Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Οι Ευρωπαϊκές πόλεις δεσμεύονται για την υποβοήθηση εμπλοκής των πολιτών στη ζωή των πόλεων

50 πόλεις έχουν πλέον υιοθετήσει τη δήλωση του δικτύου Ευρωπαϊκών πόλεων EUROCITIES για την εμπλοκή των πολιτών, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν μια Ευρώπη στην οποία οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι και οι πολίτες  διαδραματίζουν ρόλο σε νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας.
Στις 29 Νοεμβρίου 2018, ο νέος Πρόεδρος της EUROCITIES και δήμαρχος της Στοκχόλμης, κ. Anna König Jerlmyr, μαζί με τους δημάρχους του Εδιμβούργου και της Στοκχόλμης, ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν τη δήλωση σχετικά με την τήρηση των πολιτικών, δεσμευόμενοι :
  • να συμμετάσχουν οι πολίτες σε διάλογο για με το κοινό μέλλον
  • να εμπνεύσουν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης ώστε να δημιουργηθούν κοινωνίες όπου οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι
  • επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρώπη.
Ως το πλησιέστερο επίπεδο διακυβέρνησης στους πολίτες, οι πόλεις έχουν ζωτική σημασία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Νωρίτερα φέτος, περισσότερες από 90 πόλεις διοργάνωσαν 300 εκδηλώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας Cities4Europe - Europe for Citizens , ενώ οι πολίτες έστειλαν περισσότερες από 1000 κάρτες για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς θα μοιάζει η Ευρώπη το 2030.
Οι πόλεις πειραματίζονται και καινοτομούν με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, για να υποστηρίξουν την παραδοσιακή αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε επιτακτικούς δημόσιους προβληματισμούς, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική συνοχή, η στέγαση και η απασχόληση.
Οι cities4Europe έχουν επισημάνει με επιτυχία τα θετικά παραδείγματα συμμετοχής των πολιτών στην Ευρώπη και έχουν δώσει παραδείγματα για άλλες πόλεις και επίπεδα διακυβέρνησης. Μετά την επιτυχία αυτής της εκστρατείας, οργανώνονται τώρα  διαβουλεύσεις με πολίτες σε 20 πόλεις μέλη . Οι κάτοικοι των συμμετεχουσών πόλεων θα συζητήσουν διάφορα θέματα και θα υποβάλουν τρεις συστάσεις για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Ευρώπης.
Στις 20 και 21 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί  η δεύτερη σύνοδο κορυφής των δημάρχων  στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσει  το πολιτικό μανιφέστο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου και θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών των πόλεων για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών της. 
Οι δήμαρχοι και οι ηγέτες των πόλεων από όλη την Ευρώπη δεσμεύονται να είναι στρατηγικοί εταίροι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και εργάζονται για ένα θετικότερο μέλλον για την Ευρώπη και τον λαό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει το μανιφέστο , το πρόγραμμα των ηγετών των πόλεων για την ΕΕ, πριν από τις εκλογές.
Οι 50 πόλεις που υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για την εμπλοκή των πολιτών είναι οι: 

Angers Loire Metropole, Αμβέρσα, Αθήνα, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπιαλίστοκ, Μπολόνια, Βόννη, Μπορντό, Μπράγκα, Μπρίστολ, Κίμνιτς, Κολωνία, Ντόρτμουντ, Ελσίνκι, Φρανκφούρτη, Φρανκφούρτη, Γένοβα, Γκέτο, Ελσίνκι, Ηράκλειο, Κατοβίτσε, Χάρκοβο, Κίελο, Λιντς, Λιουμπλιάνα, Μαδρίτη, Μάλαγα, Μιλάνο, Μόναχο, Μούνστερ, Ούλου, Πόζναν, Ρίγα, Τάμπερε, Τέρρασσα, Τουλούζη, Τορίνο, Βάνταα, Βιέννη, Βαρσοβία και Σαραγόσα.

# Πηγή : EUROCITIES.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.