Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Παρασκευή 27-11-2009 ,οι Δήμαρχοι Βόλου Βούλγαρης Αλέκος, Ηρακλείου Κουράκης Γιάννης και Καβάλας Σιμιτσής Κωστής με στόχο την βελτίωση της Τουριστικής εικόνας των πόλεων τους.
Το μνημόνιο συνεργασίας είναι συνέχεια της ημερίδας "Ταυτότητα πόλεων: Εφαλτήριο ανάπτυξης στον 21ο αιώνα " που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 6-11-2009.
Η νευραλγική θέση των τριών πόλεων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, με τα ισχυρά λιμάνια ( Βορράς, Κέντρο, Νότος ) , μαζί με την θέληση των Δημοτικών αρχών να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις τουριστικές τους υποδομές, την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και την ισχυροποίηση της τουριστικής εικόνας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της συνεργασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μνημονίου συνεργασίας:
Το μνημόνιο συνεργασίας είναι συνέχεια της ημερίδας "Ταυτότητα πόλεων: Εφαλτήριο ανάπτυξης στον 21ο αιώνα " που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 6-11-2009.
Η νευραλγική θέση των τριών πόλεων για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, με τα ισχυρά λιμάνια ( Βορράς, Κέντρο, Νότος ) , μαζί με την θέληση των Δημοτικών αρχών να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τις τουριστικές τους υποδομές, την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών και την ισχυροποίηση της τουριστικής εικόνας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία της συνεργασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μνημονίου συνεργασίας:
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Βόλου, Ηρακλείου και Καβάλας
Θέμα: Σχηματισμός πιλοτικού άξονα τριών ελληνικών πόλεων με στόχο τη δυναμική τουριστική ανάπτυξή τους, με μοχλό εξέλιξης τη δημιουργία σύγχρονων ταυτοτήτων προορισμού
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα, την 27η Νοεμβρίου 2009, οι κατωτέρω συμβαλλόμενοι (αλφαβητικά):
1. Ο Δήμος Βόλου, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη,
2. Ο Δήμος Ηρακλείου, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, και
3. Ο Δήμος Καβάλας, εκπροσωπούμενος από το Δήμαρχο Καβάλας κ. Κωστή Σιμιτσή,
επιβεβαιώνοντας τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις, βασισμένοι σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και επιθυμώντας να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με στόχο το σχηματισμό πιλοτικού άξονα για τη δυναμική τουριστική ανάπτυξή τους, με μοχλό εξέλιξης τη δημιουργία σύγχρονων ταυτοτήτων προορισμού για τις πόλεις τους, κατέληξαν στο ακόλουθο Μνημόνιο Συνεργασίας.
Προοίμιο
Η σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και του διαρκώς εντεινόμενου τουριστικού ανταγωνισμού, επιβάλλει τη μελέτη και την υλοποίηση στρατηγικών και τακτικών κινήσεων ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας, και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων αναβάθμισης των τουριστικών προορισμών που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την καλύτερη δυνατή θέση σε μια αγορά που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.
Οι δράσεις αυτές επικεντρώνονται στη δημιουργία διακριτής ταυτότητας του προορισμού, στην αξιοποίηση εξειδικευμένων τεχνικών marketing, στην εκμετάλλευση εστιασμένων ενεργειών προβολής και στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων διαδραστικής επικοινωνίας με την βοήθεια της τεχνολογίας.
Η οικονομία κάθε πόλης-προορισμού μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των κατοίκων, των φορέων, των οργανισμών και των επιχειρήσεων που ζουν και δημιουργούν εκεί, με απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη μίας σαφούς στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης, κοινά αποδεκτής και ορατής από όλους. Η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ανταγωνίστριες τουριστικές δυνάμεις, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη πρόγραμμα ανάπτυξης ταυτότητας προορισμού για καμία ελληνική πόλη ή τόπο.
Αντίθετα, η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόζεται διεθνώς από πολλές μικρές ή μεγάλες πόλεις σ’ όλο το κόσμο. Οι σχετικές βέλτιστες πρακτικές διασφαλίζουν την αποφυγή λαθών και επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της πρότασης και την εξαιρετική σχέση επένδυσης – αποτελέσματος.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι Δήμοι Βόλου, Ηρακλείου και Καβάλας, αποφάσισαν τη σύναψη του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, που αποσκοπεί στο συντονισμό των ενεργειών τους, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων ταυτότητας προορισμού για τις τρείς πόλεις και στη συνέχεια, στην οργανωμένη τουριστική προβολή των αναβαθμισμένων, πλέον, προορισμών στις ομάδες κοινού που θα οριστούν, ως στόχοι, εντός και εκτός Ελλάδος.
Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η οικονομική πρόοδος των τριών πόλεων, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας, η βελτίωση της τουριστικής υποδομής και των σχετικών με αυτήν υπηρεσιών, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων και, τελικά, η παροχή πληρέστερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς όλους τους κατοίκους χωρίς κόστος για αυτούς, σαν αποτέλεσμα της δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης.
Άρθρο 1 – Μέλη
Τα μέλη που συμμετέχουν στην παρούσα συνεργασία είναι αλφαβητικά οι Δήμοι Βόλου, Ηρακλείου και Καβάλας (που θα αναφέρονται στο εξής ως Δήμοι / μέλη).
Άρθρο 2 - Ορολογία
Ο όρος “ταυτότητα προορισµού” (destination branding) αναφέρεται στη µεθοδολογία και τις ενέργειες που οδηγούν στην αναβάθµιση ενός τόπου σε επώνυµη µάρκα (brand) και στην οργανωμένη προβολή του µε στόχο την οικονομική ανάπτυξή του.
