Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Σεούλ: Δέκα έξι εφαρμογές Blockchain βελτιώνουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της πόλης

Park Won-soon, Mayor of Seoul
# Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο CitiesToday τις 25 Ιανουαρίου 2019 από τον  Jonathan Andrews
Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μαρία Βασιλάκη.

Σεούλ: η πόλη του Blockchain
Ο Jonathan Andrews αναφέρει από τη Σεούλ την τολμηρή νέα στρατηγική της πόλης ώστε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία blockchain
Οι πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων συνήθως δεν χαίρουν υψηλής αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Συνήθως βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της λίστας λίγο πάνω από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς. Όμως  η ζωή ενός πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πρόκειται να γίνει πολύ πιο εύκολη στη Σεούλ καθώς η πόλη αναπτύσσει τεχνολογία blockchain για να δημιουργήσει ένα σύστημα εμπιστοσύνης, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να βοηθήσει τον παρεξηγημένο πωλητή να διαχειριστεί καλύτερα τις μεταβιβάσεις τίτλων, το ιστορικό και την κατάσταση του αυτοκινήτου και πολλά άλλα.
Είναι μια από τις 14 περιπτώσεις ενός σχεδίου που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τον δήμαρχο της Σεούλ, Park Won-soon. Σύμφωνα με τον Park, το Σχέδιο Προώθησης του Blockchain City Seoul θα ενισχύσει τη βιομηχανία blockchain - που θεωρείται ότι βρίσκεται στον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης - σε πολλές περιοχές της πόλης του.
Τι είναι το blockchain;

Το Blockchain είναι μια τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων που αποθηκεύει όλες τις συναλλαγές αποκεντρωμένα σε διασυνδεδεμένους υπολογιστές. Η αποθήκευση των πληροφοριών σε αποκεντρωμένη μορφή καθιστά αδύνατη - σύμφωνα με την πόλη – την πλαστογράφηση ή την παραποίηση στοιχείων. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εφαρμοστεί σε τομείς που απαιτούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας όπως η χρηματοδότηση, η υγειονομική περίθαλψη, η λογιστική και πολλά άλλα. 
Το ινστιτούτο έρευνας αγοράς της πληροφορικής, Gartner, προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά blockchain θα επεκταθεί σε μια αγορά 3,16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030. Έτσι, υπάρχει υψηλό επίπεδο παγκόσμιου ανταγωνισμού που θα καθοδηγήσει την αγορά blockchain.
Η  Vilnius στη Λιθουανία πήρε το προβάδισμα τον Φεβρουάριο του 2018, εγκαινιάζοντας το πρώτο διεθνές κέντρο τεχνολογίας blockchain της Ευρώπης . Η Ελβετία έχει ετοιμάσει και σχεδιάσει κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία blockchain, ενώ η Κίνα δημιούργησε το μεγαλύτερο νεοφυές ταμείο στον κόσμο (περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για το blockchain. Ο ανταγωνισμός εντείνεται μεταξύ των πόλεων,  με το Ντουμπάι και τη Μόσχα να μπαίνουν δυναμικά.
"Το Blockchain είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει μια θεμελιώδη αλλαγή στην κοινωνία", λέει ο Park. "Έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου ως λύση για καινοτόμο ανάπτυξη που μπορεί να ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης".
Σύμφωνα με το σχέδιο της Σεούλ, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο αξίας 100 δισ. won (88,5 εκατ. Δολαρίων ΗΠΑ) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο Park δήλωσε ότι η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ θα ενισχύσει το οικοσύστημα της βιομηχανίας  blockchain με στοχευμένη επένδυση πενταετίας. Το 2018, 14 διοικητικές υπηρεσίες άρχισαν να εφαρμόζουν την τεχνολογία blockchain (βλ. Πλαίσιο) κάνοντας διάφορα βήματα για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τη ζωή των πολιτών.
Το σχέδιο είναι να εξελιχθεί  η Σεούλ από "μεγάλη πόλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" σε μια έξυπνη πόλη με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασισμένη στο blockchain.
