Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία


Η Ευρώπη δίνει πολλή μεγάλη σημασία πια στα θέματα κλιματικής αλλαγής.Η σημασία των πολιτικών αυτών οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει θεματικό αντιπρόεδρο.
Γι' αυτό μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η σύγκλιση έκτακτης σύνοδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα  πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας από την Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τη συζητήσουν.
Πρόκειται για την πρώτη συζήτηση επί του θέματος και θα γίνει παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και του αρμόδιου εκτελεστικού αντιπροέδρου, Φρανς Τίμερμανς.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) έχει ως στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και θα εστιάσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής -και σ’ άλλους στόχους- για την προστασία του περιβάλλοντος σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η ρύπανση, η αγροτική παραγωγή, η κυκλική οικονομία και η βιοποικιλότητα.
Τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας είναι τα παρακάτω :

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει και χρονοδιάγραμμα για τις επερχόμενες προτάσεις της.
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 και ότι απαιτείται επειγόντως ένας φιλόδοξος προϋπολογισμός για την περίοδο 20201-2027.
Αντίστοιχες πολιτικές πρέπει να υιοθετήσουν και οι πόλεις δυναμώνοντας τις δράσεις γύρω από το σύμφωνο των Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή.

1 σχόλιο :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.