Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Θέσπιση του Συμφώνου των Νήσων ως επίσημης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας

Με τη συγκέντρωση 386 υπογραφών Ευρωβουλευτών ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα η Γραπτή Δήλωση 37/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με την υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως επίσημης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Η διαδικασία συλλογής υπογραφών ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη και άλλων τεσσάρων ευρωβουλευτών από νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σεπτέμβρη 2011.
Εκτιμώντας ότι:
1) τα νησιά εξαρτώνται ιδιαίτερα από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζουν υψηλότερες δαπάνες στον τομέα των καυσίμων αλλά αποτελούν, επίσης, μια ευκαιρία για έρευνα, επίδειξη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και δράσεων στον τομέα της αποτελεσματικότητας της ενέργειας,
2) είναι ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές λόγω των υψηλών επιπέδων βιοποικιλότητας και ευαίσθητων οικοσυστημάτων,
3) οι ανανεώσιμες πηγές είναι διαθέσιμες σε αφθονία και η ανάπτυξή τους μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ανακούφιση των μόνιμων διαρθρωτικών μειονεκτημάτων των νησιών, παρέχοντας κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους κατοίκους τους, 
οι πέντε ευρωβουλευτές (Σπύρος Δανέλλης, Maria Da Graça Carvalho, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Alyn Smith, Giommaria Uggias) με τη γραπτή τους δήλωση επιδιώκουν να υπογραμμίσουν την ανάγκη για εξεύρεση πρόσφορων οικονομικών πόρων, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της διαδικασίας του Συμφώνου με βάση το μοντέλο του Συμφώνου των Δημάρχων, των Έξυπνων Πόλεων και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ξεχωριστών και σαφών αναφορών στην αειφορία των νησιών στα κείμενα πολιτικής της ΕΕ - σύμφωνα με το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας - ενώ επιμένουν και στη δημιουργία κινήτρων για όλα τα νησιά, ώστε να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο και να συμμετάσχουν στη νησιωτική δικτύωση. Τέλος, συγχαίρουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες οι οποίες είναι ήδη μέλη του Συμφώνου και καλούν την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της σε κοινότητες νησιών της Ευρώπης, με σκοπό να επιτύχει τους στόχους αειφορίας της ΕΕ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πρόεδρου στην Ολομέλεια του ΕΚ για την υιοθέτηση της Δήλωσης και την δέσμευσή του να την μεταβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε: "Είναι αισιόδοξο να εκφράζουμε την κοινή μας βούληση για ενίσχυση της συνοχής, την έμπρακτη στήριξή μας στη νησιωτικότητα και την προώθηση της βιώσιμης κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ανάπτυξης".

Το Σύμφωνο των Νησιών, ως πρόγραμμα, συντονίζεται από την Περιφέρεια Outer Hebrides, Comhairle nan Eilean Siar, της Σκωτίας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy). Αξίζει να τονιστεί ότι περισσότερες από δεκαεννιά Νησιωτικές Περιφέρειες θα υπογράψουν το Σύμφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.