Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Ηράκλειο : Εγκαινιάσθηκε το ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ

Παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και του Προέδρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Αναστάσιου Τζήκα,  πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Δεκεμβρίου, από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό,  τα εγκαίνια του «Δημοσκοπίου».

Το «Δημοσκόπιο» αποτελεί έναν  σημαντικό νέο θεσμό, ο οποίος στεγάζεται στο καινούργιο Δημοτικό Κτίριο της Νέας Αλικαρνασσού (επί της Λεωφόρου Ικάρου), με βασικό στόχο τη διασύνδεση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη νέων ιδεών προς όφελος της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της κουλτούρας του διαλόγου και της συνεργασίας.
Στο Ηράκλειο υπάρχουν όλοι οι παράγοντες για την ανάπτυξη περιβάλλοντος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στους τομείς κλειδιά της Κρητικής οικονομίας όπως ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, μαζί με τους αναδυόμενους τομείς της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών.Η ύπαρξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΤΕΙ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας συμβάλουν με την παραγωγή γνώσης και ερευνητικών αποτελεσμάτων ,στην ανάπτυξη του κατάλληλου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού και της αντίστοιχης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και ένα νέο κύμα καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Το κύμα αυτό προέρχεται από νέους ανθρώπους με ταλέντα και δεξιότητες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, από επιχειρήσεις που μετασχηματίζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, καθώς και από νέους επιστήμονες που μετατρέπουν τις ιδέες τους σε εμπορεύσιμη υπηρεσία ή προϊόν μέσω του αντίστοιχου Business Plan και ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση με διεθνή ορίζοντα.
Για όλους αυτούς, το Ηράκλειο μπορεί να γίνει ένα πρότυπο κέντρο ανάπτυξης καινοτομικών προϊόντων επικοινωνίας, εφαρμογών και υπηρεσιών. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν τα θετικά χαρακτηριστικά του ευρύτερου περιβάλλοντος και οι παρεμβάσεις που ευνοούν τη δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας στην καρδιά της πόλης, απ’ όπου μπορεί να εξαπλωθεί ένα δημιουργικό κύμα επανεκκίνησης της  οικονομικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τη διάθεση, το χρόνο και την φυσική παρουσία των επιχειρηματιών, ερευνητών, ακαδημαϊκών και κάθε δημιουργικής και δραστήριας ομάδας νέων.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι δράσεις αυτές ικανοποιούν μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδικασία ,την «τετραπλή έλικα» δηλ. την συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, των Επιχειρήσεων και των Πολιτών. 
Βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων μας στην τοπική οικονομία θα είναι το Κέντρο δημοκρατικού διαλόγου, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ». 
Το «Δημοσκόπιο» θα παρέχει τρία βασικά είδη υπηρεσιών:
  • Η πρώτη κατηγορία αφορά στην εφαρμογή του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου για το σχεδιασμό και την προώθηση της κοινωνικής και της επιχειρηματικής συνεργασίας, συναίνεσης και δικτύωσης, με την ευρεία εμπλοκή και δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και γνωμών. Επιπροσθέτως θα παρέχονται υπηρεσίες οργάνωσης και συντονισμού διαλόγων για τη διαχείριση και διοίκηση σύνθετων κοινωνικών και επιχειρηματικών ζητημάτων.
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις υπηρεσίες επιχειρηματικής διασύνδεσης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των ωφελούμενων σε διαγωνισμούς καινοτομίας, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, εργαστήρια επιχειρηματικότητας και καθοδήγησης, επιχειρηματικές αποστολές.
  • Η τρίτη κατηγορία αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών επιχειρηματικής επιτάχυνσης και υποστήριξης.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θα έχει η ζωντανή, καθημερινή παρουσία των έμπειρων επιχειρηματιών, των επιστημόνων και των ερευνητών της Ελλάδας και της διασποράς, μέσω δραστηριοτήτων επιμόρφωσης, workshops και συνεργατικών εγχειρημάτων.
Η  συνεργασία με ενώσεις επιχειρήσεων, συλλογικούς φορείς και με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Αμέσως μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: 
«Σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια ενισχύεται ο ρόλος των Δήμων στην αναπτυξιακή πορεία των Τοπικών κοινωνιών.Αποκέντρωση και ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει αυξημένη τοπική ανάπτυξη. Το Ηράκλειο πορεύεται με ευδιάκριτους αναπτυξιακούς στόχους.

Ηράκλειο, πόλη έξυπνη, ανθεκτική, πόλη των 5+1 πολιτισμών.

Αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα. Μόλις προχθές επιστρέψαμε από τις Βρυξέλλες καλεσμένοι σε σύνοδο Δημάρχων των τριάντα ισχυρότερων ψηφιακά πόλεων της Ευρώπης.Η ταυτότητα «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» αποσπά διαχρονικά διεθνείς διακρίσεις.

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Ηρακλείου θέλει να συμβάλει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος , να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους στην κοινή προσπάθεια αύξησης των οικονομικών αποτελεσμάτων και της κουλτούρας του επιχειρείν.

Το «ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟ» είναι ο θεσμός που δημιουργούμε για το σκοπό αυτό με πολλούς και μεγάλους στόχους :
  •   Βελτίωση της κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία
  •   Υποβοήθηση των ανθρώπων που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά με την κατάλληλη συμβουλευτική και πρακτικές γνώσεις
  •   Δωρεάν χώρο εργασίας στα πρώτα βήματα της προσπάθειάς τους που ίσως δεν διαθέτουν ακόμα τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, πλήρως εξοπλισμένο με γραφεία και περιφερειακό εξοπλισμό.
  •   Ένα δημιουργικό χώρο δημοκρατικού διαλόγου για κρίσιμα τοπικά ζητήματα.Διάλογος με επιστημονικό τρόπο για την επίλυση των κρίσεων και δημιουργία συναινέσεων με την πειθώ της Δημοκρατίας.

Σε αυτή την προσπάθεια σας καλούμε όλους να βοηθήσετε στην επιτυχία της, για το καλό της πόλης και ιδιαίτερα των νέων που ασφυκτιούν με τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, αναζητούν χώρο για να ξεδιπλώσουν τις ιδέες τους και τα προσόντα τους.Για να αντιστρέψουμε το κλίμα φυγής των επιστημόνων και να υποβοηθήσουμε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.
Τελειώνοντας θα΄ θελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη Δημιουργία του «ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΟΥ» και να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν την προσπάθεια με τον ίδιο ζήλο.

Τον αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, τους προέδρους της ΔΕΠΑΝΑΛ αυτά τα χρόνια Νίκο Αγγελάκη και Γιάννη Ξυλούρη, τον Αλέξανδρο Χρηστάκη και τη Μαρία Κακουλάκη , τον Κωστή Μοχιανάκη Διευθυντή προγραμματισμού του Δήμου και τον Γιάννη Αναγνώστου Διευθυντή της ΔΕΠΑΝΑΛ.».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.