Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Βόλος:Τα Τσιπουράδικα της πόλης

Επιτέλους Σαββατοκύριακο.Όλοι αισθανόμαστε χαλαρότεροι.Τι το καλύτερο από ένα τσιπουράκι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ας περπατήσουμε τότε στη παραλία του Βόλου με τη παρέα μας και ας απολαύσουμε το τσίπουρο συνοδεία με τους ανάλογους μεζέδες.Κι όταν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής ζαλισμένοι αλλά με το χαμόγελο της ευτυχίας στα χείλη ,σίγουρα σκεπτόμαστε πότε θα ξανάρθουμε.

Αυτό έχουν ανάγκη οι πόλεις μας.Ευχαριστημένους κατοίκους.Ευχαριστημένους επισκέπτες.

Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τη κάθε πόλη σχηματίζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.Δυό - τρία πράγματα όμως υπερτερούν.Είναι αυτά που συγκροτούν τη ταυτότητα της πόλης ,όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος , και καθορίζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά του απέναντί της.

Έτσι και στο δικό μου μυαλό στο άκουσμα της πόλης του Βόλου έρχονται ο παλιός βιομηχανικός Βόλος, το Πήλιο και τα τσιπουράδικα.Μην αναρωτιέστε αν είναι σωστό ή λάθος.Καθένας μας , προσλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα.

"Τα Τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που ξεκινά από τις αρχές του αιώνα.

Γιατί...το τσιπουράδικο είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της περιοχής, ήταν μία ιεροτελεστία που έγινε "θεσμός" για το Βόλο και αγαπήθηκε από τους επισκέπτες του.
Γιατί...όποιος γνωρίσει την μοναδική στην Ελλάδα ατμόσφαιρα των τσιπουράδικων του Βόλου, τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις,γίνεται φανατικός....έρχεται ξανά και ξανά.

Η συνάντηση του μεσημεριού

Ο "θεσμός" ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του '22 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι...

...Το μεσημέρι,μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του Λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα, σε μικρά πιατάκια.
Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας, με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μία ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους βολιώτες εργάτες....
...Οι παρέες αυξάνονταν, όπως και οι παραγγελίες.Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά...
...Η γεύση της άρμης που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και τα ψάρια του Παγασητικού, παραγκώνιζαν κάθε μορφής κρεατικά από το τραπέζι.

Και η παράδοση συνεχίζεται
Το τσιπουράδικο της γειτονιάς ή της παραλίας καθιερώθηκε ως ο βασικός τόπος συνάντησης των βολιωτών, αλλά πλέον δεν προσφέρει ευχαρίστηση μόνο το μεσημέρι...
...Η φήμη των ουζερί του Βόλου εξαπλώθηκε γρήγορα σ' όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό από τους τουρίστες που τα γνωρίζουν, γεύονται τους εκλεκτούς μεζέδες και γίνονται φανατικοί θαμώνες τους.
Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια.Κυρίως, όμως, στις συνταγές, στα "μαγικά" συστατικά που οι μάγειροι δεν αποκαλύπτουν, παρά μόνο σε όσους θα συνεχίσουν την παράδοση...
...Γι αυτό και τα τσιπουράδικατου Βόλου είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Η γεύση έχει τον πρώτο λόγο
Ποιά είναι η σπεσιαλιτέ; Κατ' αρχήν ό,τι βγάλει το καικι...
...Οι σχάρες, το τηγάνι και οι κατσαρόλες είναι συνεχώς γεμάτα με όλους τους θησαυρούς της θάλασσας.Καλαμαράκια, σουπιές, χταποδάκια, κουτσουμούρες, σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι, μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες, πίνες, κυδώνια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, μέχρι και ξιφίες, σολομούς, ροφούς, παλαμίδες και αστακούς...
...Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύουν κάθε 25αράκι τσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς...
...Ποιός μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα,μελιτζανοσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές, μύδια αχνιστά, ... όλα χειροποίητα και μαγειρευμένα με παροδοσιακές συνταγές. "

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.