφαρμογή είναι διαχειρίσιμη. Σημειώνεται ότι όλο αυτό το «πακέτο» είναι αποτέλεσμα του πλήθους δράσεων στον τομέα της πληροφορικής που υλοποίησε ο Δήμος Τρικκαίων, με αποκορύφωμα το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό.


Εξ ου και ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πλέον τίθενται υπό την ίδια «ομπρέλα» διάφορα συστήματα που έχουν δοκιμαστεί μεμονωμένα και, έτσι, ο πολίτης θα βλέπει άμεσα τα οφέλη της «έξυπνης πόλης. Μάλιστα, το σημείο ελέγχου θα είναι ορατό σε όλους, στο Δημαρχείο, και οι εφαρμογές άμεσα ορατές από όλους.

Τα συστήματα είναι:
Α)  Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης (smart parking)
Αφορά στην κάλυψη 45 θέσεων στάθμευσης και θέσεων ΑΜΕΑ, η οποία θα επιτρέπει τη δυνατότητα εντοπισμού ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους πολίτες. Η χρέωση, η πληρωμή, αλλά και η ανταμοιβής και παρακολούθηση του συστήματος θα γίνεται με τη χρήση προηγμένων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.
Β) Έξυπνος φωτισμός (smart lighting

Αντικαθίστανται 24 φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED που θα διαθέτουν και αισθητήρες για ανίχνευση κίνησης και εξοικονόμηση ενέργειας.
Γ) Έξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας (smart mobility

Χρησιμοποιούνται αισθητήρες καταμέτρησης οχημάτων και επιτυγχάνεται διαχείριση ροής με φωτεινούς σηματοδότες
Δ) Περιβαλλοντική διαχείριση (smart environment)
Εγκαθίστανται αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών, που συλλέγουν και αναλύουν τα σχετικά δεδομένα ποιότητας του περιβάλλοντος 
Ε) «Ανοικτή Αγορά» (Open Mall)
Με τριπλή δράση:

1. Έξυπνη οικονομία (smart economy),
2. Έξυπνη διακυβέρνηση (smart governance

3. Έξυπνη υγεία (smart health)

Διατίθεται εφαρμογή για φορητές συσκευές (mobile App) και οι δράσεις στηρίζονται και στη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων. 

Προσφέρονται δυνατότητες:
- καταχώρησης προσφορών από επιχειρηματίες και εντοπισμού τους από χρήστες, 
-  ανάρτησης ανακοινώσεων απόν το Δήμο (πχ. εκδηλώσεις). 
-  ενεργοποίησης των εθελοντών που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτών (ΚΑΡΠΑ), προκειμένου να αντιμετωπίζονται τυχόν περιστατικά κρίσεων υγείας στα όρια της πόλης και να σωθούν ζωές.


Οι υποδομές του πιλοτικού έργου «Ανοικτή Αγορά» (Open Mall) θα εφαρμοστούν στα όρια του κέντρου της πόλης των Τρικάλων, όπου είχε δοκιμαστεί και το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οι υπόλοιπες 4 «έξυπνες» εφαρμογές θα προσφέρονται στο σύνολο του Δήμου. Μέσα από την υλοποίηση του εν λόγω πιλοτικού έργου  εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν τα ακόλουθα οφέλη:

  • Προσφέρονται υπηρεσίες έξυπνης πόλης σε πλήρες παραγωγικό περιβάλλον
  • Παράγεται μια μελέτη περίπτωσης προς συνειδητοποίηση, ικανή για προτυποποίηση και επέκταση
  • Οι πολίτες αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστο και ελεύθερο ασύρματο δίκτυο, στα όρια της πόλης (σε συνεργασία και με το υφιστάμενο ασύρματο δίκτυο)
  • Η εφαρμογή προσφέρει εύκολη και χρηστική πληροφορία (προσφορές, alert services)
  • Υλοποιείται εφαρμογή που «σώζει ζωές» σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών του Δήμου.
  • Οι τοπικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε μικρο-σελίδες, προσφέροντας στοχευμένη πληροφόρηση μέσω της εφαρμογής (πχ. προσφορές, κουπόνια, ανταμοιβές κλπ.)
  • Προσφέρεται νέο μέσο προώθησης σε επιχειρήσεις και προϊόντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.