Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ρέθυμνο : Στρατηγικό σχέδιο Βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα των μεταφορών

Το Ρέθυμνο, όπως και η πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, διαθέτει πολεοδομικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τη χρήση του ΙΧ ιδιαιτέρως επιβαρυντική για το αστικό του περιβάλλον. Η μεγάλη πυκνότητα κατοικίας, η έντονη παρουσία χρήσεων κατά μήκος των βασικών οδικών αξόνων και ο περιορισμένος αριθμός κοινόχρηστων χώρων καθιστούν τη χρήση του ΙΧ επιβαρυντική στη λειτουργία, την αισθητική και την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Η βιώσιμη κινητικότητα είναι μια προοπτική με σημαντικά πλεονεκτήματα για το Ρέθυμνο δεδομένου ότι:
1.έλκει σημαντικό αριθμό τουριστών, η πλειονότητα των οποίων επιδιώκουν την άμεση επαφή με την πόλη,
2.διαθέτει πολεοδομικά χαρακτηριστικά που ευνοούν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μετακίνησης, καθώς οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και μπορούν να καλυφθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο,
3.διατηρεί αναλλοίωτο στο κέντρο του το μεσαιωνικό πυρήνα, στον οποίο η πρόσβαση με το αυτοκίνητο προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

Δεδομένης της αναμενόμενης εκρηκτικής επέκτασης της δόμησης, της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων και της θεαματικής αύξησης του αριθμού αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων δικύκλων, οι προκλήσεις για το μέλλον του Ρεθύμνου στον 21ο αιώνα είναι μεγάλες:
  • Ο προσδιορισμός της πολεοδομικής – κυκλοφοριακής – περιβαλλοντικής αυριανής εικόνας της πόλης.
  • Η πολεοδομική του ανασυγκρότηση, σε κατεύθυνση συμβατή με την προοπτική ενίσχυσης των ήπιων μετακινήσεων.
  • Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της πόλης και η ανάπτυξη της οικονομίας της με συγκράτηση της χρήσης του αυτοκινήτου και δημιουργία συνθηκών ενθάρρυνσης εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.
  • Η αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού ιστού.
  • Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τη διαμόρφωση ενός πιο ευγενικού και πολιτισμένου κοινωνικού περιβάλλοντος, που θα προσελκύει περισσότερους επισκέπτες.
  • Η δημιουργία συνθηκών που θα καταστήσουν τις μετακινήσεις με περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία άνετες, ευχάριστες και ελκυστικές.
  • Η αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης, το οποίο αποτελεί την αιτία σοβαρής υποβάθμισης του αστικού χώρου και σε πολλές πόλεις δυναμιτίζει τις πολιτικές αναπλάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό στρατηγικός στόχος του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ρεθύμνου στον τομέα των Μεταφορών είναι:η εφαρμογή μιας καινοτόμου πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, που θα εγγράφεται στη γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις και που θα αναδείξει το Ρέθυμνο σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, υγιή οικονομικά και φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες.

Η πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, γεγονός που την καθιστά πόλο με παγκόσμια εμβέλεια. Σε αυτό έχει συντελέσει η ιστορική σημασία του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης, η μοναδικότητα του φυσικού τοπίου και η καλή προσφορά τουριστικών καταλυμάτων.
Το Ρέθυμνο, όπως και η πλειονότητα των ελληνικών πόλεων, δεν είναι μια ενιαία επιφάνεια με σταθερά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει τέσσερις διακριτές περιοχές: τον ιστορικό πυρήνα, το σύγχρονο διοικητικό και εμπορικό κέντρο, τις σχετικά πυκνοδομημένες περιοχές κατοικίας γύρω από το σύγχρονο κέντρο και τα προάστια

Διαβάστε τις μελέτες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για τον Δήμο Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.