Ο Τουρισμός είναι η μεγάλη βιομηχανία της Κρήτης.
Τα στοιχεία που χθες δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Κρήτης το αποδεικνύουν.Γι' αυτό πέρα από την Εθνική τουριστική πολιτική και την πολιτική του Β βαθμού Αυτοδιοίκησης απαιτούνται πολιτικές οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο.Το μεγάλο Brand, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι "ΚΡΗΤΗ" αλλά το Ηράκλειο σαν πόλη έχει την υποχρέωση να έχει την δική του στρατηγική για τον Τουρισμό.
Ας δούμε μαζί τα στοιχεία που αφορούν τον τουρισμό στην Κρήτη για το 2018
Αεροπορικές αφίξεις
Το 2018 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια της Περιφέρειας Κρήτης ανήλθαν σε 4,51 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το 2017.
Η μεγάλη αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Περιφέρειας Κρήτης οφείλεται στην ενίσχυσης της εξωστρέφειας που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού με συγκεκριμένο επιχειρησιακό και επικοινωνιακό σχεδιασμό για καθιέρωση της Κρήτης σε τουριστικό προορισμό 365 ημερών.
Το 1ο τρίμηνο του 2019 καταγράφεται εκ νέου άνοδος της επιβατικής κίνησης προς τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων κατά 10% λόγω της ανόδου της τουριστικής κίνησης την χειμερινή περίοδο.
Ενδεικτικά, η αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης στην τετραετία στην Κρήτη ήταν 28%, από τα 3,53 εκατ. διεθνείς επισκέπτες σε Ηράκλειο-Χανιά το 2014, στα 4,52 εκατ, το 2018.
Αυτή η μεγάλη επιτυχία συνέβη χάρη στην εξαιρετική συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Κρήτης και του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό που υλοποιούμε από το 2015 σε 5 άξονες:
Την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των αεροδρομίων Χανίων και Ηρακλείου με νέες απευθείας συνδέσεις με περισσότερα αεροδρόμια του εξωτερικού
Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου
Τη δρομολόγηση ειδικού προγράμματος για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο με έμφαση στις θεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες
Το άνοιγμα νέων αγορών με στρατηγική στόχευση τις μακρινές αγορές της Ασίας και της Αμερικής
Και την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική τουριστική ανάπτυξη. Σχεδόν 20.000 κλίνες προστέθηκαν στο δυναμικό της Κρήτης την τετραετία 2015-2018 σε 4-5 αστέρων ξενοδοχεία.
Κρουαζιέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, το 2018 οι επιβάτες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου αυξήθηκαν κατά 39% σε σχέση με το 2017, λόγω της προώθησης του Ηρακλείου ως home-port λιμάνι κρουαζιέρας με στρατηγικές συνεργασίες του Υπουργείου Τουρισμού με κορυφαίους ευρωπαϊκούς ομίλους κρουαζιέρας.
Υποδομές
Συνολικά 19.995 κλίνες σε 4*-5* προστέθηκαν την τετραετία 2015-2018 στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Περιφέρειας Κρήτης.
Συνολικά διαθέτει σήμερα 414 ξενοδοχειακές μονάδες 4*-5*, συνολικής δυναμικότητας 103.207 κλίνες σε σχέση με το 2014 που διέθετε 322 μονάδες 4*-5* δυναμικότητας 83.212 κλίνες.
