Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρητική διατροφή ως όχημα ανάπτυξης

@του Μιχάλη Καθαράκη 
Η Κρητική διατροφή είναι η σημαντικότερη κληρονομιά που μπορούμε ν αφήσουμε στα παιδιά μας γιατί αφορά σε μια συνταγή μακροζωίας. Είναι το εισιτήριο για μια ζωή χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία. Η εγκυρότητα της είναι παγκόσμια επιστημονικά αναγνωρισμένη απο μια μελέτη που για καλή μας τύχη έγινε στον κρητικό πληθυσμό και σύγκρινε την υγεία του σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Σήμερα οι περισσότεροι Κρητικοί πιστεύουν πως η Κρητική διατροφη είναι συνώνυμο η παρακλάδι της μεσογειακής, αυτή τη σύγχυση την πληρώνουμε ήδη ακριβά και θα την πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τα παιδιά μας. 
Η Κρητική διατροφη είναι το μοναδικο όχημα μας για βιώσιμη ανάπτυξη, γιατί σέβεται το περιβάλλον, είναι διεθνώς αναγνωρίσιμη, συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, διασφαλίζει την ποιότητα, βασίζεται στην υγιεινή ζωή, και διαφυλλασει τις παραδόσεις τη λαογραφία τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. 
Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι πως το ιδεώδες της κρητικης διατροφης δεν αφορα σε συνταγες και νοστιμα φαγητά αλλά στη βάση του έχει το μέτρο στην κατανάλωση των τροφών, στις τελετουργίες παρασκευής, στην καθημερινή συμπεριφορά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαστρεβλωσει και να καταστρέψει αυτόν τον τοπικό πλούτο. 
Όμως εμείς οι κληρονόμοι του θησαυρού είμαστε κοιμωμενοι φυλακές που μάλλον δε φαίνεται ν ανησυχούμε για τη λεηλασία που πραγματοποιείται σε βάρους της κληρονομιάς μας και όταν ξυπνήσουμε θα είναι αργά.

Πηγή: www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.