Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Murcia : Γιατί ήταν υποψήφια πόλη για το Sustainable City Award;


Πρόσφατα παρουσιάσαμε την υποψηφιότητα του Malmo για το Sustainable City Award το οποίο τελικά το κέρδισε η Βραζιλιάνικη πόλη Curitiba
Η άλλη «δυνατή» Ευρωπαϊκή υποψηφιότητα ήταν αυτή της Murcia που μέχρι τη τελευταία στιγμή διεκδίκησε το βραβείο με βάση κυρίως τα σχέδια της για αειφόρο ανάπτυξη στις δημόσιες μεταφορές και για τα σχέδια της για νέα πρότυπα στις νέες κατασκευές κτηρίων. 
Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στο κριτήριο που έφερε τη πόλη πολύ κοντά στο βραβείο, την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών με τη προστασία του περιβάλλοντος σε πρώτη θέση στα σχέδια αυτά.
Την επιμέλεια του κειμένου είχε ο Μανώλης Τσαγκαράκης, οικονομολόγος, εργαζόμενος στο Δήμο Ηρακλείου.

Η ALEM είναι η Τοπική Διεύθυνση για την Ενεργεία και την Κλιματική Αλλαγή (Local Agency for Energy and Climate Change) η οποία ιδρύθηκε το 2007.

Μεταφορές και  αστικές συγκοινωνίες
Η κύρια πηγή κατανάλωσης ενέργειας στο δήμο της Murcia είναι η κατανάλωση των πηγών ενέργειας από τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, στη διασπορά του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή και στις μετακινήσεις  , για τις κάθε είδους δραστηριότητες των δημοτών.
Οι αστικές  συγκοινωνίες αποτελούν ένα σημαντικό  πεδίο δράσης για την ALEM, από τη σκοπιά της εξοικονόμησης ενέργειας για τη προστασία του περιβάλλοντος. Οι ενέργειες της ALEM σε αυτούς τους τομείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη μηχανισμών για βιώσιμες αστικές μετακινήσεις στο δήμο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Στρατηγικό πλάνο  για Αειφόρο ανάπτυξη των Συγκοινωνιών (Sustainable Urban Mobility Plan):
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Murcia σχεδίασε ένα στρατηγικό πλάνο για την Αειφόρο ανάπτυξη των συγκοινωνιών για το Δήμο με συνεργάτη και σύμβουλο την ALEM. Το σχέδιο αυτό έχει την ονομασία «Move» και σκοπό να προωθήσει τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς σε σχέση με το αυτοκίνητο, όπως το τραμ ή το ποδήλατο και να αποφασίσει ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Ο δήμος άρχισε τις παραπάνω διαδικασίες από το 2008 μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιων Αυτοκινητόδρομων της Ισπανίας.

Γραφείο Συγκοινωνιών της Murcia
Το γραφείο  συγκοινωνιών της Murcia είναι ένα δημόσιο φόρουμ για τα προτεινόμενα μέτρα για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως εναλλακτικής λύσης για τη μεταφορά μέσω αυτοκινήτων μέσα στην πόλη. Το γραφείο της Murcia έχει ως στόχο να προωθήσει ενεργά το σχέδιο «Move». Η ALEM είναι ενεργό μέρος αυτού του φόρουμ στο οποίο είναι παρόντες δημόσια ιδρύματα, ιδιωτικές ενώσεις και φορείς εκπροσώπησης των πολιτών.
Προώθηση της  ποδηλασίας: 
Μία από τις  σημαντικότερες προκλήσεις της αειφόρου ανάπτυξης σε θέματα συγκοινωνιών είναι να αλλάξει η συμπεριφορά στις μετακινήσεις των οδηγών των οχημάτων στις σύντομες διαδρομές με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.
Η ALEM συνεργάζεται με το δήμο στις διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση του ποδηλάτου με στόχο την δημιουργία μιας Διεύθυνσης Σχεδίου Ποδηλάτων που έχει ως στόχο να σχεδιάσει τους κύριους άξονες της δράσης στον τομέα αυτό και την εφαρμογή ενός συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων «Bicing» για χρήση από τους πολίτες.
Η ALEM είναι επίσης και τμήμα της τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε από την πόλη για την προετοιμασία μιας απόφασης που θα ρυθμίζει την ευθυγράμμιση του δρόμου για τους πεζούς και τα οχήματα.

Χρήση εναλλακτικών  καυσίμων: 
Μία από τις  κύριες αδυναμίες του παγκόσμιου συστήματος μεταφορών είναι ότι εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας για τις μεταφορές. Επί του παρόντος, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 98%.
Η ALEM προσπαθεί  για την προώθηση εναλλακτικών πηγών  ενέργειας για αντικατάσταση  του πετρελαίου στα οχήματα των δημοτικών υπηρεσιών, όπως τα βιοκαύσιμα, το φυσικό αέριο ή την ηλεκτρική ενέργεια.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι  η ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την εισαγωγή του βιοντίζελ  στις δημόσιες μεταφορές του στόλου των λεωφορείων του δήμου στο οποίο συνεργάζονται η ALEM, ο Δήμος και η ARGEM Latbus. Το βιοντίζελ αποτελεί καύσιμο ντίζελ αλλά από φυτικά έλαια και είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.