Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

"Ρυτίδες και όνειρα".Ο Πολιτισμός της γειτονιάς στο προσκήνιο

Μπορεί η ανάπλαση μιας γειτονιάς σε μιά πόλη να εμπνεύσει την δημιουργία μιας ταινίας ;
Ναι, όταν οι δράσεις μιας πόλης είναι σχεδιασμένες με στόχο την ολοκληρωμένη παρέμβαση, που γεννούν πολλαπλά αποτελέσματα στην οικιστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή μιας γειτονιάς.
Οι Ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, μιας γειτονιάς εγκαταλελειμένης στην καρδιά της πόλης ενέπνευσαν την ομάδα χορού «Φυσαλίδα» της Γωγώς Πετραλή ώστε να δημιουργήσει την εικαστική ταινία «Ρυτίδες και Όνειρα».
Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας



Ο Δήμος Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Τμήμα Παλιάς Πόλης υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Δράσεις Προβολής της Περιοχής Παρέμβασης-Video» του ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006.

Οι αναπλάσεις στην περιοχή ενέπνευσαν την ομάδα της Γωγώς Πετραλή ( η ίδια είναι από παλιά κάτοικος της περιοχής )να δημιουργήσουν την ταινία "Ρυτίδες και όνειρα".
Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Αγ. Tριάδας στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και στα τμήματα των Τειχών της περιοχής αυτής. Πρόκειται για μια νοσταλγική περιήγηση στα σοκάκια της γειτονιάς αυτής εμπλουτισμένη με τις χορογραφίες της Γωγώς Πετραλή και την πρωτότυπη μουσική του Εμμανουήλ Σγουρίδη.

Στόχος αυτού του καλλιτεχνικού έργου είναι η ευαισθητοποίηση του θεατή -κάτοικου-πολίτη μέσα από την φωτογραφία, τον χορό, τη μουσική και την αφήγηση.

«Όλα αλλάζουν μα η ματιά μου μένει σταθερή».

«Το χθες και το σήμερα ανάκατα».

Μία ταπεινή ποιητική κατάθεση για το χθες που χάνεται, το αύριο που παρουσιάζεται αβέβαιο και το παρόν που επιθυμεί: «τόσα πράγματα που ξέρει κανείς και τόσα που ονειρεύεται να μάθει».

Η ταινία «Ρυτίδες και Όνειρα» έχει συμμετάσχει στο International Video Dance Festival 2009-Dance and Media Japan στο Τόκυο (8 Φεβρουαρίου 2009), στο 4ο International Tourfilm Festival στο Plock της Πολωνίας όπου απέσπασε Βραβείο στην κατηγορία “Personal Travel” (29 Μαίου 2009), στο Portello River Festival-Padova (16 Ιουλίου 2009), στο Busho-Budapest Film Festival (4 Σεπτεμβρίου 2009) και στο φεστιβάλ Portugal Art-Tour στην Πορτογαλία (27 Σεπτεμβρίου 2009) και στο 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο διαγωνιστικό μέρος του Digital Wave 04.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σενάριο/ Σκηνοθεσία/ Χορογραφία: Γωγώ Πετραλή
Παραγωγή: Ομάδα χορού «Φυσαλίδα» www.fysalidance.com
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης
Μοντάζ: Γιώργος Μαριδάκης
Πρωτότυπη μουσική: Εμμανουήλ Σγουρίδης
Οργάνωση παραγωγής: Γαρυφαλιά Ανδρουλάκη
Βοηθός παραγωγής: Ειρήνη Τσιμπραγού
Βοηθοί οπερατέρ: Χριστόφορος Γιαπιτζάκης, Πέτρος Αράπογλου, Μάνος Σφυράκης, Στέφανος Ματεντζόγλου.
Φωτογράφοι πλατώ: Ζένια Δρόσου, Νικήτας Αλμπάνης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Πακές, Δαυίδ Νικολιδάκης- Όουενς, Δάφνη Βρετουδάκη Μαρία Μανουρά
Χορεύουν: Ida Sidenvall, Ευφροσύνη Αρκουλάκη, Ροδούλα Κρανιωτάκη, Δροσιά Τριαντάκη, Ειρήνη Τσιμπραγού, Αναστασία Χειλαδάκη, Γιούλη Γρηγοράκη.
Συμμετέχουν ακόμα εκατόν είκοσι επαγγελματίες/ ερασιτέχνες χορευτές και ηθοποιοί καθώς και κάτοικοι της Αγίας Τριάδας.

Διάρκεια: 30'

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.