Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο Δήμος των Τιράνων προχωρά σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ανοικτά πρότυπα με τη μετάβαση στο LibreOffice

Βερολίνο, 22 Νοεμβρίου 2018 - Το Ίδρυμα Τεκμηρίωσης (TDF) ανακοινώνει ότι ο Δήμος των Τιράνων, ο μεγαλύτερος στην Αλβανία, κινείται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ανοικτά πρότυπα με τη μετάβαση στο LibreOffice. Το έργο αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε μια μεγάλη ανάπτυξη τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα στην υποδομή πληροφορικής της πόλης και ακολουθεί την επιτυχή μετάβαση στο Nextcloud.

Η μετάβαση στο LibreOffice διαχειρίζεται το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ακολουθεί μια προσέγγιση ανοιχτού κώδικα κατά την εφαρμογή πολλών λύσεων πληροφορικής, βασισμένη στην ισχυρή πεποίθηση ότι η δημόσια υποδομή πληροφορικής θα πρέπει να χρησιμοποιεί τεχνολογίες ελεύθερης και ανοικτής πηγής (https://publiccode.eu) . Χάρη στο LibreOffice, τα έγγραφα μπορούν πλέον να ανταλλαγούν και να αποθηκευτούν στο πρότυπο ISO Open Document Format, το οποίο διαχειρίζεται το OASIS, το οποίο αποτελεί την καλύτερη λύση για την αποφυγή αποκλειστικής κατοχύρωσης.

Ο Ermir Puka, επικεφαλής του τμήματος ΤΠΕ, πιστεύει ότι παρά την αντίσταση στην αλλαγή και τις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μετάβαση, χρησιμοποιώντας λογισμικά και πλατφόρμες ελεύθερης και ανοικτής πηγής όπως το LibreOffice - υποστηρίζοντας ανοικτά πρότυπα - θα καθοδηγήσουν την υποδομή πληροφορικής του δήμου προς το συμφέρον των πολιτών των Τιράνων.


Το πρόγραμμα μετάβασης ξεκίνησε με το Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, όπου οι περισσότερες εργασίες βασίζονται σε έγγραφα και υπολογιστικά φύλλα. Αυτό βοήθησε να εντοπιστούν πολλά διαφορετικά ζητήματα κατά τη διάρκεια και μετά τη μετανάστευση και βοήθησε τη διαδικασία σε άλλα γραφεία του Δήμου. Η πλειοψηφία των 1.000 χρηστών στον Δήμο Τιράνων έχουν ήδη μεταφερθεί στο LibreOffice.

Για να διευκολυνθεί περαιτέρω η μετάβαση, τα εγχειρίδια LibreOffice Writer και Calc έχουν μεταφραστεί σε αλβανικά, ενώ το προσωπικό πληροφορικής εργάζεται σε ένα μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης που αναπτύσσεται στο Moodle, την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης που χρησιμοποιείται από το Δήμο. Οι δραστηριότητες υποστηρίζονται με ενθουσιασμό από την τοπική κοινότητα ανοιχτού κώδικα, η οποία συγκεντρώνεται γύρω από τα Ανοικτά Εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.