Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

#GrEEnBeach: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στα Τρίκαλα

Από το Μουσείο Τσιτσάνη σηματοδοτήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 η μετάβαση του Δήμου Τρικκαίων σε μια νέα πρωτοβουλία, το ψηφιακό και «πράσινο» κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές μέσω της ηλιακής ενέργειας, δωρεάν, σε 16 σημεία της πόλης. Στην κεντρική πλατεία, στον Μύλο Ματσόπουλου, σε γήπεδα, παιδικές χαρές και άλλους δημοτικούς χώρους τα 16 φωτοβολταϊκά πάνελ και ισάριθμα συστήματα ηλιακής φόρτισης διαθέτουν δύο θύρες USB ανά σύστημα. 
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα φόρτισης ατομικών συσκευών που βρίσκονται εντός των ορίων κάλυψης του Wi-Fiδικτύου της πόλης, θα συνδεόνται σε δίκτυο του Διαδικτύου τωνΠραγμάτων (Internet of Things – ΙοΤ) για τη μετάδοση μετρήσεων σχετικά με την καταναλισκόμενη ενέργεια. 
 
Η πιλοτική αυτή δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, εγκαθιστά το σύστημα των ηλιοσυλλεκτών στην πόλη των Τρικάλων. Στόχος της δράσης, η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (#EUGrEEnDeal) καθώς και η εξοικείωσή τους με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κοινός στόχος, πλέον, είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050, με σκοπό την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του φυσικού πλούτου των χωρών της Ευρώπης. 


Η στρατηγική σύμπραξη των τριών φορέων της δράσης αυτής επικυρώθηκε την ίδια μέρα και ώρα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Γ. Μαρκοπουλιώτη, την Αντιδήμαρχο Εργων του Δήμου Τρικκαίων, ΒασιλέναΜητσιάδη, ως εκπρόσωπο του Δημάρχου Τρικκαίων και Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου,  τον Πρόεδρο του ΕΠΙΣΕΥ, Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ Ι. Βασιλείου και τον Διευθυντή Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, Δρ. Α. Αμδίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.