Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Έξυπνου Τουρισμού

#Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Visit Europe 


Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Το Ελσίνκι και η Λυών είναι για το 2019 οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες του Έξυπνου Τουρισμού! Ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Έξυπνου Τουρισμού αναγνωρίζει τα εξαιρετικά επιτεύγματα των πόλεων της ΕΕ στον έξυπνο τουρισμό. Οι πόλεις που συμμετέχουν αξιολογούνται με βάση τις δράσεις τουρισμού που έχουν εφαρμόσει σε τέσσερις κατηγορίες: 
1.προσβασιμότητα, 
2.βιωσιμότητα, 
3.ψηφιοποίηση και 
4.πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα. 

Από την εικονική πραγματικότητα έως τις προσαρμοσμένες ετικέτες ποιότητας, το Ελσίνκι και η Λυών έχουν δώσει ισχυρά παραδείγματα ως ηγέτες στον έξυπνο τουρισμό.

Το Ελσίνκι και η Λυών προσφέρουν μια σειρά από λύσεις που υποστηρίζουν ένα προσβάσιμο περιβάλλον και περιεκτικές εμπειρίες τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ντόπιους. 
Ο Δήμος του Ελσίνκι συνεργάστηκε στενά με τη MaaS, μια τοπική τεχνολογική εταιρεία, στην ανάπτυξη της εφαρμογής WhimΑυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ανταποκρίνεται στις ανάγκες μεταφοράς κάθε επισκέπτη, καθώς οργανώνει όλες τις μεταφορές της πόλης σε ένα μέρος, καθιστώντας την πιο προσιτή, αποδοτική και προσβάσιμη.


© (Jussi Hellsten) Πόλη του Ελσίνκι

Η Lyon είναι αφιερωμένη στη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της προσβασιμότητας για όλα τα αξιοθέατα της. Η πόλη προσφέρει μια σειρά από προσιτά πιστοποιημένα μουσεία, εστιατόρια και καταλύματα για επισκέπτες με σωματικές και πνευματικές αναπηρίες. Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχονται από το Γραφείο Τουρισμού της Λυών είναι οι συσκευές ακρόασης για τα άτομα με προβλήματα ακοής, χάρτες μεγάλης ανάλυσης για άτομα με προβλήματα όρασης και ειδικές εκδρομές και ειδικούς συμβούλους- συνοδούς για την κάλυψη ειδικών περιπτώσεων.



Οι δύο πρωτεύουσες παίζουν επίσης το ρόλο τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την υλοποίηση εκτεταμένων πρωτοβουλιών αειφορίας. 
Το Ελσίνκι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστεί ουδέτερο από πλευράς άνθρακα μέχρι το 2035. Τις τελευταίες δεκαετίες, το Ελσίνκι έχει δεσμευτεί να καθαρίσει την παραγωγή ενέργειας. Αν και ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε κατά 150.000 μεταξύ 1990 και 2017, οι επιβλαβείς εκπομπές στο Ελσίνκι μειώθηκαν κατά 42%!


© (Lauri Rotko); Πόλη του Ελσίνκι

Η Λυών, εν τω μεταξύ, δημιούργησε τη δική της ετικέτα τροφίμων. « Λυών, Ville Equitable et Durable ». Η ετικέτα αντιπροσωπεύει εταιρείες, τεχνίτες, τοποθεσίες και εκδηλώσεις που ενθαρρύνουν την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων. Το σήμα ποιότητας είναι μια μοναδική πρωτοβουλία στη Γαλλία, η οποία στοχεύει στην προώθηση μιας οικονομίας με βάση την κοινωνία και την αλληλεγγύη. Σήμερα, περισσότερες από 240 επιχειρήσεις βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα αυτής της ετικέτας και δεσμεύονται για δραστηριότητες κατανάλωσης οικολογικών προϊόντων.

                                            © (Tristan Deschamps); Lyon Tourisme et Congrès

Με πολλές καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που προσφέρουν στους επισκέπτες μεγαλύτερη εμπειρία ταξιδιών, το Ελσίνκι και η Λυών είναι πιο έξυπνες από ποτέ. Για όσους δεν μπορούν φυσικά να ταξιδέψουν στο Ελσίνκι ή έχουν κάποια αναπηρία που τους εμποδίζει να βιώσουν την πόλη στο έπακρο, το μοντέλο της εικονικής πόλης 3D Helsinki2020 παρέχει τη λύση. Ένα πιστό αντίγραφο της πόλης Helsinki2020 εξασφαλίζει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν την απόλυτη εμπειρία του Ελσίνκι από οποιαδήποτε θέση.

                                                    © (Jussi Hellsten); Πόλη του Ελσίνκι
Η Λυών έχει προωθήσει την ψηφιοποίηση για να προσφέρει πιο αποτελεσματικές λύσεις. Το ONLYLYON Tourism and Conventions Bureau ανέπτυξε ένα από τα πρώτα εργαλεία CRM σε κλίμακα πόλεων στη Γαλλία. Το εργαλείο επιτρέπει στη Λυών να κατανοήσει καλύτερα τους επισκέπτες και τα τουριστικά πρότυπα, ενώ οι ταξιδιώτες επωφελούνται από ζωντανές, γεωγραφικές πληροφορίες, όπως προτάσεις για δρομολόγια και άλλες ενημερώσεις και συμβουλές που αποστέλλονται απευθείας στα smartphones τους.

(TarzShoot-Laurent d'Olivier); Lyon Tourisme et Congrès

Η υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικής έκφρασης παίζει σημαντικό ρόλο, παρέχοντας στους επισκέπτες  μια πλούσια ταξιδιωτική εμπειρία. Στην καρδιά του Ελσίνκι, η βιβλιοθήκη Oodi ανοίγει τις πόρτες της σε ντόπιους και επισκέπτες που αναζητούν περιπέτειες πέρα ​​από τους δρόμους της πόλης. Η βιβλιοθήκη Oodi είναι ένα δημιουργικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, χτισμένο για να προσφέρει στους επισκέπτες της ένα πολιτιστικό κέντρο και αστικό εργαστήριο με ατελείωτες δυνατότητες. Το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχέδιο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη βιωσιμότητα και στην προσβασιμότητα και επηρεάστηκε έντονα από το σχεδιαστικό επιρροή των κατοίκων της πόλης.

                                            © (Thomas Uusheimo); Helsinki Marketing


Μια πτυχή που κάνει τη Λυών να ξεχωρίζει από άλλες πόλεις είναι μια σειρά από μοναδικά, παραδοσιακά εστιατόρια μπιστρό που ονομάζονται bouchons. Τα Bouchons υπήρχαν στη Λυών εδώ και αιώνες, εξυπηρετώντας παλιές, εύγευστες, απλές οικογενειακές συνταγές γενεών, κατασκευασμένες με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Τα καλύτερα εστιατόρια, που φέρουν την ένδειξη "Les Bouchons Lyonnais", προσφέρουν μια γεύση από το παρελθόν, καθώς φέρνουν στην επιφάνεια την μακρά γευστική κληρονομιά της Lyon στην επιφάνεια προσιτή σε όλους.


                                       © (fred DURANTET), Lyon Tourisme et Congrès

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλα έξυπνα μέτρα που προώθησαν οι πόλεις στις αιτήσεις τους για να γίνουν οι πρώτες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του έξυπνου τουρισμού, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας ή κάντε λήψη της Συλλογής των βέλτιστων πρακτικών .
Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Έξυπνου Τουρισμού αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.