"Η Σεούλ με τον προηγμένο τομέα των ΤΠΕ έχει τη δύναμη να γίνει ο πρωταθλητής κόσμου στον τομέα του blockchain και της τεχνολογίας", προσθέτει. "Θα υποστηρίξουμε επιθετικά τη βιομηχανία blockchain για να μετατρέψουμε τη Σεούλ σε μια διεθνή πόλη blockchain".
Η Σεούλ θα κατασκευάσει δύο νέα συγκροτήματα στο Ψηφιακό Πάρκο Καινοτομίας Gaepo και στο Hubo Start-up Hub για 200 εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός οικολογικού συστήματος.
"Έχουμε ένα τριετές σχέδιο για να φτιάξουμε συστήματα blockchain,  όπου οι άνθρωποι με τεχνογνωσία πάνω σ’ αυτό θα μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδέες τους", εξηγεί η Ko Kyung-hee, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Πληροφοριών, της  Μητροπολιτικής κυβέρνησης της Σεούλ.
Μέρος αυτού του προγράμματος θα περιλαμβάνει και ένα τετραετές πρόγραμμα κατάρτισης πάνω στο blockchain. Θα περιλαμβάνει τμήματα εισαγωγικά, εντατικά, επαγγελματικά που θα εστιάζουν σε σχετικούς τομείς όπως η χρηματοδότηση και το λογισμικό. Η Ko λέει ότι η πόλη θέλει να εκπαιδεύσει περισσότερους από 700 ανθρώπους πάνω σε αυτόν τον τομέα.
"Τα τρία βασικά οφέλη του blockchain είναι η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα", λέει. "Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνολογία blockchain σε όλες τις διοικητικές υπηρεσίες μας ταυτόχρονα, αλλά θα  ξεκινήσουμε με την υγειονομική περίθαλψη και σταδιακά θα επεκταθούμε σε άλλες υπηρεσίες".
Η Ko προσθέτει ότι ακόμη και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιχορήγησης για πολίτες θα γίνει πολύ πιο εύκολη.
"Αν θέλετε να λάβετε επιχορηγήσεις από τις Αρχές της πόλης τότε θα πρέπει να συγκεντρώσετε πολλά έγγραφα", λέει. "Εάν προέρχονται από διαφορετικά τμήματα, ακόμα κι αν η εφαρμογή είναι online, πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή. Αλλά αν όλα τα διοικητικά τμήματα μπορούν να μοιραστούν όλες αυτές τις πληροφορίες με ασφάλεια και αξιοπιστία, θα είναι πολύ βολικό για τους χρήστες. Θα παρέχουμε μια υπηρεσία εξυπηρέτησης one-stop. "
Το Blockchain θα ενσωματωθεί επίσης στην επιτυχημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της Σεούλ (m-Voting), η οποία θα επιτρέπει στους κατοίκους να ψηφίζουν επί κυβερνητικών προτάσεων και να υποβάλλουν δικές τους προτάσεις. Η πόλη λέει ότι η νέα τεχνολογία θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει κακές πρακτικές στις διαδικασίες ψηφοφορίας.
Προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η Seoul θα παρέχει τις διοικητικές υπηρεσίες της δοκιμαστικά (test-beds) και θα λειτουργεί μια Συμβουλευτική Ομάδα για το Blockchain, ή το thinktank, που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες για την ενίσχυση της επιτόπιας υλοποίησης.
Ο Park έχει επιφορτιστεί  ο ίδιος με το Blockchain  το οποίο ήταν μια βασική δέσμευση στην επιτυχημένη επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2018. Μετά την ανακοίνωση τον Οκτώβριο επισκέφθηκε την Crypto Valley στο Zug της Ελβετίας – ένα blockchain οικοσύστημα καινοτομίας - ξεναγήθηκε στις on site υπηρεσίες, συναντήθηκε με τον δήμαρχο και συζήτησε τρόπους  συνεργασίας των δύο πόλεων με την ψηφιακή καινοτομία.
