Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Μεσολόγγι : Η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας από τις Δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες

Τα τελευταία χρόνια στη Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν ανάπτυξη οι παροχές κοινωνικών υπηρεσιών υγείας.Ιδρύονται Δημοτικά Ιατρεία που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.Σήμερα παρουσιάζουμε το Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Μεσολογγίου σαν καλό πρακτική.

Τα Δημοτικό Ιατρείο Μεσολογγίου είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας-Υγείας που παρέχει σε όλους τους πολίτες μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο του πρώην ΠΙΚΠΑ. Σκοπός της σύστασης του Δημοτικού Ιατρείο από το δήμο Μεσολογγίου πριν από δύο χρόνια είναι:
  • Παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή στο Νοσοκομείο
  • Η εκτίμηση των αναγκών Υγείας των πολιτών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων για την πρόληψη των νοσημάτων και την προαγωγή της υγείας.
  • Η ενημέρωση με κατάλληλα προγράμματα για τρόπους υγιεινής διαβίωσης.
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον οικογενειακό προγραμματισμό
  • Προληπτική οδοντιατρική φροντίδα
  • Κοινωνική φροντίδα και συμβουλευτική προληπτική ιατρική περίθαλψη στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών για την αναβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των δημοτών.
  • Έλεγχος παραγόντων κινδύνου σε καταυλισμούς, ιδρύματα, είδη διατροφής .
  • Συνεργασία με άλλους φορείς που έχουν παρόμοιες δραστηριότητες όπως Νοσοκομεία, Κλινικές, Υπουργεία.
Η βασική δραστηριότητα των δημοτικών ιατρείων είναι η υγεία των πολιτών και ειδικότερα όσων είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία. Όλες οι υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων παρέχονται δωρεάν από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως: παθολόγος, διαβητολόγος, και βιοπαθολόγος.

Καθημερινά οι δημότες μπορούν να κάνουν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και δύο φορές την εβδομάδα μετρήσεις σακχάρου και ενεσοθεραπεία . Επιπρόσθετα το Δημοτικό Ιατρείο ασχολείται με ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη πάνω σε προνοιακά θέματα και με συνεργασία των στελεχών του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», επιλαμβάνουν διάφορα περιστατικά.

Τέλος, στο Δημοτικό Ιατρείο υπάρχει πάντα μόνιμος γιατρός που συνταγογραφεί ΟΓΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΥΔΚΥ κ.α.



Σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο: «Η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, σχεδιάζοντας το «αύριο» της παρουσίας του Δημοτικού Ιατρείου στο χώρο της υγείας, φιλοδοξία της είναι να γίνουν τα Δημοτικά Ιατρεία ο φορέας υλοποίησης του «κάλλιο το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Με την ανάπτυξη της στρατηγικής της «Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» για όλες τις ηλικίες, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την άγνοια, την ημιμάθεια και την προκατάληψη, να μετατρέψουμε την αδιαφορία για την υγεία μας σε πρώτη προτεραιότητα για τον κάθε δημότη.

Κι αυτό γιατί κανένας άλλος φορέας, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι τόσο κοντά στον πολίτη ώστε να εφαρμόζει με αξιοπιστία και φιλικότητα, προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας.»

Ήδη τα Δημοτικά Ιατρεία Μεσολογγίου είναι μέλος του διαδημοτικού δικτύου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης ΟΤΑ υλοποιεί και προγραμματίζει δραστηριότητες, όπως μέτρηση οστικής μάζας, παιδική παχυσαρκία , οδοντιατρικό έλεγχο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου, με το Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμούς σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Από τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο των Δημοτικών ιατρείων από το Φεβρουάριο του 2009 έως και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους, προκύπτει ότι :

Εξυπηρετήθηκαν 1666 άτομα, από τα οποία 629 ήταν άνδρες και 1037 γυναίκες.
Οι ανά ασφαλιστικό ταμείο ασφαλισμένοι που εξυπηρετήθηκαν ήταν: 754 ΙΚΑ, 888 ΟΓΑ και 24 ΔΗΜΟΣΙΟ.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης και συγχρόνως την βελτίωσή τους σε κέντρο αστικού τύπου με διάφορες ειδικότητες που θα μπορέσουν να ασχοληθούν πιο συστηματικά και οργανωμένα στο δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής περίθαλψης.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται επίσης η ανάληψη δράσεων για:
  • Tην αντιμετώπιση της χρήσης τοξικών ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.)
  • Ψυχολογική στήριξη σε άγαμες και κακοποιημένες γυναίκες (θύματα του trafficking , ενδοοικογενειακής βίας κλπ.)
  • Την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων
  • Παροχή υπηρεσιών σε ηλικιωμένα άτομα που χρήζουν συμπαράστασης
  • Παροχή συνδρομής σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, ROM, μετανάστες κλπ.)
*Από την ιστοσελίδα του Δήμου Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.