Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη διαχείρισης της Κρήτης ως ενιαίου προορισμού από έναν , Οργανισμό διαχείρισης Προορισμού.Όμως στα πλαίσια της ενιαίας διαχείρισης χωράνε μικρότερα Τοπικά ή τομεακά σχέδια που μπορεί να εκπονούν τοπικές κοινωνίες ή επί μέρους τουριστικοί τομείς όπως ο συνεδριακός τουρισμός , ο αγροτοτουρισμός κτλ.
Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαίο τουλάχιστο οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης να προχωρήσουν σε σχεδιασμό Τουριστικής πολιτικής ,αξιοποιώντας τα δικά τους στοιχεία ταυτότητας.Για τις πόλεις που διαθέτουν δυνατότητες ελλιμενισμού ο Τουρισμός Κρουαζιέρας αποτελεί μια ευκαιρία τόνωσης των οικονομιών τους.Οι σχεδιασμοί των τοπικών κοινωνιών πρέπει να στηρίζονται στην από κοινού συμβολή των Δήμων, Λιμενικών οργανισμών, Εμπορικών συλλόγων, Επιμελητηρίων, πολιτιστικών οργανισμών.Μια καλή πρόταση είναι σε πρώτη φάση οι φορείς μιας πόλης να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας και σε δεύτερη φάση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που η συνεργασία αυτή έχει δοκιμαστεί αποδοτικά να προχωρήσουν σε σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τη διαχείριση του προορισμού της πόλης.
Έτσι αποκτά σημασία η προσπάθεια των φορέων του Ρεθύμνου να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τουρισμού κρουαζιέρας, όπως μας πληροφορούν τα Ρεθυμνιώτικα Νέα (20-1-2011).
"Οι προοπτικές ανάπτυξης κρουαζιέρας στο Ρέθυμνο, ώστε η πόλη να γίνει πόλος έλξης επιπλέον επισκεπτών και να αποκτήσει μερίδιο της πίτας στην αγορά συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το με μεσημέρι με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου και τους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς.
Η ανάληψη δράσεων τόσο από πλευράς των τουριστικών πρακτόρων όσο βέβαια και από το Λιμενικό Ταμείο με παρεμβάσεις σε ζητήματα υποδομών αλλά και τουριστικής προβολής αποτελούν τα πρώτα και βασικά βήματα για να ξεκινήσει δειλά δειλά η στήριξη της κρουαζιέρας στο Ρέθυμνο. Βέβαια, πρόκειται για στόχους μακροπρόθεσμους, και αναφέρονται πάντα σε κρουαζιερόπλοια όχι μεγαλύτερης χωρητικότητας από χίλια πεντακόσια άτομα.
Ήδη, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με την πόλη του Ηρακλείου να κερδίζει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους επισκέψιμους αρχαιολογικούς του χώρους. Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το Ρέθυμνο καθώς όπως ανέφερε μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων φέτος θα επισκεφτούν την Μεσόγειο, σημειώνοντας πως με τις κατάλληλες υποδομές το Ρέθυμνο θα μπορεί να κερδίσει ένα μερίδιο της μέχρι σήμερα περιορισμένης πίτας. «Προοπτικές υπάρχουν. Άλλωστε σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για τις κρουαζιέρες οι εταιρείες, οι μεγάλες ανακοίνωσαν ότι έχουν αποφασίσει να αφήσουν την Καραϊβική και να εισέλθουν δυναμικά στη Μεσόγειο. Όταν λοιπόν υπάρχουν ευκαιρίες να έρθουν κρουαζιερόπλοια στο Ρέθυμνο περιμένουμε και εμείς έστω ένα μικρό κομμάτι της πίτας.
Βέβαια δεν παύουν οι κλασικές διαδρομές να μένουν ακέραιες. Οι σταθμοί, η σύνθεση στο Αιγαίο είναι πάντα η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Πάτμος. Αυτοί οι σταθμοί έχουν μια μοναδικότητα, έχουν διαφημιστεί, άρα και εμείς αυτό που χρειάζεται είναι να καλυτερέψουμε το προϊόν μας, τις δημόσιες σχέσεις μας με τις εταιρείες για να τις προσελκύσουμε. Ελπίζουμε κάτι να γίνει. Τα προγράμματα κάθε κρουαζιέρας εξαρτώνται από το πόσο δημοφιλής είναι ο προορισμός, από τις διαδρομές που υπάρχουν, από τις λιμενικές εγκαταστάσεις και από τις δημόσιες σχέσεις και το προϊόν που προσφέρει η κάθε περιοχή. Κάθε χρόνο βλέπουμε και αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην πόλη μας, έχουμε μεγάλο ανταγωνιστή όμως το Ηράκλειο λόγω των αρχαιοτήτων. Αν μπορέσουμε και εμείς σύντομα να κάνουμε το χώρο της Ελεύθερνας επισκέψιμο αλλά και να καλυτερεύσουμε τις υποδομές της παλιάς πόλης εκτιμώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση» υπογράμμισε ο Γιάννης Τριποδιανός, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ανέφερε πως από πλευράς του Λ.Τ. θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται προκειμένου οι εγκαταστάσεις να αναβαθμιστούν και να εξασφαλιστούν το δυνατόν καλύτερες συνθήκες υποδοχής. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μίνως Αλεφαντινός είπε: «Το Λιμενικό Ταμείο συγκάλεσε μια σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση ώστε στη συνέχεια να οργανωθούν οι τουριστικοί παράγοντες προκειμένου να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να μπούμε στην αγορά της κρουαζιέρας αλλά και για να δούμε εμείς σαν Λιμενικό Ταμείο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες της παραμονής και τις εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια να υποδεχθούμε τα κρουαζιερόπλοια.
Το λιμενικό Ταμείο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το «επιχειρείν». Ο ρόλος και η συμμετοχή μας είναι να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις από πλευράς ασφάλειας και άνεσης στον επισκέπτη που θα έρθει από την κρουαζιέρα στην πόλη μας αλλά και τους χώρους που θα τον υποδεχτούμε. Εμείς θεωρούμε ότι οι συνθήκες και οι υποδομές μας είναι έτοιμες και απομένει αυτό να γίνει γνωστό για να οργανωθούμε και να μπούμε στην αγορά»."
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.