Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σικάγο: Η καλύτερη επωνυμία πόλης στις Η.Π.Α. ;

@Robert O'Connor
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης
Τα «Hog-Butcher of the World», «City of Big Shoulders», «City on the Make», «The Windy City» και το «The City that Works» είναι μερικά μόνο από τα προσωνύμια που έχουν δοθεί στο Σικάγο. Το πιο γνωστό όμως είναι το «Δεύτερη πόλη» της Αμερικής αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα το Σικάγο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε φυσικό επίπεδο.

Ιστορία
Το Σικάγο ξεκίνησε ως ένας οικισμός γύρω από το Fort Dearborn, το οποίο καταλαμβάνει γεωγραφικά αυτό που είναι τώρα στη γωνία του Michigan και Wacker. Επίσημα ενσωματώθηκε στις 4 Μαρτίου 1837 και έγινε ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών που συνδέει την βαριά βιομηχανοποιημένη ανατολή με την ταχέως αναπτυσσόμενη δύση. Στη δεκαετία του 1850, ο Stephen Douglas έγραψε τη πράξη Κάνσας - Νεμπράσκα, την οποία συζήτησε με περηφάνια με τον συντοπίτη του Αβραάμ Λίνκολν. Οι συζητήσεις αυτές έφεραν στον Λίνκολν φήμη και τελικά την Προεδρική καρέκλα στο Λευκό Οίκο το 1860.

Το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε από τη πυρκαγιά του 1871. Το 1886, η υπόθεση Haymarket έφερε την επιθυμία της εργασίας για μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών στις εθνικές πολιτικές συζητήσεις. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ιδρύθηκε το 1892 και δημιούργησε το δικό του στυλ αρχιτεκτονικής. Το Σικάγο ήταν επίσης η έδρα του Prairie School of architecture, του οποίου οι πιο γνωστοί εκθέτες ήταν ο Louis Sullivan και αργότερα ο Frank Lloyd Wright. Δημιούργησε επίσης το πρώτο αμερικανικό σχολείο της κοινωνιολογίας και δική του σχολή της οικονομίας, με τον πιο διάσημο εκφραστής της να είναι ο καθηγητής Milton Friedman. Ο Enrico Fermi έκανε το πιο φημισμένο έργο του στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών του σχετικά με το Σχέδιο Μανχάταν που οδήγησε στην κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

Στη δεκαετία του 1920, ο Αλ Καπόνε έφτιαξε την αυτοκρατορία του έξω από το (έχει κατεδαφιστεί πλέον) Ξενοδοχείο Λέξινγκτον. Είχε εκδιωχτεί από τον επικεφαλή του Chicago Prohibition Bureau, Elliot Ness και τους «αδιάφθορους». Φιλοξένησε το Δημοκρατικό Εθνικό Συνέδριο του 1968. Το 1974, η εταιρεία Sears μετακόμισε την εταιρική της έδρα της στο Sears Tower, το οποίο ήταν για σχεδόν 25 χρόνια το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο και εξακολουθεί να είναι το ψηλότερο κτίριο στην Αμερική.

Το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την Προεδρική εκλογική του νίκη στο Grant Park του Σικάγο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα τουρισμού του, το  Σικάγο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τα ακόλουθα:

• 237 τετραγωνικά μίλια γης
• Περίπου 2.695.598 κατοίκους
• Δεκάδες πολιτιστικά ιδρύματα, ιστορικούς χώρους και μουσεία
• Περισσότερα από 200 θέατρα
• Περίπου 200 γκαλερί τέχνης
• Περισσότερα από 7.300 εστιατόρια
• 77 κοινοτικές περιοχές με περισσότερες από 100 γειτονιές
• 26 χιλιόμετρα ακτές της λίμνης
• 15 μίλια από ακτές κατάλληλες για κολύμβηση
• 36 ετήσιες παρελάσεις
• 19 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στην ακτή της λίμνης
• 552 πάρκα
• Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα

Το Σικάγο έχει μερικά από τα πιο γνωστά αθλητικά σωματεία της Βόρεια Αμερικής. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης των Μπουλς κέρδισε το Εθνικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης έξι φορές στη δεκαετία του 1990 και έγινε (μαζί με το αστέρι της Michael Jordan), μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ομάδες μπάσκετ στον κόσμο. Η ποδοσφαιρική ομάδα (Αμερικάνικο ποδόσφαιρο) The Bears έγινε το 1985 (20η) πρωταθλήτρια του Superbowl και η πιο πρόσφατη εμφάνισή τους στην ίδια διοργάνωση ήταν το 2006.
Η πόλη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις που έχουν δύο Major League Baseball ομάδες, οι άλλοι είναι η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Έχει επίσης μαζί με τη Νέα Υόρκη δύο ομάδες που παίζουν στην ίδια πόλη (Οι «Angels» παίζουν στο Anaheim, κοντά στο LA και οι «Athletics» παίζουν στο Oakland – όσον αφορά τις ομάδες του Λος Άντζελες). Η ομάδα Chicago White Sox παίζει στο US Cellular στη νότια πλευρά της πόλης και αναδείχτηκαν «παγκόσμιοι» πρωταθλητές το 2005. Η Chicago Cubs παίζει στο γήπεδο Wrigley στη βόρεια πλευρά..

