Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Παγκρήτιο Παρατηρητήριο Αθλητικού Τουρισμού

Παγκρήτιο Παρατηρητήριο για τον Αθλητικό Τουρισμό δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του 3ου Παγκρήτιου Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τουρισμού (Άγιος Νικόλαος ,18-19 Δεκεμβρίου 2009).

Ποιά όμως είναι η αναγκαιότητα του Παγκρήτιου Παρατηρητηρίου ;

Η έλλειψη ενός οργανισμού-φορέα ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει πληροφόρηση για θέματα ή ενέργειες Αθλητικού Τουρισμού .
Η έλλειψη ενός οργανισμού-φορέα ο οποίος θα λειτουργούσε συντονιστικά και θα παρείχε επιστημονική υποστήριξη σε παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα Αθλητικού Τουρισμούη.
Η έλλειψη ενός οργανισμού-φορέα ο οποίος θα διεκδικούσε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού και την συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς.

Η βασική εισήγηση στη συζήτηση έγινε από τον Δημήτρη Τσιράκο- (PhD)
Διδάκτορα Αθλητικών Επιστημών Ειδικό σύμβουλο του Δήμου Ηρακλείου για Αθλητικά θέματα

Επίσης μίλησαν ο Γιώργος Μπελούκας (Πρόεδρος Αθλητικού Οργανισμού Αγίου Νικολάου), η Ροδούλα Σπετσωτάκη (MSc-Ειδική Γραμματέας Ε.Π.Φ.Α.Ν.Η) και ο Κωστής Μοχιανάκης (Προϊστάμενος Πληροφορικής του Δήμου Ηρακλείου)

Συνοψίζοντας στο τέλος ο Δημήτρης Τσιράκος είπε :

Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τον αθλητισμό. Τόσο ο Αθλητισμός όσο και ο Τουρισμός περικλείουν μεγάλη δυναμική για κάθε σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι ο Αθλητικός Τουρισμός ή ο Τουρισμός της Φυσικής και Αθλητικής Δραστηριότητας όπως αναφέρετε στην βιβλιογραφία από άλλους, δεν έχει ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες και λύσεις, για την πορεία, την ανάπτυξη και το περιεχόμενο του στην Κρήτη.
Για τον λόγο αυτό στα πλαίσια του 3ου Forum Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με θέμα ¨Μορφές εναλλακτικού Τουρισμού-Αθλητικός Τουρισμός¨, ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, σε συνεργασία με τον επιστημονικό φορέα ¨¨ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ¨ προχώρησαν σε πρόταση δημιουργίας ¨ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ¨ στα πλαίσια ανοικτής συζήτησης.
Σε γενικές γραμμές θέσαμε το ερώτημα σε όλους τους παρευρισκόμενους ¨Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Αθλητικού Τουρισμού¨;
Με ιδιαίτερη χαρά και μετά από διαλογική εποικοδομητική συζήτηση, τόσο με τους παραγωγικούς φορείς του Τουρισμού και του Αθλητισμού, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, διαπιστώσαμε ότι η δημιουργία του εν λόγω φορέα είναι τουλάχιστον απαραίτητη και πρέπει να αρχίσει άμεσα.
Για την προώθηση της ιδέας αυτής συστήθηκε προσωρινή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην συζήτηση, και ο οποία επιτροπή προχωράει στην δημιουργία της Ιδρυτικής πράξης του Παρατηρητηρίου Αθλητικού Τουρισμού, την δημιουργία ενός Portal υπό την αρωγή του Δήμου Ηρακλείου και την έναρξη μίας μελέτης καταγραφής των αθλητικών χώρων και αθλητικών-φυσικών δραστηριοτήτων που είναι διαθέσιμες σε όλη την Κρήτη.
Πιστεύουμε ότι το ¨ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ¨, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Τουρισμό της Φυσικής και Αθλητικής Δραστηριότητας και θα προσφέρει σημαντικά σε όλους τους τομείς μίας κοινωνίας αλλά και στην ταυτότητα των πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.