Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πάτρα : Δράσεις κοινωνικής πολιτικής

Η ανάπτυξη Κοινωνικών υπηρεσιών από τους Δήμους δίνει νέες διαστάσεις στη προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες.Στους σκοπούς του blog είναι η προβολή καλών πρακτικών των Δήμων σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους.

Σήμερα παρουσιάζουμε δύο κοινωνικές δράσεις του Δήμου Πάτρας που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία τους.
Είναι η δημιουργία μονάδας φύλαξης παιδιών και οι δράσεις για τους πολίτες με αναπηρία .

Δημιουργία μονάδας φύλαξης παιδιών

Η Μονάδα Φύλαξης Παιδιών είναι μια ακόμη πρωτότυπη και καινοτόμος Υπηρεσία που δημιουργούν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Πατρών και ο Δήμος Πάτρας.

Η νέα αυτή υπηρεσία, όπως λέει και το όνομα της, δίνει τη δυνατότητα στους γονείς για ολιγόωρη φύλαξη των παιδιών τους, σε έναν ασφαλή και σύγχρονο χώρο φτιαγμένο ειδικά για παιδιά, σε έναν παιδότοπο της πόλης μας.

Η υπηρεσία θα παρέχεται στον παιδότοπο που βρίσκεται στην οδό Τριών Ναυάρχων 11, πολύ κοντά στο κέντρο της Πάτρας. Θα λειτουργεί το πρωί από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και το απόγευμα από τις 5.30 έως 8 μ.μ., για ένδεκα μήνες το χρόνο, εκτός του Αυγούστου.

Η Μονάδα Φύλαξης Παιδιών αναλαμβάνει την φύλαξη παιδιών ηλικίας από 3 έως 8 ετών, τα οποία θα επιβλέπει παιδαγωγός.
Η υπηρεσία έχει δυναμικότητα 30 παιδιών ημερησίως και παρέχεται δωρεάν.

Δράσεις για τους πολίτες με αναπηρία

Ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών όπως τη λειτουργία του νέου Πολυδύναμου Κέντρου για Πολίτες με Αναπηρία, ενώ παράλληλα ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές δράσεις και τα προγράμματά του. Οι δράσεις αυτές θα στελεχωθούν από επιστημονικό προσωπικό, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, γυμναστές, λογοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές.

Παράλληλα με τα άλλα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου που ήδη λειτουργούν, όπως : η πολύπλευρη στήριξη των Πολιτών με Αναπηρία και των οικογενειών τους, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, οι δράσεις για επαγγελματικό προσανατολισμό, η ’κατ΄ οίκον ψυχολογική στήριξη ατόμων με βαριά αναπηρία και των οικογενειών τους’’, οργανώνονται και πρόκειται να λειτουργήσουν πιλοτικά νέα προγράμματα φυσιοθεραπείας και λογοθεραπείας. Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας που είναι άτομα με αναπηρία και χρόνια νόσο και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε προγράμματα αποκατάστασης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απασχοληθούν εξειδικευμένοι φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, οι οποίοι προσφέρουν σε εβδομαδιαία βάση τις υπηρεσίες τους.

Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του εξυπηρετούμενου θα υπάρχει εξυπηρέτηση του πολίτη, όπως και η δυνατότητα για φυσικοθεραπευτική ή λογοθεραπευτική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και έχουν αδυναμία να καλύψουν τα οικονομικά έξοδα της φυσιοθεραπευτικής ή λογοθεραπευτικής πράξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.