"Ο πρωταρχικός στόχος του δημάρχου είναι« πολίτης, πολίτης, πολίτης », λέει η Κο. "Ο στόχος του είναι οι πολίτες της Σεούλ, ενώ πολλά έργα έχουν ως αφετηρία και  αναπτύσσονται με αυτή τη σκέψη".
Στην πραγματικότητα, οι πολίτες θα είναι ο κριτής του κατά πόσον το στοίχημα του Park για το blockchain είναι ανταποδοτικό. Μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των επιχειρηματιών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Σεούλ ως καλό σημείο εκκίνησης.

Δεκατέσσερις διοικητικές υπηρεσίες που θα τροφοδοτούνται από το blockchain:
  1. Άμεση δημοκρατία μέσω της συμμετοχής των πολιτών : Μέχρι το 2019 ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας (m-Voting, Democracy Seoul) όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν για σημαντικές πολιτικές ή να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κοινότητας. Η πόλη θα μοιράζεται με διαφανή τρόπο και τη διαδικασία ψηφοφορίας και τα αποτελέσματα με όλους τους συμμετέχοντες. Στο μέλλον, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να παρθούν αποφάσεις πάνω σε θέματα που εκκρεμούν.
  2. Άμεση επαλήθευση χωρίς έλεγχο εγγράφων: Το σχέδιο είναι να εφαρμοστεί το blockchain κατά την επιλογή παραληπτών για διάφορες υπηρεσίες όπως η δημόσια απασχόληση, η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας και πολλά άλλα. Το blockchain θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης εγγράφων αποθηκεύοντας τα δεδομένα επαλήθευσης για φορείς, αντί να πρέπει οι αιτούντες να επισκεφθούν διάφορες υπηρεσίες για να τα  αποκτήσουν. Η πόλη θα το ενσωματώσει στον τομέα της απασχόλησης το 2019 και θα το επεκτείνει σε διάφορες επιχειρήσεις από το 2020.
  3. Πλήρης διαχείριση της χιλιομετρικής κίνησης της Σεούλ (S-Coin) : Από το 2019, οι πολίτες της Σεούλ θα μπορούν να μαζεύουν, να χρησιμοποιούν, να μετατρέπουν και να διεκδικούν χιλιομετρικές επιβραβεύσεις από τη μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ για τη συμμετοχή τους στις αστικές πολιτικές. Οι πολίτες μπορούν να αποταμιεύουν χιλιόμετρα χρησιμοποιώντας το S-Coin μέσω της εφαρμογής Seoul Citizen Card και να το χρησιμοποιήσουν για να συμπληρώνουν κάρτες μεταφοράς, δωρεές και να πληρώνουν τους τοπικούς φόρους.
  4. Δημιουργία συστήματος εμπιστοσύνης για πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων: Οι πωλητές θα μπορούν να διαχειριστούν τις μεταβιβάσεις τίτλων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, το ιστορικό και την κατάσταση του αυτοκινήτου μέσω blockchain για την πρόληψη απάτης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Janganpyeong μέχρι το 2019. Στη συνέχεια, θα επεκταθεί και σε άλλα συγκροτήματα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
  5. Αποτροπή καθυστερημένων πληρωμών των εργαζομένων με μερική απασχόληση: Το Blockchain θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση συμβάσεων εργαζομένων με μερική απασχόληση, την πληρωμή τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Με βάση τις ώρες εργασίας, ο υπολογισμός και η καταβολή πληρωμών θα αυτοματοποιηθεί. Αρχίζοντας μέσα  στο 2019, θα εφαρμοστεί πρώτα στις εταιρείες που συνδέονται με την πόλη. Το 2020 θα συνδεθεί και θα επεκταθεί σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
  6. Πλήρης επαλήθευση της κάρτας πολιτών της Σεούλ: Η πόλη θα παρέχει την εφαρμογή της Seoul Citizen Card, η οποία θα επιτρέπει τη χρήση περίπου 400 δημοσίων υπηρεσιών της πόλης και των περιχώρων μέσω μιας ενιαίας κάρτας. Το σχέδιο είναι να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη λειτουργία επαλήθευσης χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο PIN αντί να χρειάζεται μια σειρά μεμονωμένων διαδικασιών.
