Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οι δεσμοί των τοπικών και περιφερειακών αρχών με τους πολίτες, κλειδί για τη συνεργασία Βρυξελλών και Ευρωπαίων πολιτών

Ο ρόλος των τοπικών αρχών στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αναγνωρίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και  ιδιαίτερο  βάρος δίδεται στην ενίσχυση των δεσμών των Ευρωπαίων πολιτών με τις θεσμικές λειτουργίες των Ευρωπαϊκών οργάνων. 

Ο επίτροπος σε θέματα προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κος Janusz Lewandowski σε δηλώσεις του αναγνώρισε τον ζωτικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών εκφράζοντας την προθυμία του να συνεργαστεί με αυτά στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η αναγγελία του έγινε κατά τη διάρκεια μιας υψηλού επιπέδου άτυπης ανταλλαγής απόψεων που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στις Βρυξέλλες, η οποία συγκέντρωσε εκπροσώπους από το δίκτυο πόλεων EUROCITIES  , τη Συνέλευση των Περιφερειών της Ευρώπης (AER), τη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών (CRPM) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).
«Η Ευρώπη χρειάζεται να επικεντρωθεί στο πώς θα βελτιωθεί ο μηχανισμός πολιτικής συνοχής και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης και πολυδιάστατης διακυβέρνησης. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να αποκτήσουν μια αίσθηση του προγράμματος και της πολιτικής, ούτως ώστε να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των απόμακρων Βρυξελλών και των Ευρωπαίων πολιτών» είπε ο κ. Lewandowski.

Εκπροσωπώντας το δίκτυο EUROCITIES , ο Δήμαρχος της Γάνδης, ο Daniel Termont, απάντησε «είμαστε κατά της επανεθνικοποίησης της πολιτικής συνοχής. Θα πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή πολιτική της ΕΕ που καλύπτει το σύνολο των περιφερειών μας. Σε αυτό, το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι οι φυσικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.