Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οι άνθρωποι είναι η βασικότερη προϋπόθεση, για να γίνει μια χώρα ή πόλη ανταγωνιστική

Εικόνα: GTCI
Όταν πρόκειται να γίνει μια χώρα, μια πόλη ή ένας οργανισμός ανταγωνιστικός, υπάρχει ένα βασικό συστατικό - οι άνθρωποι.
Τα τελευταία έξι χρόνια, ο Global Talent Competitiveness Index (GTCI) έχει κατατάξει τις χώρες και τις μεγάλες πόλεις όσο αφορά την ικανότητά τους να προσελκύουν, να αναπτύσσουν και να διατηρούν ταλέντα.

Το GTCI είναι μια ετήσια έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης που καταρτίστηκε από το διεθνές επιχειρηματικό σχολείο INSEAD με το The Adecco Group και την Tata Communications. Μετράει και κατατάσσει 119 χώρες και 90 πόλεις με βάση την ικανότητά τους να μεγαλώνουν, να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα.

Εδώ είναι μια πιο προσεκτική ματιά στα μέρη που ήρθαν στην κορυφή στην κατάταξη 2018, η οποία ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.






Εικόνα: GTCI

Κορυφαίες πέντε χώρες

Η μελέτη μετρά τις επιδόσεις των χωρών - υπάρχουν 119 στον δείκτη - χρησιμοποιώντας έξι πυλώνες:
  • Το "Enable" εξετάζει τα ρυθμιστικά, εμπορικά, επιχειρηματικά και εργασιακά τοπία και αν συμβάλλουν στην προσέλκυση ανθρώπων ή την απομάκρυνσή τους.
  • Το "Atract" αξιολογεί πόσο ανοιχτή είναι μια χώρα ή μια πόλη πέρα από τα ταλέντα - είτε πρόκειται για ανθρώπους ή επιχειρήσεις - αλλά και για εκείνους που προέρχονται από υποβαθμισμένο περιβάλλον, γυναίκες και ηλικιωμένους.
  • Το "Grow" εξετάζει πόσο καλά μια χώρα ή μια πόλη βοηθά στην ανάπτυξη των ανθρώπων της, για παράδειγμα, μέσα από ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα που προσφέρει δια βίου μάθηση.
  • Το "Retain" εξετάζει πόσο ωραίο είναι να ζεις εκεί, ένα από τα βασικά συστατικά της διατήρησης του ταλέντου είναι η ποιότητα ζωής.
  • Το "VT Skills" μετρά τη διαθεσιμότητα εργαζομένων με επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες.
  • Το "GK Skills" εξετάζει τη διαθεσιμότητα των παγκόσμιων δεξιοτήτων γνώσης (εργαζόμενοι σε επαγγελματικούς, διευθυντικούς ή ηγετικούς ρόλους).






Εικόνα: REUTERS / Denis Balibouse

Στην πρώτη θέση η Ελβετία ενεργεί επιτυχώς και στους έξι πυλώνες, αλλά είναι ιδιαίτερα καλοί στη διατήρηση του ταλέντου και προσφέρει ένα «ιδανικό οικονομικό περιβάλλον όσον αφορά τα ρυθμιστικά, εμπορικά, επιχειρηματικά και εργασιακά τοπία».
Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, η οποία έρχεται κορυφαία στην κατηγορία Enable για την ικανότητά της να προσελκύει ταλέντα από το εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ είναι στην τρίτη θέση και αποδίδουν ιδιαίτερα καλά στον πυλώνα Grow.Αυτό οφείλεται εν μέρει στο κορυφαίο δίκτυο πανεπιστημίων και στις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν μια εξαιρετική δεξαμενή δεξιοτήτων παγκόσμιας γνώσης.
Προσφέροντας πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και τα οφέλη και έναν καλό τρόπο ζωής, η Νορβηγία, όπως και η Ελβετία, υπερέχει στην διατήρηση του ταλέντου.
Η Σουηδία λειτουργεί καλά και στους έξι πυλώνες, αλλά είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη στη διατήρηση του ταλέντου.