Νέες συνδέσεις 2019
Για το 2019 έχουν δρομολογηθεί 41 νέες απευθείας συνδέσεις προς τους προορισμούς της Κρήτης:
· Γαλλία – Κρήτη (AirFrance)
· Λετονία – Κρήτη (AirBaltic)
· Ώρχους – Κρήτη-Χανιά (Danish Air Transport)
· Αθήνα – Κρήτη-Χανιά (Ellinair)
· Ταλίν – Κρήτη-Χανιά (Finnair)
· Ληντς - Κρήτη-Χανιά (Jet2.com)
· Λονδίνο-Στάνστεντ - Κρήτη-Χανιά (Jet2.com)
· Μάντσεστερ - Κρήτη-Χανιά (Jet2.com)
· Μπέρμιγχαμ - Κρήτη-Χανιά (Jet2.com)
· Μιλάνο-Μαλπένσα – Κρήτη-Χανιά (Neos)
· Βίλνιους – Κρήτη-Χανιά (Ryanair)
· Βουκουρέστι – Κρήτη-Χανιά (Ryanair)
· Μέμινγκεν – Κρήτη-Χανιά (Ryanair)
· Σόφια – Κρήτη-Χανιά (Ryanair)
· Κρακοβία – Κρήτη-Χανιά (SmartWings Poland)
· Βουκουρέστι – Κρήτη-Χανιά (TAROM)
· Κλουζ-Ναπόκα – Κρήτη-Χανιά (TAROM)
· Όουλου – Κρήτη-Χανιά (Thomas Cook Airlines Scandinavia)
· Τάμπερε – Κρήτη-Χανιά (Thomas Cook Airlines Scandinavia)
· Τίρανα – Κρήτη-Ηράκλειο (Albawings)
· Αμβούργο – Κρήτη-Ηράκλειο (Corendon Airlines Europe)
· Βρέμη – Κρήτη-Ηράκλειο (Corendon Airlines Europe)
· Γκρατς – Κρήτη-Ηράκλειο (Corendon Airlines Europe)
· Μύνστερ – Κρήτη-Ηράκλειο (Corendon Airlines Europe)
· Στουτγκάρδη – Κρήτη-Ηράκλειο (Corendon Airlines Europe)
· Λάρνακα – Κρήτη-Ηράκλειο (Charlie Airlines)
· Μόναχο – Κρήτη-Ηράκλειο (Lufthansa)
· Φραγκφούρτη – Κρήτη-Ηράκλειο (Lufthansa)
· Βερολίνο – Κρήτη-Ηράκλειο (Ryanair)
· Μιλάνο-Μαλπένσα – Κρήτη-Ηράκλειο (Ryanair)
· Μπέργκαμο – Κρήτη-Ηράκλειο (Ryanair)
· Μπολόνια – Κρήτη-Ηράκλειο (Ryanair)
· Βρέμη – Κρήτη-Ηράκλειο (Sundair)
· Δρέσδη – Κρήτη-Ηράκλειο (Sundair)
· Λονδίνο-Λούτον – Κρήτη-Ηράκλειο (TUI Airways)
· Μπόρνμουθ – Κρήτη-Ηράκλειο (TUI Airways)
· Πάντερμπορν – Κρήτη-Ηράκλειο (TUIfly Deutschland)
· Μόσχα-Ντομοντέντοβο – Κρήτη-Ηράκλειο (Nordstar)
· Κίεβο-Μπόρισπιλ – Κρήτη-Ηράκλειο (SkyUp)
Όσο αφαρά την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προς τη θετική μεταβολή στην επισκεψιμότητα για το 2018 σε σχέση με το 2017.
Όσο αφαρά την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού μοιράζονται τις τρεις πρώτες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προς τη θετική μεταβολή στην επισκεψιμότητα για το 2018 σε σχέση με το 2017.
Οι δείκτες ρεκόρ στον τοπικό τουρισμό, η τάση ενίσχυσης ακόμη και τους χειμερινούς μήνες αλλά και η επιχείρηση εξωστρέφειας του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου του Ηρακλείου αποτυπώνονται στα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.Η Φαιστός παίρνει το «χρυσό» στη σχετική λίστα με αύξηση στους δείκτες επισκεψιμότητας του 2018 φτάνοντας στο 41,3%, το «αργυρό» εξασφαλίζει η Κνωσόςμε 34,8% και το «χάλκινο» πηγαίνει στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου με θετική μεταβολή 30,2% σε σχέση με το 2017.
Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας αποτυπώνουν τις τάσεις ενίσχυσης στην επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, της Φαιστού και της Κνωσού που εμφανίζουν εντυπωσιακή δυναμική ως προς τους δείκτες επισκεψιμότητας και κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ανάλογα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία, όχι μόνο για τις μεταβολές αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών.
Το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου είναι το τρίτο στη σειρά με τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών (πρώτα στη λίστα είναι το μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) με συνεχώς αυξητικούς δείκτες από το 2016 και έπειτα. Μάλιστα ο όγκος των επισκεπτών το 2018 έφτασε τους 555.031.
Αντίστοιχα ο αριθμός των επισκεπτών στην Κνωσό είναι ο μεγαλύτερος σε επίπεδο αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Για το 2018 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε σε εντυπωσιακά επίπεδα (855.663 επισκέπτες) και το … φράγμα του ενός εκατομμυρίου επισκεπτών μοιάζει ρεαλιστικό.
Τα στοιχεία βασίζονται ρε ρεπορτάζ του www.cretalive.gr και του www.creta24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.