Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Xορηγοί, εξωστρέφεια, να γίνει η Θεσσαλονίκη «μοντέλο»

Του Σπύρου Πέγκα* από την Καθημερινή 13-8-2011

Μέσα από την εποχή αναταράξεων που διανύουμε, προκύπτει μια σημαντική, σχεδόν δομική αλλαγή στον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας. Η αλλαγή αυτή εκφράζεται άλλοτε με βίαιο και άλλοτε με ήπιο τρόπο. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε συνειδητά αποφασίσει την ήπια αποδόμηση κακών πρακτικών του παρελθόντος και την ανάληψη μιας διαφορετικής και προσαρμοσμένης στα σημεία των καιρών πολιτικής προσέγγισης.

Στον τομέα του πολιτισμού είναι σχηματικά τρεις οι βασικοί άξονες που καθορίζουν την πολιτική μας: α. Βιωματική καλλιέργεια παιδείας και πολιτισμού με πρωτοβουλίες δικές μας, π.χ. Νύχτες στα Μουσεία, Σεμινάρια Σύγχρονου Χορού με Zambrano, αλλά και επιλεγμένες εισαγωγές σημαντικών έργων που σηματοδοτούν τη σύγχρονη πολιτιστική εξέλιξη. Στόχος είναι να φέρουμε στην πόλη αυτό που αύριο θα είναι σημαντικό και επίκαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία, β. διεθνοποίηση των τοπικών φεστιβάλ και εκδηλώσεων, ανάδειξη και εξαγωγή των τοπικών δυνάμεων και καλλιέργεια εξωστρέφειας και γ. χρηστή οικονομική διαχείριση σε συνδυασμό με ανάπτυξη των υποδομών πολιτισμού του δήμου.

Για το 2011 η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού εξασφάλισε ήδη 410.000 ευρώ σε χορηγίες για δραστηριότητες που ήδη έκανε (Περίπατος Πολιτισμού) ή που θα κάνει («Δημήτρια», Γαστρονομικό Φεστιβάλ). Το ποσό αυτό αγγίζει το 50% του ανελαστικού μέρους του προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Η θετική ανταπόκριση ιδιωτών χορηγών συνοδεύεται από ανάλογη αντιμετώπιση κρατικών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που αντιλαμβάνονται τον εποικοδομητικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, καθώς και την προβολή της δικιάς τους συνδρομής. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία κατανοούν την ισχυρή πρόθεσή μας να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση και ανάπτυξη των δικών μας υποδομών. Ετσι, συνεργαζόμαστε με το Iδρυμα Νιάρχος για την αναβάθμιση του δικτύου των Δημοτικών Βιβλιοθηκών. Η Θεσσαλονίκη είναι αυτή τη στιγμή η ελπίδα για ένα διαφορετικό ελληνικό παράδειγμα αντίθετο στη γενική εικόνα της χώρας.

Μια άλλη πηγή σημαντικών κεφαλαίων είναι τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει ήδη καταθέσει δύο προτάσεις ως leader και άλλες τρεις ως εταίρος με θέμα την πολιτιστική ανάδειξη της πόλης και την ανάπτυξη της δημιουργικής οικονομίας (creative economy) με αναφορά στις τοπικές δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις.

Τέλος, πιστεύουμε στην ουσιαστική συνένωση δυνάμεων. Συνεργαζόμαστε με το ΥΠΠΟΤ στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», «συνεταιριζόμαστε» στις προσπάθειές μας με όλους τους πολιτιστικούς φορείς, αλλά και τα διεθνή φεστιβάλ της πόλης (Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ, Βιβλίου, Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Φωτο-Μπιενάλε) και σκεφτόμαστε με τρόπο μητροπολιτικό κοινές δράσεις με τους όμορους δήμους. Μια τακτική που ελπίζουμε σύντομα να ευοδωθεί και έμπρακτα με μια ηχηρή και παραδειγματική κίνηση μητροπολιτικής αντίληψης.

* Ο κ. Σπύρος Πέγκας είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.