Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Δεσμεύσεις των πόλεων για κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες

Το κεφάλαιο VI με τίτλο " Υποχρέωση για κατάρτιση στη χρήση νέων τεχνολογιών" του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» που έχουν υιοθετήσει 15 Δήμοι της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου αναφέρεται στην υποχρέωση των Δήμων να λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την κατάρτιση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.
Αναφέρει συγκεκριμένα :
"VI.1. Η Δημοτική αρχή παίρνει πρωτοβουλίες ώστε οι πολίτες να αποκτούν βασικές γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών ιδιαίτερα εκείνων που χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές των πολιτών με τις Δημοτικές υπηρεσίες.
VI.2. Η Δημοτική αρχή φροντίζει ώστε οι πολίτες να έχουν εξατομικευμένη βοήθεια όταν χρησιμοποιούν δημοτικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις νέων τεχνολογιών
VI.3. Η Δημοτική αρχή δημιουργεί πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται στη χρήση δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού."

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε την ανάλυψη πρωτοβουλιών κατάρτισης των ατόμων "3ης ηλικίας" στις νέες τεχνολογίες.Η πρόταση στοχεύει να μυήσει τους υπερήλικες στις νέες τεχνολογίες και να καταρρίψει την επικρατούσα αντίληψη ότι μόνο τα νεαρά άτομα μπορούν να εξοικειωθούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που οι Η/Υ προσφέρουν στο σύγχρονο άνθρωπο.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ( Tμήμα Υπολογιστών ) με την εθελοντική προσφορά των φοιτητών.

Στόχος της πρότασης είναι να αρθούν τα στεγανά και ο αποκλεισμός των πολιτών προχωρημένης ηλικίας από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις δυνατότητές της. Ταυτόχρονα με την νέα αυτή εμπειρία τα άτομα 3ης ηλικίας ανανεώνουν τα ενδιαφέροντά τους και θα μπορούν να αξιοποιούν πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης «η πρωτοβουλία έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς προβάλλει την άποψη πως όλοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και σιγά – σιγά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ο Δήμος αναπτύσσει δυναμικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.