Του Μανώλη Τσαγκαράκη
Οικονομολόγου, εργαζόμενου στο Δήμο Ηρακλείου
Το Malmo της Σουηδίας και η Murcia της Ισπανίας είναι οι δύο Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν διακριθεί και ήταν υποψήφιες για βράβευση με το Sustainable City Award για το 2010 από την Globe Award ( http://globeaward.org/ ) για την αειφόρο ανάπτυξη τους.
Οικονομολόγου, εργαζόμενου στο Δήμο Ηρακλείου
Το Malmo της Σουηδίας και η Murcia της Ισπανίας είναι οι δύο Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν διακριθεί και ήταν υποψήφιες για βράβευση με το Sustainable City Award για το 2010 από την Globe Award ( http://globeaward.org/ ) για την αειφόρο ανάπτυξη τους.
Καταρχήν να διευκρινίσουμε τι σημαίνει «αειφόρος ανάπτυξη» ή «βιώσιμη ανάπτυξη». Αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ανάπτυξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και στα οικολογικά προβλήματα (όπως ορίζουν παραδοσιακές επιστήμες σαν τη γεωγραφία). Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίον ανανεώνονται, διαφορετικά λαμβάνει χώρα περιβαλλοντική υποβάθμιση. Θεωρητικά, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι η ανικανότητα του γήινου οικοσυστήματος να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή (οικολογική κρίση).
Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας των πόλεων ανά τον κόσμο για ανάπτυξη με πρώτο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος το πρώτο βραβείο το «κέρδισε» η πόλη Curitiba της Βραζιλίας και θα το «παραλάβει» σε μια ειδική τελετή που θα γίνει στην Στοκχόλμη στις 29 Απριλίου 2010.
Η Curitiba (www.curitiba.pr.gov.br) είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλιάνικης Πολιτείας Paraná και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό (1,8 εκατομμύρια κατοίκους) και την ισχυρότερη οικονομία όχι μόνο στην Πολιτεία αυτή αλλά και στη Νότια Βραζιλία. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο περιοδικό «American magazine Reader's Digest» η Curitiba είναι το καλύτερο μέρος να ζει κανείς στην Βραζιλία. Όσο αφορά τη βράβευση ο λόγος που διακρίθηκε σύμφωνα με την Globe Award είναι ότι η πόλη επιδεικνύει ωριμότητα στην κατανόηση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης τόσο σε τομείς πολιτικής όσο και σε τομείς εκτέλεσης των πολιτικών αυτών. Η «ολιστική» προσέγγιση της πόλης είναι καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη ώστε να δημιουργήσει μια υγιή και δυνατή κοινότητα ενσωματώνοντας και εμπλουτίζοντας την περιβαλλοντική διάσταση με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.
Τα παραπάνω είναι και τα βασικά κριτήρια για να επιλεχθεί μια πόλη για να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Οι δύο Ευρωπαϊκές πόλεις που ήταν υποψήφιες για το βραβείο επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά και θα μπορούσε μια από αυτές να είναι πρώτη και να κερδίσει το βραβείο.
Σχολιάζοντας την επιτυχία των Ευρωπαϊκών πόλεων να έχουν ορισθεί υποψήφιες ο Γενικός Γραμματέας του δικτύου EUROCITIES έδωσε συγχαρητήρια στο Malmo και στη Murcia που κατάφεραν να είναι στις τελικές επιλογές για βράβευση με το Globe Sustainable City Award 2010. Αυτό και μόνο είναι κατόρθωμα και αξιόλογο γι’ αυτές τις πόλεις. Και το Malmo που σαν πόλη έχει καθήκοντα αντιπροέδρου στο «EUROCITIES Environment Forum» και η Murcia που σαν πόλη είναι πρόεδρος του «EUROCITIES Mobility Forum» έχουν επιδείξει μια ενεργό δέσμευση για αστική βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Malmo της Σουηδίας επιλέχθηκε με βάση την φήμη που απέκτησε σαν μεγάλη βιομηχανική πόλη με το μεγάλο «Western Harbour» επειδή έχει καταφέρει να επικεντρωθεί στην ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της και να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τη πόλη ( www.malmo.se/sustainablecity ).
Η Murcia της Ισπανίας έχει καταστρώσει ένα «βιώσιμο πλάνο» με βιώσιμα κριτήρια για νέα αστική ανάπτυξη όπως την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων συλλογής ενέργειας στα σπίτια της πόλης (www.energiamurcia.eu).
Σε επόμενο άρθρο θα γνωρίσουμε τις πόλεις και θα αναλύσουμε τις πολιτικές και τις στρατηγικές τους για βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.