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

• Υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες με έδρα το Σικάγο ή γύρω προάστια της, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, Sears, Motorola, McDonalds, Kraft Foods και της United Airlines. 

• Είχε πάντα τη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Columbian Exposition  το 1893. Όπως και την Παγκόσμια Έκθεση του 1933. Έχει φιλοξενήσει 24 πολιτικές συγκεντρώσεις επιλογές υποψηφίων Προέδρων συμπεριλαμβανομένου τη Συγκέντρωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του 1860 που ορίστηκε ο Αβραάμ Λίνκολν και του 1968 του Δημοκρατικού Κόμματος. Το McCormick Place είναι το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στις ΗΠΑ και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. 

• Η πόλη είναι διαφορετική. Έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό των Πολωνών από οποιαδήποτε πόλη έξω από την Πολωνία και το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό των Σέρβων οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη σε Νοτιοασιάτες και τους Αφροαμερικανούς στη χώρα. 

• Τα τρία καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια είναι στο Σικάγο: Το Northwestern University, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο. Το Loyola University του Σικάγου είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο Ιησουϊτών στον κόσμο. Το DePaul University είναι το μεγαλύτερο Ρωμαιοκαθολικό πανεπιστήμιο στη χώρα. 

• Το Σικάγο έχει ένα εκτεταμένο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Υπεύθυνη και για τη διαχείριση του υπερυψωμένου τραίνου είναι η Chicago Transit Authority, που είναι το δεύτερο σε παλαιότητα σύστημα μεταφοράς στην Αμερική και το τρίτο σε προτίμηση από τους δημότες. Το Σικάγο επίσης εξυπηρετείται από ένα δίκτυο λεωφορείων που διοικείται από το Chicago Transit Authority. Υπάρχει κι άλλο ένα δίκτυο τρένων, το Metra, που εξυπηρετεί τα προάστια. 

Brand partners
Οι προωθητικές ενέργειες του τουρισμού της πόλης γίνονται μέσω του Chicago Convention και του Tourism Bureau. Επίσης έχει συσταθεί το explorechicago.com ώστε να ενθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφθούν τη πόλη. Οι στρατηγικοί εταίροι σε θέματα μάρκετινγκ του γραφείου τουρισμού περιλαμβάνουν την American Express, την Onpeak, την Southwest Airlines και την United Airlines. Οι διαφημιστικές εκστρατείες για την πόλη ενεργοποιούνται συνήθως στο O'Hare International Airport (United's hub). 

Καμπάνιες
Μια πρόσφατη εκστρατεία με τίτλο «Ready, Set, Chicago» ξεκίνησε το περασμένο έτος. Η έμφαση ήταν στο να έρθουν Συνέδρια στα McCormick Place και στο Navy Pier, που είναι εταίροι στην εκστρατεία αυτή. Επίσης στρατηγικός εταίρος είναι η American Airlines, η οποία επίσης έχει το O'Hare ως ένα από τα κομβικά σημεία της.

Στα τέλη Ιουνίου, το Tourism Bureau χρησιμοποίησε μια προωθητική ενέργεια σχετικά με τα λεωφορεία και τα ταξί που εξυπηρετούν τα δύο αεροδρόμια για να αναδειχθεί η πόλη και τα εξωτερικά γραφεία που χρησιμοποιεί η πολιτεία του Ιλλινόις . Έχει επίσης υποσχεθεί να βελτιώσει την ιστοσελίδα τους Choosechicago.com το Νοέμβριο. Η νέα εκστρατεία των 6 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει μια νέα ονομασία για την πόλη: «δεν υστερεί σε τίποτα» - παρά το γεγονός ότι το σύνθημα έχει χρησιμοποιηθεί από ένα από τα προάστια της, το Aurora, το 2005. Κάποια άλλα συνθήματα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν είναι «Η πόλη που κατέχει το νούμερο 1 στην κατάταξη των Πρώτων» και ότι της λείπει μόνο ένα «μουσείο των μουσείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.