Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη ( A Digital Agenda for Europe )

Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε  πενταετή ατζέντα για τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, υποσχόμενη την ανάληψη φιλόδοξων πρωτοβουλιών με στόχο να αξιοποιηθεί το ψηφιακό δυναμικό της Ευρώπης.
Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη ( A Digital Agenda for Europe ) αποτελεί τμήμα της στρατηγικής Ευρώπη 2020 DeutschEnglishfrançais , του σχεδίου δηλαδή της ΕΕ για μεγαλύτερη ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία. Από τις 7 μεγάλες πρωτοβουλίες που υπογραμμίζονται στη στρατηγική, πρώτο ξεκινά το ψηφιακό θεματολόγιο αποδεικνύοντας τη σημασία του.
Αν και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών βελτιώθηκε η παραγωγικότητα στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, η Ευρώπη δεν έχει αποκομίσει ακόμη όλα τα οφέλη της ψηφιακής εποχής, δήλωσε η επίτροπος Νέιλι Κρους .
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Περίπου το 30% των Ευρωπαίων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο, αν και όλο και περισσότερες συναλλαγές και παροχές υπηρεσιών πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Οι ΗΠΑ επενδύουν δύο φορές περισσότερο στην έρευνα για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών από ό,τι η ΕΕ. Μόνο το 1% των Ευρωπαίων διαθέτει ταχεία σύνδεση οπτικών ινών στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 12% των Ιαπώνων και το 15% των Νοτιοκορεατών.
Το σχέδιο συστήνει ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών σε όλους τους τομείς. Καθορίζονται επτά στόχοι, με πρώτον και κύριο την εξάλειψη των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα πέραν των εθνικών συνόρων. Τα εμπόδια αυτά εξηγούν, π.χ., γιατί η τηλεφόρτωση μουσικής στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην ΕΕ.
Για να διευρύνει την πρόσβαση σε νόμιμο υλικό του Διαδικτύου, η Επιτροπή σκοπεύει να απλουστεύσει την εκκαθάριση των δικαιωμάτων δημιουργού και τη διασυνοριακή αδειοδότηση, καθώς και να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Μια άλλη προτεραιότητα είναι να επιταχυνθεί η εξάπλωση του Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και δίκτυα οπτικών ινών.
Επειδή πολλοί Ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις νέες τεχνολογίες διότι ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα, η Επιτροπή θα διαμορφώσει αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των δεδομένων αυτών. Στο μέλλον, οι διαχειριστές των δικτυακών τόπων μπορεί να υποχρεωθούν να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με παραβάσεις των κανόνων ασφάλειας που θα αφορούν τα δεδομένα τους.
Το σχέδιο κάνει επίσης έκκληση για δημιουργικότερη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η γήρανση του πληθυσμού. Αναφέρεται ενδεικτικά στους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και στην τηλεϊατρική, ενώ παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών κωδικών για την πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.