Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η μείωση των εισπράξεων από τον Τουρισμό ( τέλη παραπιδημούντων ) δυναμιτίζουν τα οικονομικά των Δήμων

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Ραγκούση έστειλε το δίκτυο Τουριστικών Δήμων της χώρας θέτοντας το θέμα της οικονομικής αποδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την μείωση των εσόδων των τελών παρεπιδημούντων και των ΚΑΠ.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που υπογράφει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ.Δημήτρης Κουνενάκης.

ΠΡΟΣ
1)Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1) Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη
2) Μέλη Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ
3) Μέλη Δικτύου Τουριστικών Δήμων

Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο οικονομικό πρόβλημα των τουριστικών Δήμων οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί δυο μεγάλα πλήγματα. Το πρώτο με τη δραματική μείωση των τελών παρεπιδημούντων το 2009 και το δεύτερο με την σημαντική μείωση των ΚΑΠ φέτος. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε την ευελιξία για την ανάλογη μείωση των δαπανών μας δεδομένου ότι τα σταθερά μας κόστη είναι κυρίως η μισθοδοσία ,τοκοχρεωλύσια και διάφορες σταθερές δαπάνες που δεν επιδέχονται μείωση. Το οικονομικό πρόβλημα είναι σημαντικό για όλους τους Δήμους ενώ για μας είναι ένα πλήρες αδιέξοδο.

Με βάση τα στοιχεία μας, φαίνεται πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να κλείσουμε, επί ζημία βεβαίως και του ίδιου του τουρισμού> για τον οποίο υποτίθεται ότι έγινε η δραματική περικοπή του τοπικού φόρου που εισπράτταμε και ο οποίος δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο τον προϋπολογισμό. Επί πλέον μεταφέρουμε όλοι οι Δήμοι ένα σημαντικό ποσό υποχρεώσεων από το 2009 και είναι φανερό ότι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Έχουμε καταβάλλει επίσης μεγάλες προσπάθειες για περικοπές δαπανών, έχουμε προχωρήσει σε περιορισμό δραστηριοτήτων με ότι σημαίνει αυτό για την ποσότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών μας, παρά ταύτα όμως το μεγάλο ύψος των σταθερών δαπανών μας δεν μας επιτρέπει την βιωσιμότητα των Δήμων μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου όπου η μισθοδοσία ήταν το 52% των εσόδων του 2008,το 67% το 2009 και πρόβλεψη για το 2010 το 71% μετά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και των ΚΑΠ.
Επίσης τα τοκοχρεωλύσια το 9,5% το 2008,το 11% το 2009 και το 18% το 2010 ,που σημαίνει ότι με το 10% των εσόδων θα πρέπει να καλύψουμε τα υπόλοιπα σταθερά, τα λειτουργικά μας και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, στόχος βεβαίως ανέφικτος. Ζητούμε εναγωνίως μια πρόταση, μια σκέψη, μια λύση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις στοιχειώδεις λειτουργίες μας.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Τουριστικών Δήμων
Δημήτρης Κουνενάκης, Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.