Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Η αξιοποίηση των δεδομένων προϋπόθεση για μια βιώσιμη και ανοικτή «έξυπνη» πόλη

Συνέντευξη Κ.Μοχιανάκη στο netweek για την πολιτική διαχείρισης των αστικών δεδομένων της πόλης
Το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) - διευρύνοντας τη δραστηριοποίησή μας σε τομείς όπως το κυκλοφοριακό, οι μετρήσεις για το περιβάλλον (όπως είναι η ροή του CO2 στην πόλη), η ενεργειακή κατανάλωση, τα «έξυπνα» φωτιστικά, τα κοινόχρηστα ποδήλατα κ.λπ.
Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει μια νέα προγραμματική σύμβαση με το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας - Ινστιτούτο Πληροφορικής) σχετικά με το ΙοΤ, η οποία θα επεκτείνει την πλατφόρμα ΙοΤ που διαθέτει ήδη ο Δήμος Ηρακλείου.Στόχος είναι η συλλογή, οργάνωση και αξιοποίηση των δεδομένων που δημιουργούνται στο αστικό περιβάλλον της πόλης.Η διαχείριση των αστικών δεδομένων θεωρείται σήμερα η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία δεδομένων, μετά τα προσωπικά. Γι’ αυτό το ποιος κατέχει αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό.

Πολιτική του Δήμου Ηρακλείου είναι να τοποθετούνται αισθητήρες ανοικτού κώδικα, με κοινά πρότυπα, συνδεδεμένα στο data center που διαχειρίζεται η ίδια η πόλη. Δηλαδή η πόλη θέλει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της και να προστατέψει τα δεδομένα της, ενώ ταυτόχρονα θα παραχωρεί τα δεδομένα που της ανήκουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, υιοθετώντας πολική ανοικτών δεδομένων.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων είναι κάτι που θα μας απασχολήσει εντατικά το επόμενο διάστημα. Σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στο πώς συλλέγονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα μιας πόλης. Γιατί κανείς σχεδόν δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να σου παρέχει αυτά τα δεδομένα, καθώς τα θεωρεί ιδιοκτησία του. Υπάρχει δυσκολία να συλλεχθούν τα δεδομένα, ειδικά όταν προέρχονται από διαφορετικές πηγές.  Δεν είναι τόσο απλό.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά είναι τόσο πολύ διασκορπισμένα που είναι πολύ δύσκολο να τα συλλέξει κανείς. Θα πρέπει, λοιπόν, να στηθούν σε πρώτη φάση μηχανισμοί που θα συλλέγουν τα δεδομένα είτε ως στατικά στατιστικά δεδομένα της πόλης είτε ως δυναμικά δεδομένα μέσω μηχανισμών διαδικτύου των πραγμάτων.

Χρειάζεται, ως εκ τούτου, να ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, ώστε να στηθούν οι μηχανισμοί συλλογής , αποθήκευσης και διαχείρισης τοπικών δεδομένων, τα οποία θα παίξουν ισχυρό ρόλο στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων για τα σημαντικά θέματα των τοπικών κοινωνιών.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει στο Ηράκλειο με την ψηφιακή πλατφόρμα Heraclion Smart City (https://smartcity.heraklion.gr/el/home/), την πρώτη προσπάθεια ΙοΤ Δήμου στην Ελλάδα που αναπτύχθηκε από τοπικό επιστημονικό προσωπικό και αξιοποιεί τις ισχυρές υπολογιστικές υποδομές του Δήμου. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.