Άρθρο 3 – Σκοπός
Σκοπός του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας είναι η διαμόρφωση ενός πιλοτικού άξονα συνεργασίας και συντονισμού των Δήμων/μελών προς την κατεύθυνση της μελέτης και εφαρμογής προγραμμάτων ταυτότητας προορισμού για κάθε μία από τις τρείς πόλεις και, στην συνέχεια, επιλεγμένων ενεργειών προβολής κάθε προορισμού στις ομάδες κοινού που έχει επιλέξει, ως στόχους.
Η συνεργασία αυτή αποβλέπει ακόμη, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των Δήμων / μελών.
Τέλος, στη δημιουργία της απαραίτητης σχετικής κουλτούρας και στη διασφάλιση της αναγκαίας συναίνεσης των κατοίκων και των φορέων κάθε πόλης με τη χρήση σχετικών “εργαλείων” όπως οι ομάδες εργασίας, τα φόρα, οι ημερίδες κλπ.
Η εμπειρία των τριών πόλεων θα αποτελέσει οδηγό και θα παρέχει συσσωρευμένη σχετική τεχνογνωσία, σε κάθε ελληνική πόλη που επιθυμεί να εφαρμόσει σχετικό πρόγραμμα ταυτότητας προορισμού και οργανωμένης προβολής της στο μέλλον.
(Η μεθοδολογία και οι προτεινόμενες ενέργειες δημιουργίας ταυτότητας προορισμού και προβολής για τους τρείς Δήμους/μέλη, περιγράφονται αναλυτικότερα στο Προσάρτημα Τεχνικής Περιγραφής του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας).
Άρθρο 4 – Αντικείμενο
Ως αντικείμενο της συνεργασίας των Δήμων/μελών, ορίζονται τα εξής:
- Η ενημέρωση, η υποστήριξη των Δημοτικών αρχών των τριών πόλεων σε τεχνικό και συμβουλευτικό επίπεδο, ώστε να αξιοποιήσουν τα σχετικά διεθνή, κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα προς επίτευξη του σκοπού του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας.
- Ο προγραμματισμός και ο συντονισμός διαδικασιών ενημέρωσης, πληροφόρησης, διάχυσης τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης προς τους μετέχοντες Δήμους / μέλη, προς τα νομικά πρόσωπά τους και τις επιχειρήσεις τους.
- Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρίας, επαφών, εξειδικευμένης γνώσης και στοιχείων που σχετίζονται με τον τουρισμό, με τις σύγχρονες τάσεις, με την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, τη δημιουργία και τη βελτίωση των απαραίτητων υποδομών, κλπ.
Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αποσκοπεί στη δημιουργία νομικών υποχρεώσεων οποιασδήποτε μορφής. Οι Δήμοι/μέλη θα δρουν συντονισμένα και με καλή πίστη και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εύρυθμη και αποτελεσματική επίτευξη του στόχου του παρόντος Μνημονίου.
Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν βάσει του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, θα διέπονται από τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς, καθώς και από το Ελληνικό Δίκαιο.
Άρθρο 5 – Όργανα συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης
Επιτροπή Παρακολούθησης
Συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης του Μνημονίου Συνεργασίας, με αντικείμενο την τήρηση των όρων του Μνημονίου, την υποβοήθηση της υλοποίησης του σκοπού και των στόχων του, την τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, την εποπτεία της σωστής και ομαλής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων/μελών, την επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ τους που σχετίζεται με την ερμηνεία των όρων ή τον τρόπο εφαρμογής του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας και, τέλος, την λήψη αποφάσεων για κάθε ζήτημα που δεν ρυθμίζεται από τα άρθρα και τους όρους του Μνημονίου αυτού.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει διετή θητεία και απαρτίζεται από τρία (3) μέλη, δηλαδή από έναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής κάθε Δήμου / Μέλους. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το αργότερο σε τριάντα (30) μέρες από την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης συγκαλείται μετά από γραπτή συνεννόηση των τριών μελών της για τον χρόνο και τον τόπο της επόμενης συνεδρίασης, και οι αποφάσεις της λαμβάνονται με ομοφωνία των μελών της.
Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης μπορούν να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, αν κληθούν από τα μέλη της Επιτροπής, είτε επαγγελματίες ή ειδικοί επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας, είτε εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών που έχουν σχέση με το αντικείμενο αυτό.
Άρθρο 6 – Διακανονισμός διαφορών
Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει από την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, θα διευθετείται μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης και αμοιβαίων διαβουλεύσεων μεταξύ των Δήμων/μελών και δεν θα παραπέμπεται σε οποιοδήποτε εθνικό ή διεθνές δικαστήριο ή άλλο τρίτο μέρος προς συμβιβασμό.
Άρθρο 7 – Ασφάλεια
Οι Δήμοι μέλη αναλαμβάνουν να μη παραβλέψουν τα εύλογα συμφέροντα και τις υποχρεώσεις, νομικές ή συμβατικές των άλλων μελών.
Άρθρο 8 – Ημερομηνία έναρξης και λήξης ισχύος, τροποποιήσεις, διεύρυνση
Το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής του και ισχύει για τέσσερα (4) χρόνια. Η διάρκειά του μπορεί να παραταθεί με την κοινή γραπτή συναίνεση όλων των Δήμων / μελών του.
Ομοίως, οι όροι του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας μπορούν να τροποποιηθούν με την κοινή γραπτή συναίνεση όλων των Δήμων/μελών του.
Τέλος, το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας μπορεί να διευρυνθεί με την ένταξη νέων Δήμων/μελών, που θα εγκρίνουν από κοινού οι τρείς Δήμοι/μέλη που συνήψαν εξ αρχής το Μνημόνιο αυτό.
Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.