Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ηράκλειο : Η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού.


# Κωστής Μοχιανάκης.

Ο Δήμος Ηρακλείου από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 άρχισε να προσανατολίζεται στο όραμα της ψηφιακής πόλης με μια σειρά έργων που δημιούργησαν την κρίσιμη μάζα παρεμβάσεων ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τα πρώτα αποτελέσματα και τις επιδράσεις στην καθημερινότητά τους.

Το 2009 παρουσίασε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «Καταστατικός Χάρτης υποχρεώσεων των Δημοτικών αρχών έναντι των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης» που υπέγραψαν 15 Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου στα πλαίσια του δικτύου «ΙΚΑΡΟΣ».
Το 2016, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού του Ηρακλείου σε «ΈΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» το οποίο αποτελεί τον οδηγό για τις δράσεις και παρεμβάσεις μας .
Επίκεντρο της στρατηγικής μας από το 2016 και 2017 είναι το σχέδιο «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» και το πρόγραμμα  «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» ώστε το Ηράκλειο να γίνει « πόλη Έξυπνη, ανθεκτική, με ισχυρή Πολιτιστική και Τουριστική ταυτότητα».
Πρόκειται για διαχρονικά σαφή δέσμευση των Δημοτικών αρχών (από το 2009) που συνοδεύεται από την απόφαση της συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης στην Επιτροπή «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» που πρωτοσυστάθηκε το 2011, αλλά και άλλες επιτροπές διαβούλευσης που έχει συστήσει ο Δήμος μας. 
Εκτός όμως της θεσμικής συμμετοχής, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών σε ομάδες εθελοντικών δράσεων και αυτό είναι ένα νέο στοιχείο που συμβάλλει στον αστικό μετασχηματισμό της πόλης.

Το 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συζήτησε και αποφάσισε στα πλαίσια της στρατηγικής μας για την έξυπνη πόλη να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη διαχείριση των αστικών δεδομένων, , την οπτικοποίηση και διάδοσή τους ως ανοικτά δεδομένα για την ενίσχυση της δημιουργίας λύσεων των προβλημάτων και για την βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από την Δημοτική αρχή. Επίσης βασικό στοιχείο του ψηφιακού μετασχηματισμού θεωρούμε την ενίσχυση ενός Τοπικού συνεργατικού οικοσυστήματος.


Η διαφορά με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα , όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά σε όλες τις Ελληνικές πόλεις , είναι ότι από το SOFT ( ware) πρέπει να περάσουμε στην εποχή του Διαδικτύου των πραγμάτων και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την «έξυπνη» επίλυση των προβλημάτων.

Για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα , ο Δήμος Ηρακλείου μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του δουλεύει πάνω σε τέσσερεις στρατηγικούς άξονες.

1. Στρατηγική με επίκεντρο τις τηλεπικοινωνιακές και τις υπολογιστικές υποδομές 
2. Στρατηγική κινητοποίησης της κοινωνίας και της οικονομίας για ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης με επίκεντρο τις δεξιότητες των πολιτών στην χρήση των νέων Τεχνολογιών 
3. Στρατηγική με επίκεντρο τις ψηφιακές υπηρεσίες και Περιεχόμενο προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες 
4. Στρατηγική ανοικτής διακυβέρνησης 

Οι πολιτικές αυτές συνοδεύονται από ένα συνεκτικό οδικό χάρτη έργων όπως :

80 χιλιόμετρα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που δικτυώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία της πόλης.
Ισχυρό datacenter δομημένο με ανοικτό λογισμικό, με υπηρεσίες cloud
230 access point για παροχή ασύρματου δικτύου στους πολίτες και επισκέπτες
170 ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη ,35 από αυτές τετάρτου επιπέδου
Πλήρης ψηφιοποίηση των πολιτιστικών αρχείων της πόλης
Ψηφιακό κανάλι πολιτισμού
Ψηφιακό infopoint για τον Τουρισμό
Δεκάδες εφαρμογές προβολής της πόλης
Δεκάδες υπηρεσίες ανοικτής διακυβέρνησης
Την ψηφιακή πλατφόρμα Διαδικτύου των πραγμάτων με πίνακα ελέγχου της πόλης, συλλογή και οπτικοποίηση δεδομένων, απόδοσή τους ως ανοικτά δεδομένα , συνεργατική σχέση με άλλους φορείς της πόλης

Σήμερα το Ηράκλειο αναγνωρίζεται ως μια από τις ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις στην Ευρώπη και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Intelligent Cities Challenge στo πλαίσιο της κατεύθυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ευρωπαϊκών πόλεων.

Το 2018 το Ηράκλειο επιλέχθηκε ως μια από τις 27 ψηφιακά  ισχυρότερες  πόλεις της πρόσκλησης  Digital Cities Challenge της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2017 το URBACT III κατέταξε το σχέδιο «Heraklion- smart city» ως μια από τις 97 καλύτερες πρακτικές αστικών πολιτικών στην Ευρώπη.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο πρόγραμμα αναπλάσεων δημοσίων χώρων και στο πρόγραμμα «Έξυπνων πόλεων» του ταμείου ανάκαμψης  , προτάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού 11.000.000 € που η έγκριση και υλοποίησή τους θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.