Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Διαχείριση Μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών :Ήρθε η ώρα της ΚΕΔΚΕ

Την Τετάρτη 19-1-2011 συναντήθηκαν τα διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας  ( ΙΚΑΡΟΣ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, CitiesNet και δίκτυο Βορέας ) για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την δημόσια διαβούλευση των  όρων  της διακήρυξης Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης με αντικείμενο τη  Διαχείριση, Αξιοποίηση, Συντήρηση και περαιτέρω Ανάπτυξη των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.
Σχετικά με το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.

Στην τοποθέτησή του ο συντονιστής του δικτύου ΙΚΑΡΟΣ Κωστής Μοχιανάκης , επισήμανε ότι είναι πολιτικά ανορθόδοξη η δημοσίευση της πρόσκλησης για διαβούλευση στις 22-12-2010 , την στιγμή της μετάβασης των Δήμων σε νέα φάση , στην οποία αντιμετωπίζουν κρίσιμα πολιτικά και οργανωτικά προβλήματα.Το ακατάλληλο του χρόνου γίνεται ακόμα πιο φανερό από το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί  ακόμα το νέο Διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ που θα διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια όλα τα θέματα που θέτει η διαβούλευση .Πρότεινε, δε, συνοπτικά τα παρακάτω :

Να τεθεί το θέμα άμεσα στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ώστε να αποκτήσει την αρμόζουσα πολιτική βαρύτητα όπου θα τονίζεται ότι  για την ΚΕΔΚΕ έχει μεγάλη σημασία το θέμα διαχείρισης των ΜΑΝ και να αποφασίζεται η εκπόνηση δύο μελετών.
1. Με την πρώτη θα γίνεται  χρηματοοικονομική αποτίμηση  της αξίας  της συμμετοχής των  δήμων  στα  εταιρικά σχήματα διαχείρισης ( υποδομές των ΜΑΝ των δήμων συν το άϋλο κεφάλαιο της συμμετοχής τους ).
2.Με την δεύτερη θα προτείνονται οι  πιθανοί τρόποι συμμετοχής και συνέργειας των Δήμων στο εταιρικό σχήμα της διαχείρισης των ΜΑΝ.
•    Θα πρέπει η ΚΕΔΚΕ να καταθέσει την θέση της αυτή στη διαβούλευση και να ζητήσει από το κράτος να μην κάνει καμία κίνηση πριν την οριστική εκπόνηση των δύο μελετών μετά τις οποίες η ΚΕΔΚΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα.
•     Το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την οριστική τοποθέτηση των διαχειριστικών σχημάτων  και για να μην υπάρξει απαξίωση των ΜΑΝ ως υποδομών θα πρέπει να διενεργηθούν δημόσιοι διαγωνισμοί για τη συντήρηση του δικτύου ή βραχυχρόνιες επεκτάσεις των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων.
•    Παράλληλα θα επιδιωχθεί επιτακτικά  η άμεση λειτουργία των MAN από τους Δήμους με πιλοτικά προγράμματα για να μην απαξιώνονται ως υποδομές τεχνικά και ως αξία οικονομική.
•    Τέλος να επικυρωθούν οι αποφάσεις που προτάθηκαν από τις τέσσερες Ψηφιακές Κοινότητες καθώς και το κείμενο που από κοινού συντάχθηκε και προωθήθηκε στην ΚΕΔΚΕ τον Απρίλιο του 2010 και το οποίο επισυνάπτεται εκ νέου.

Δηλαδή:
•    Για την ουσιαστική και αποδοτική συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στη διαμόρφωση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας για την ευρυζωνικότητα  προτείνεται:
1.Η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής αποτελούμενη από δύο (2) Δημάρχους από κάθε Διαδημοτικό Σχήμα, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό εκπόνησης των μελετών και την τελική εισήγηση στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ
2. Η δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής Υποστήριξης αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη και συμβούλους που θα ορίσουν τα Διαδημοτικά Σχήματα
Τέλος, η ΚΕΔΚΕ μέσω των παραπάνω Επιτροπών θα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του πλαισίου ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας με την διαχείριση των ΜΑΝ και του σχεδίου για το FTTH του Υπουργείου υποδομών.

Το τελικό κείμενο της πρότασης θα παρουσιασθεί την Δευτέρα 24-1-2011 με την υπογραφή των Δημάρχων επικεφαλής των διαδημοτικών δικτύων συνεργασίας για τις νέες τεχνολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.