Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Κάλιαρι : Μια επανάσταση στις τοπικές πολιτικές για την διατροφή

«Το φαγητό είναι ένα θέμα που αγγίζει τους πάντες, αλλά κανείς δεν είναι υπεύθυνος για αυτό στη διοίκηση, τουλάχιστον όχι εδώ. Έτσι, ως εκπρόσωπος της πόλης του Κάλιαρι, κατευθύνω τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση για να μου δώσουν τα εργαλεία για να αναπτύξω πολιτικές για τα τρόφιμα», λέει η Isabella Ligia, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης στη Μητροπολιτική Πόλη του Κάλιαρι . 
«Τα θέματα τροφίμων δεν είναι κλαδικά , αντιθέτως, συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η σπατάλη τροφίμων συνδέεται με την κοινωνική συνοχή και το έργο των φιλανθρωπικών οργανώσεων. αγγίζει την ποιότητα των τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων και τις διατροφικές δεξιότητες».

Υπάρχει πάντα χώρος για ένα ακόμη στο τραπέζι
Σύμφωνα με την ιδέα ενός συστήματος τροφίμων από το «Farm to Fork» – που ενσωματώνει όλες τις πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση – η πόλη Κάλιαρι αναπτύσσει το Στρατηγικό της Σχέδιο για τις Επισιτιστικές Πολιτικές συνεργαζόμενος με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και συνδυάζοντας τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες σαν παζλ . «Σε μητροπολιτικό επίπεδο, χρησιμοποιούμε μια πλατφόρμα που βασίζεται στο σύστημα Decidim για τη συλλογή δημόσιας διαβούλευσης, επομένως αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε, εκτός από εργαστήρια συν-σχεδιασμού, για να εισαγάγουμε στο σχέδιο διατροφής», εξηγεί η Ligia.

Αυτή η προσέγγιση αποδείχθηκε ήδη επιτυχημένη όταν η Μητροπολιτική Πόλη ανέπτυξε την ευρύτερη Αστική Στρατηγική της. «Το 2021 εγκρίναμε το Στρατηγικό μας Σχέδιο μετά από δύο χρόνια δημόσιων διαβουλεύσεων και τραπεζιών συνομιλιών που οργανώθηκαν με τα Living Labs», εξηγεί η Ligia. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Κάλιαρι έφτασε σε περίπου 3.500 ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των 17 δήμων που αποτελούν τη μητροπολιτική περιοχή, άλλων οργανισμών και κατοίκων. «Η στρατηγική μας είναι ένα δοχείο πολλών έργων που προέκυψαν κατά τη συμμετοχική φάση. Είναι σαν μια σειρά από κομμάτια μωσαϊκού που μπορούν να ενωθούν σε διαφορετικές συστημικές δράσεις», προσθέτει η Ligia.

Η στρατηγική περιλαμβάνει ήδη ορισμένες ενέργειες για τα τρόφιμα, για παράδειγμα, για τη βελτίωση των επιδόσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, την παραγωγή και τα κανάλια διανομής. «Ένα από τα έργα που προέκυψαν ήταν η ιδέα της δημιουργίας μιας τοπικής ετικέτας, την οποία είδαμε όταν επισκεφτήκαμε τη Γκρενόμπλ πέρυσι», λέει η Ligia. «Διοργανώνουμε επίσης έργα σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος που προωθούν θέσεις εργασίας στον τομέα των τροφίμων και έχουμε προωθήσει τη δημιουργία ενός φυσικού χώρου, του Saint Elia's Lazaret, όπου διοργανώνουμε φεστιβάλ και διαγωνισμούς με το Slow Food Sardinia».

Η Μητροπολιτική Πόλη θέλει επίσης να αναπτύξει δεξιότητες και γνώσεις για τους αγρότες, να προωθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε δημόσιες καντίνες, να ενθαρρύνει τους αστικούς κήπους και τις αγροτικές περιοχές, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των λαϊκών αγορών ως πολυλειτουργικών και διαφημιστικών χώρων. Θέλει να εργαστεί στο logistic δίκτυο της για να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διανομής που να είναι βιώσιμο τόσο για κρύο όσο και για ζεστό φαγητό.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα έργο για τη χαρτογράφηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο της παραγωγής και διανομής τροφίμων, για την εισαγωγή πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης για τη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας», λέει η Ligia. Πολλές ιδέες ετοιμάζονται, επομένως η ανάπτυξη ενός πλαισίου για αυτές θα βοηθήσει τη Μητροπολιτική Πόλη να τις διοχετεύσει».

«Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες δυναμικές εδώ, γι' αυτό θέλαμε να τις καταλύσουμε γράφοντας ένα τομεακό Στρατηγικό Σχέδιο Τροφίμων με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήσαμε για το Στρατηγικό μας Σχέδιο», εξηγεί η Ligia. Το σχέδιο είναι υπό κατασκευή και είναι σαφές ότι το Στρατηγικό Σχέδιο  Τροφίμων της Κάλιαρι τονίζει την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ γεωργικών και συναφών τομέων, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη και η διατροφή.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Υπάρχουν πολλές αναδυόμενες δυναμικές εδώ, γι' αυτό θέλαμε να τις καταλύσουμε γράφοντας ένα τομεακό Στρατηγικό Σχέδιο Διατροφής
— Isabella Ligia, Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης στη Μητροπολιτική Πόλη του Κάλιαρι
-------------------------------------------------------------------------------------------
Θα περιλαμβάνει μέτρα ποιοτικού ελέγχου και τη δημιουργία μιας μητροπολιτικής επωνυμίας που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα των προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες εφοδιαστικής διανομής και διαχείρισης απορριμμάτων θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Η κατάρτιση και η υποστήριξη των γεωργικών φορέων θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την προώθηση μιας πολιτισμικής στροφής προς βιώσιμες πρακτικές. Οι τοπικές αγορές θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο ως πολυλειτουργικοί κόμβοι, προσφέροντας πρώτες ύλες και τοπικά προϊόντα και φιλοξενώντας εκδηλώσεις προώθησης.

«Θέλουμε να συγκεντρώσουμε πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική παραγωγή. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε μια άμεση σύνδεση μεταξύ παραγωγών και διανομέων. Θέλουμε επίσης να βρούμε ένα εμβληματικό μέρος όπου η αγορά μπορεί να γίνει κόμβος όπως έκανε η Vantaa με το Food Lab της», λέει η Ligia.

Η Μητροπολιτική Πόλη βλέπει επίσης το Στρατηγικό Σχέδιο Τροφίμων της ως ένα πρώτο βήμα προς τη φιλοδοξία της να γίνει ηγέτης σε θέματα τροφίμων στο εξωτερικό. «Πιέζουμε να συμπεριλάβουμε στα Περιφερειακά και Εθνικά Επιχειρησιακά Σχέδια έργα και επιχειρηματικές ενισχύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις επισιτιστικές πολιτικές», λέει η Ligia. «Ιδανικά, θα θέλαμε να δοκιμάσουμε τοπικές ενέργειες που μπορούν στη συνέχεια να μεταφραστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα ή να εμπνεύσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Για να το κάνει αυτό, η πόλη Κάλιαρι είναι στην ευχάριστη θέση να είναι μέρος ενός δικτύου όπως το Eurocities, όπου μπορούν να ανταλλάξουν με άλλες πόλεις και να δουν τι λειτουργεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Και ενώ το Στρατηγικό Σχέδιο είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη, η Μητροπολιτική Πόλη μπορεί ήδη να καυχηθεί για κάποιες επιτυχίες.

Χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη χρηματοδότηση ενός έργου που ονομάζεται «Anello Sostenibile», η Κάλιαρι αποκατέστησε την κύρια αγορά της, το San Benedetto. Εμπνευσμένος από το παράδειγμα της Βαρκελώνης, ο νέος χώρος θα γίνει κόμβος τροφίμων με πωλητές, εστιατόρια, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

«Έχουμε επίσης ένα πρακτορείο Metropolitan Innovation Lab, το LabMet, που αναπτύχθηκε πρόσφατα και χρηματοδοτήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι, UNICA CREA, το οποίο συνεργάζεται με επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις», λέει η Ligia. «Και εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας θερμοκοιτίδας για τις πολιτικές τροφίμων».

Το LabMet είναι ένα φυσικό και ψηφιακό εργαλείο για την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο οργανισμός προσπαθεί να εμπλέξει τους ντόπιους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης τους και διασφαλίζει ότι οι φωνές τους ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το LabMet διερευνά επίσης βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένες εμπειρίες αστικών εργαστηρίων που λειτουργούν ήδη σε όλη την Ιταλία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Έτσι, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, η Μητροπολιτική Πόλη του Κάλιαρι έχει κάνει τα πρώτα της βήματα προς τη δημιουργία ευρέων δικτύων μάθησης και συνεργασίας και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους στον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων.

Πηγή : Eurocities.eu.   Το κείμενο είναι της  Wilma Dragonetti