  7. Αυτοματοποιημένη πληρωμή υπεργολαβίας : Η πόλη θα αυτοματοποιήσει την πληρωμή δημόσιας εργασίας της Σεούλ μέσω του blockchain για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. Το σύστημα θα δημιουργήσει μια ηλεκτρονική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και θα πραγματοποιήσει αυτόματα πληρωμές βάσει της σύμβασης.
  8. Έξυπνη υγειονομική περίθαλψη: Τα προσωπικά αρχεία της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να αποθηκευτούν σε κρυπτογραφημένο blockchain με τη συγκατάθεση του πολίτη για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος μεταξύ των ιατρικών ιδρυμάτων. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή θεραπειών που επικαλύπτονται και στην εξοικονόμηση ιατρικών δαπανών, παρέχοντας παράλληλα εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα εκπονηθεί το επόμενο έτος ένα σχέδιο στρατηγικής πληροφόρησης, αρχίζοντας με την ανταλλαγή προσωπικών αρχείων υγειονομικής περίθαλψης.
  9. Αποφύγετε την απάτη και την κακή χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων των πολιτών: Η κυβέρνηση θα εκδώσει τα 29 είδη ηλεκτρονικών πιστοποιητικών μέσω blockchain. Αυτό θα ενισχύσει την προστασία των προσωπικών πληροφοριών και θα αποτρέψει την πλαστογραφία εγγράφων. Ο πολίτης θα μπορεί να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται αρχεία πιστοποιητικών μέσω ηλεκτρονικού wallet  που θα προστεθεί στην κάρτα Citizen της Σεούλ.
  10. Μοιραστείτε το ιστορικό των δωρεών και χορηγιών: Μια διαδικασία βασισμένη σε blockchain θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Μέχρι το 2020, θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης για «δωρεές και χορηγίες» για τον υπολογισμό των σχετικών υποχρεώσεων και την ανταλλαγή αρχείων δωρεάς.
  11. Επανάσταση στο σύστημα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων: Μέχρι το 2020, η πόλη σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύστημα διαχείρισης που θα αυτοματοποιεί την επιλογή του διαχειριστή, την αξιολόγηση των επιδόσεων και τα αρχεία του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αυτό θα αυξήσει τη διαφάνεια για τα ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια  και θα μειώσει τον φόρτο εργασίας για τα τις τράπεζες.
  12. Διαχείριση του κύκλου ζωής των ηλεκτρικών οχημάτων : Μέχρι το 2020, ένα ολοκληρωμένο σύστημα θα διαχειρίζεται τον συνολικό κύκλο ζωής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω blockchain. Για παράδειγμα, η υποβολή αίτησης για επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα γίνεται από το blockchain. Οι υπάρχουσες διαδικασίες που γίνονται χειροκίνητα θα αυτοματοποιηθούν, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή τυχόν απάτης στα αρχεία χιλιομέτρων.
  13. Το εμπόριο ηλιακής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον : Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ηλιακή γεννήτρια θα διαχειρίζεται μέσω blockchain. Η διαδικασία πώλησης και αγοράς πλεονάζοντος ηλεκτρικού ρεύματος θα αυτοματοποιηθεί και θα ρυθμιστεί έτσι ώστε οι πληρωμές να μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση του S-Coin.
  14. Δημιουργία μιας τυποποιημένης πλατφόρμας blockchain: Η πόλη θα δημιουργήσει μια τυποποιημένη πλατφόρμα έτσι ώστε και άλλες διοικητικές υπηρεσίες να μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain. Μέσα σε ένα χρόνο θα εκπονηθούν πρότυπα για έργα που μπορούν να εφαρμοστούν όπως τα ηλεκτρονικά έντυπα και η ολοκληρωμένη διαδικασία επαλήθευσης. Προχωρώντας, θα αναπτυχθεί ένα κοινό μοντέλο το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες διοικητικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.