Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 η Γρενόμπλ.Το 2023 το Ταλίν.


Το βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2023 απονέμεται στην εσθονική πόλη του Ταλίν.   Ο τίτλος του  European Green Leaf 2022 πήγε από κοινού στην πορτογαλική πόλη Valongo και το Winterswijk στην Ολλανδία. 

Πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 είναι η Γρενόμπλ.Εκτός από τον τίτλο, η Γκρενόμπλ έλαβε και ένα οικονομικό κίνητρο 350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε περισσότερο από τη νικήτρια γαλλική πόλη, για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη διαχείριση του κλίματος που περιλαμβάνει μια ισχυρή δέσμευση για συστημική αλλαγή και μια καινοτόμο προσέγγιση συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της πόλης.

Τα φιλόδοξα σχέδια της Γκρενόμπλ για το Έτος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης εντυπωσίασαν την κριτική επιτροπή για το πώς θα προσεγγίσει πόλεις και πολίτες σε όλη την Ευρώπη για να εμπνεύσει στην εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η πόλη κατέκτησε την πρώτη θέση στους τομείς του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της βιώσιμης χρήσης γης, του θορύβου και της ενεργειακής απόδοσης.

Με ένα έδαφος που περιορίζει την αστική εξάπλωση, η πόλη δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στην αστική ανάπλαση και αποκατάσταση, αποτελεσματικές δημόσιες συγκοινωνίες και ποιοτικούς δημόσιους χώρους για να ανανεωθεί. Η πόλη βρίσκεταιμεταξύ τριών ποταμών και τριών Αλπικών όγκων με πολύ συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, που καθιστούν την επέκταση της αρκετά ασύμφορη.

Γι αυτόν το λόγο έπρεπε να αξιοποιήσει στο έπακρο τον περιορισμένο χώρο πρασίνου μέσα στην πόληκαι είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση του περιβάλλοντος διαβίωσης της πόλης μέσω της πλήρους χρήσης και προστασίας χώρων πρασίνου, της εφαρμογής ενός φιλόδοξου πρωτοκόλλου πολεοδομικού σχεδιασμού και της βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος συνολικά.

Προωθεί την ενεργή δράση των πολιτών
Ο δήμος ενθαρρύνει το άνοιγμα ιδιωτικών κήπων και το κάθετο πρασίνισμα, έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δενδροφύτευσης και διαθέτει αχρησιμοποίητες εκτάσεις στους κατοίκους για τη δημιουργία μικρών κήπων.

Πόλη πρότυπο
Η πόλη γνωρίζει πολύ καλά τις κλιματικές επιπτώσεις και έχει θέσει σαφείς φιλοδοξίες και στόχους να γίνει πιο βιώσιμη.ι Έχει ήδη επιτύχει μείωση 25% στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μεταξύ 2005 και 2016.

Η Γκρενόμπλ εργάζεται για μείωση των αερίων ρύπων κατά 50% έως το 2030 και πρωταγωνιστεί, καθώς πολλοί από τους κανονισμούς της είναι αυστηρότεροι από αυτούς που ορίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Γκρενόμπλ είναι σθεναρά δεσμευμένη στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και ήταν η πρώτη τοπική αρχή στη Γαλλία που υιοθέτησε ένα σχέδιο για το κλίμα το 2005

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Virginijus  Sinkevičius τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των πόλεων στην υπεράσπιση των στόχων της πράσινης μετάβασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας . 

Το Ταλίν θα λάβει οικονομικό έπαθλο 600.000 €. Το βραβείο θα συμβάλει στην υποστήριξη της νικήτριας πόλης στην εφαρμογή των πρωτοβουλιών και των μέτρων για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης ως μέρος του έτους 2023 της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας της νικήτριας πόλης. Οι νικητές του European Green Leaf 2022 Valongo και Winterswijk θα λάβουν ο καθένας ένα οικονομικό έπαθλο 200.000 € .

Το Ταλίν εντυπωσίασε τη διεθνή κριτική επιτροπή με τη συστημική προσέγγισή τους στην πράσινη διακυβέρνηση και τους αλληλένδετους στρατηγικούς στόχους, που αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ως μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Ταλίν χαρακτηρίζεται από μια ποικιλόμορφη και μωσαϊκή φύση των τοπίων και των κοινοτήτων του, τα οποία χρησιμεύουν επίσης ως ενδιαιτήματα για σπάνια είδη.

Θα ηγηθεί , επίσης, του δικτύου 19 ευρωπαϊκών πόλεων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, το οποίο στοχεύει στην εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε τοπικό επίπεδο, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην εξάλειψη της φτώχειας, την ισότητα των φύλων, το καθαρό νερό, την κλιματική αλλαγή, τις βιώσιμες πόλεις και την ενεργειακή βιωσιμότητα, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

Η πορτογαλική πόλη Valongo έπεισε την κριτική επιτροπή ότι αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα. Δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των πολιτών και δείχνει ισχυρή πολιτική δέσμευση. Η πόλη εστιάζει σε φυσικές περιοχές, καθώς σχεδόν το 60% του δήμου της καλύπτεται από δάση. Καθώς οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είναι ιδιωτικές, αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε επίσης τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η πόλη προσφέρει υποστήριξη σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος στη μετάβαση στη βιωσιμότητα, καθώς και τη στενή συνεργασία της Valongo με γειτονικές πόλεις για τη διατήρηση της γύρω φύσης.

Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε όταν είδε την ολλανδική πόλη Winterswijk να παρουσιάζεται στην κριτική επιτροπή από τους κατοίκους της, οι οποίοι βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής βιωσιμότητας της πόλης. Η παρουσίασή τους έπεισε την κριτική επιτροπή ότι ο Winterswijk είναι πραγματικά αφοσιωμένος στην πραγματοποίηση της πράσινης μετάβασης στο έδαφος. Αυτή η μικρή πόλη στην Ολλανδία, με 30 000 κατοίκους, ξεπέρασε το βάρος της, παρουσιάζοντας προηγμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση της οικολογικής μετάβασης. Μεταξύ αυτών, οι ενεργειακοί πίνακες που συγκεντρώνουν τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της τοπικής ενεργειακής μετάβασης ή ένα περιστρεφόμενο ταμείο για τους πολίτες για να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους. Η πόλη είναι αρχάριος στα ευρωπαϊκά έργα, αλλά δεν διστάζει να γίνει πρωταθλητής πράσινων λύσεων που μπορούν να εμπνεύσουν άλλους.

Συνολικά 30 πόλεις διαγωνίστηκαν για αυτά τα βραβεία. Μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε κάθε αίτηση και περιέλαβε δέκα φιναλίστ πόλεις. Οι φιναλίστ πήραν συνέντευξη από μια διεθνή κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, της Eurocities και του ICLEI.

Ιστορικό

Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τις πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και καθαρότερες, και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Με το 75% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζει σε πόλεις και με τον αστικό πληθυσμό να αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οι πόλεις διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό μετασχηματισμό που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δίνοντας το παράδειγμα και εμπνέοντας και παρακινώντας άλλους να συμμετάσχετε.

Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας (EGCA) απονέμεται σε μια πόλη με περισσότερους από 100.000 κατοίκους που είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε πραγματικές αλλαγές. Το European Green Leaf Award (EGLA) καθιερώθηκε για να αναγνωρίσει τις περιβαλλοντικές προσπάθειες και τα επιτεύγματα μικρότερων πόλεων και πόλεων (20 000 – 100 000 κάτοικοι).

Κάθε χρόνο, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων αστικής βιωσιμότητας αξιολογεί την απόδοση των ανταγωνιστικών πόλεων με βάση 12 περιβαλλοντικούς δείκτες και επιλέγει τους φιναλίστ.

Μέχρι σήμερα, 13 πόλεις έχουν λάβει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας: Η Στοκχόλμη, Σουηδία, κέρδισε τον εναρκτήριο τίτλο, ακολουθούμενη από το Αμβούργο της Γερμανίας (2011). Vitoria-Gasteiz, Ισπανία (2012); Νάντη, Γαλλία (2013); Κοπεγχάγη, Δανία (2014); Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο (2015); Λιουμπλιάνα, Σλοβενία ​​(2016); Έσσεν, Γερμανία (2017); Nijmegen, Ολλανδία (2018); Όσλο, Νορβηγία (2019); Λισαβόνα, Πορτογαλία (2020) και Λάχτι, Φινλανδία (2021). Η Γκρενόμπλ κέρδισε τον τίτλο για το 2022.

Παράλληλα, σε 11 πόλεις έχουν απονεμηθεί ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου: Mollet del Vallès, Ισπανία (2015). Torres Vedras, Πορτογαλία (2015); Galway, Ιρλανδία (2017); Leuven, Βέλγιο (2018); Växjö, Σουηδία (2018); Cornellà de Llobregat, Ισπανία (2019); Horst aan de Maas, Ολλανδία (2019) Λίμερικ, Ιρλανδία (2020); Mechelen, Βέλγιο (2020). Το Grabovo της Βουλγαρίας και η Lappeenranta της Φινλανδίας μοιράζονται τον τίτλο για το 2021.

Με κάθε κύκλο διαγωνισμών, οι νικητές και οι φιναλίστ ενώνουν τις δυνάμεις τους και επεκτείνουν τα Δίκτυα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας και των Πράσινων Φύλλων. Υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε στενή συνεργασία με τους βραβευθέντες της τρέχουσας χρονιάς, αυτά τα συνεχώς αναπτυσσόμενα δίκτυα ευρωπαϊκών πόλεων μοιράζονται γνώση και τεχνογνωσία και εμπνέουν άλλες πόλεις να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιστότοποι: http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital

http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/europeangreenleaf/

Twitter: @EU_GreenCapital

Facebook: www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

LinkedIn: Βραβείο Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας

Πολιτική της ΕΕ για το Αστικό Περιβάλλον: 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.