Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μπορεί ένα λιμάνι μιας πόλης να γίνει "πράσινο" ;


Την δική του απάντηση δίνει ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης στο ερώτημα αν μπορεί ένα λιμάνι σε μια πόλη να γίναι "πράσινο" θέτοντας 10 βήματα - στόχους  για το επόμενο διάστημα

1.  Δενδροφύτευση περιοχών εντός της λιμενικής ζώνης, η οποία καθιερώνεται σε ετήσια βάση. Την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η ΟΛΘ καλεί φορείς και πολίτες της πόλης να συμμετάσχουν στην δενδροφύτευση. Σημείο συνάντησης το πάρκινγκ στην α΄ προβλήτα στις 11 το πρωί.
2.  Διατήρηση των υπαρχόντων και απόκτηση νέων πιστοποιητικών περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η ΟΛΘ ΑΕ κατέχει ήδη το πιστοποιητικό ECOPORTS. Σε επόμενο στάδιο το λιμάνι θα πιστοποιηθεί κατά ISO 14001.
3.  Ανακύκλωση συσκευασιών. Η ΟΛΘ ΑΕ εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική ανακύκλωσης για πολλά είδη ανακυκλώσιμων υλικών. Από το 2011 η ΟΛΘ θα εκδίδει ετήσιο απολογιστικό δελτίο αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης.
4.  Αντιστάθμιση των παραγόμενων ρύπων. Η ΟΛΘ ΑΕ υιοθετεί πολιτική αντιστάθμισης μέρους των ρύπων που παράγονται από την λειτουργία του λιμένα, μέσω της δενδροφύτευσης περιοχών που θα οριστούν από την Δασική υπηρεσία.
5.  Ανανέωση στόλου οχημάτων ΟΛΘ Α.Ε. με υβριδικά οχήματα. Η ανανέωση μέρους του στόλου επιβατικών οχημάτων της ΟΛΘ ΑΕ θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας αρχής γενομένης από το 2011.
6.  Μετατροπή κτιριακών εγκαταστάσεων σε «πράσινα κτίρια». Στόχος της ΟΛΘ ΑΕ είναι η πραγματοποίηση σταδιακών παρεμβάσεων στα κτίρια της, ώστε να μειωθεί η απώλεια ενέργειας και κατά συνέπεια να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης και του κόστους. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται η αντικατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων, η χρήση φυσικού αερίου (εντός του Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η σύνδεση του δικτύου με τα κτίρια της α΄ προβλήτας), η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και η χρήση λαμπτήρων οικονομίας.
7.  Δημιουργία σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής και θαλάσσιας ρύπανσης. Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
8. Παροχή εκπτώσεων επί των λιμενικών τελών σε πλοία τα οποία εφαρμόζουν καλές περιβαλλοντικές πρακτικές. Τα πλοία που ρυπαίνουν λιγότερο θα ωφελούνται με εκπτώσεις επί των λιμενικών τελών. Εξετάζεται η υιοθέτηση του Environmental Ship Index, ο οποίος έχει εφαρμοστεί από ευρωπαϊκά λιμάνια.
9. Επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα αναπτυχθούν  φωτοβολταϊκά  συστήματα μέσα στην περιοχή του λιμανιού.
10.  Εκπαίδευση προσωπικού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κανονισμού καλών περιβαλλοντικών πρακτικών εκ μέρους του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.