Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Πόσο κοινωνικό κύρος απολαμβάνει ένας Διευθυντής Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;

#Τάσος Σαπουνάκης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το ίδρυμα Varkey στις ΗΠΑ αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό φορέα με αντικείμενο την εκπαίδευση και τις μελλοντικές τάσεις του εργατικού δυναμικού. 
Το 2018 υλοποίησε μία διεθνή έρευνα σε 35 χώρες με σκοπό την κατάταξη διαφόρων επαγγελμάτων, όσον αφορά το κύρος (σεβασμό) που απολαμβάνουν στην κοινωνία (the world’s most respected professions). Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 άτομα από κάθε χώρα που κλήθηκαν να ιεραρχήσουν 14 επαγγέλματα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (πρώτο, δεύτερο, τρίτο κ.λπ.). Επισημαίνουμε ότι το κύρος κάθε επαγγέλματος συνδέεται με τις οικονομικές του απολαβές, αλλά και με την γενικότερη αντιμετώπιση που έχει στην κοινωνία (σεβασμός, status, μορφωτικό επίπεδο, κοινωνική ιεραρχία κ.α.).

Τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις ήταν αναμενόμενα, αλλά για την χώρα μας κρύβουν εκπλήξεις ή και άγνωστα επαγγέλματα. Είναι σαφές βέβαια ότι η κατάταξη αυτή αποτελεί ένα παγκόσμιο ποιοτικό μέσον όρο, με όσα μειονεκτήματα και παραδοχές περιλαμβάνει ο υπολογισμός του.

Πρώτοι έρχονται οι γιατροί, ακολουθούν οι δικηγόροι, μηχανικοί, διευθυντές σχολείων, αξιωματικοί της αστυνομίας, νοσοκόμες, λογιστές, διευθυντές (managers) οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμβουλοι επιχειρήσεων, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι αποτελούν την πρώτη δεκάδα. Ακολουθούν δάσκαλοι, web designers, κοινωνικοί λειτουργοί και βιβλιοθηκονόμοι.
Η "Αγία Τριάδα" των πτυχιούχων ΑΕΙ επιβεβαιώνει την κυριαρχία της σε παγκόσμιο επίπεδο (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί). 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάταξη των επαγγελμάτων που συνδέονται με την εκπαίδευση: τέταρτοι οι διευθυντές σχολείων, δέκατοι και ενδέκατοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι. Δεν είμαι βέβαιος αν στην Ελλάδα η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνεται. 

Έκπληξη αποτελεί η όγδοη θέση των Διευθυντών Δήμων (managers), η οποία στην χώρα μας αποτελεί μία υψηλή μεν θέση στην υπαλληλική ιεραρχία, χωρίς ιδιαίτερο διοικητικό κύρος, που περνάει μέσα από τις τυπολατρικές συμπληγάδες των Υπηρεσιακών Συμβουλίων είτε αποτελεί αξίωμα που απονέμεται από τον Δήμαρχο, με πολλαπλά κριτήρια.
Η συνεχής εμπλοκή των αιρετών στην καθημερινή διαχείριση των Δήμων αφενός μεν κατοχυρώνεται νομοθετικά, αφετέρου δε δεν επιτρέπει την ανάδειξη μιας διοικητικής ιεραρχίας υψηλών προσόντων και κύρους, με τις ανάλογες απολαβές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.