Κορυφαίες πέντε πόλεις
Στον Global Cities Talent Competitiveness Index, οι πόλεις μετριούνται με τους ίδιους πρώτους τέσσερις πυλώνες με τις χώρες (Ενεργοποίηση, Προσέλκυση, Ανάπτυξη, Διατήρηση) με την προσθήκη ενός νέου πυλώνα: "Be Global". Αυτό αντικατοπτρίζει την αίσθηση της διεθνοποίησης μέσα σε μια πόλη.






Εικόνα: GTCI

Η Ευρώπη σαρώνει στις πρωτειές, με τη Ζυρίχη, τη Στοκχόλμη, το Όσσο, την Κοπεγχάγη και το Ελσίνκι να κατέχουν τις πέντε πρώτες θέσεις.
Η Ζυρίχη αποδίδει ιδιαίτερα στην προσέλκυση ταλέντων, χάρη στην καλή ποιότητα ζωής της πόλης και τη διεθνή αίσθηση. Από τις πέντε κορυφαίες πόλεις, η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο Be Global.
Η Στοκχόλμη σημειώνει υψηλότερη θέση στον άξονα Enable, γεγονός που εξηγεί την παρουσία πολλών εταιρειών της Forbes Global 2000 στη σουηδική πρωτεύουσα.
Το Όσλο και η Κοπεγχάγη λαμβάνουν και τα δύο υψηλά ποσοστά για την προσέλκυση και την ανάπτυξη χάρη στην υψηλή ποιότητα ζωής τους και την αφθονία των μεγάλων πανεπιστημίων.
Εν τω μεταξύ, το Ελσίνκι κάνει καλά στον στύλο της διατήρησης, με τη βοήθεια ενός υψηλού λόγου γιατρού-ασθενούς.

Τι κάνουν σωστά αυτά τα μέρη ;

Υπάρχουν τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά κοινά. 
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργοδοτών και προσαρμόζεται ανάλογα. 
ένα επιχειρηματικό και ρυθμιστικό τοπίο που είναι ευέλικτο. 
ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ευέλικτης εργασίας και λαμβάνουν κοινωνική προστασία · και 
κυβερνήσεις που προωθούν την ανοικτότητα.

Οι πέντε κορυφαίες πόλεις προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ζωής, καλά εκπαιδευτικά συστήματα και επιχειρηματικά περιβάλλοντα με παγκόσμια αίσθηση.Οι εργαζόμενοι έχουν επίσης ευκαιρίες ανάπτυξης.

Αλλά υπάρχουν και πολλά που οι περιοχές αυτές δεν είναι σωστές.

Ακόμη και οι υψηλότερες στον δείκτη δεν εκτελούν όλα με συνέπεια, ειδικά όταν πρόκειται για την ποικιλομορφία και την ένταξη.
Η Ελβετία, για παράδειγμα, επικρίνεται επειδή δεν έχει αρκετές γυναίκες αποφοίτους ή γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.
Οι ΗΠΑ έχουν μια μεγάλη ομάδα ταλέντων, αλλά είναι λιγότερο ανεκτικές στις μειονότητες.
Οι σκανδιναβικές χώρες κατατάσσονται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την κοινωνική κινητικότητα και την ισότητα των φύλων, αλλά με καθυστέρηση στην προσέλκυση ξένων ταλέντων και στην ανάπτυξη πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι, στον σημερινό ασταθή και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η πρόσβαση σε μια καλή δεξαμενή ταλέντων δεν αρκεί. Οι χώρες και οι πόλεις πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι το ταλέντο είναι διαφορετικό και πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ένταξης.

"Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται απλώς να είναι διαφορετικοί, πρέπει να συμμετάσχουν πλήρως και να αισθάνονται ότι ακούγονται οι φωνές τους", λέει η έκθεση.
Η έκθεση παραδέχεται ότι η επίτευξη της ποικιλομορφίας δεν είναι εύκολη και απαιτεί δέσμευση. Μπορεί ακόμη και να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να καταστήσει τους ανθρώπους πιο περίπλοκους.
"Το γεγονός είναι ότι, πέρα ​​από τις μεγαλοστομίες, η ποικιλομορφία είναι δύσκολη, και καμία χώρα ή εταιρεία δεν την έχει σπάσει εντελώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.