Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

2011 Country brand index: Ο Καναδάς συνεχίζει ακάθεκτος

#Τσαγκαράκης Μανώλης
Όπως κάθε χρονιά τα τελευταία 7 χρόνια η Futurebrand πιστή στο ραντεβού της εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της για τα πιο δυνατά Brand Names χωρών. Ποια είναι όμως η εταιρεία Futurebrand; Η Futurebrand είναι μέρος του Γκρουπ εταιρειών Interpublic Group of Companies, Inc. Είναι μια πρωτοπόρος συμβουλευτική εταιρεία με διεθνή παρουσία σε 24 μεγάλες και σημαντικές πόλεις του εξωτερικού(Abu Dhabi, Beijing, Buenos Aires, Caracas, Dubai, Hamburg, Hong Kong, Kuala Lumpur, London, Madrid, Melbourne, Mexico City, Milan, Moscow, New York, Panama City, Paris, Rome, Santiago de Chile, São Paulo, Shanghai, Singapore, Sydney, Tokyo, Toronto). Σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο η FutureBrand βοηθάει τους πελάτες της (ArcelorMittal, P&G, Microsoft, Dubai World, Intel, Barclays Premier, Nokia, Nestlé, MasterCard, UPS and Unilever) στην ανάπτυξη των επωνυμιών τους για το παρών και το μέλλον.

Πρώτος για άλλη μία χρονιά στη γενική κατάταξη είναι ο Καναδάς με δεύτερη χώρα να έρχεται η Ελβετία που ανέβηκε 3 θέσεις από πέρσι, βλέπουμε σταθερά τρίτη τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία στη τέταρτη θέση να κάνει την απρόσμενη (λόγω της καταστροφής της Φουκουσίμα) έκπληξη και να ξεπερνάει την πέμπτη Αυστραλία. Η δεκάδα κλείνει με τις Η.Π.Α. που έπεσε 2 θέσεις, τη Σουηδία , τη σταθερή στην όγδοη θέση Φιλανδία, τη Γαλλία και στη δέκατη θέση την ανεβασμένη Ιταλία. Άλλες δύο Ευρωπαϊκές χώρες παρέμειναν στις περσινές θέσεις τους, η Γερμανία στην ενδέκατη θέση και η Ισπανία που βιώνει και αυτή σαν κι εμάς και την Ιταλία ύφεση στην Οικονομία της στην δέκατη-τέταρτη. Εντυπωσιακή άνοδο είχε η Εσθονία με είκοσι-τρεις θέσεις, η Βραζιλία που ανέβηκε δέκα ολόκληρες θέσεις και η Κροατία με εννέα θέσεις πάνω. Οι «μεγάλοι χαμένοι» - στη γεωγραφική γειτονιά μας - για φέτος ήταν η Τυνησία (από εκεί ξεκίνησε η «Αραβική Άνοιξη» με τις ταραχές που ακολούθησαν) με πτώση δεκαπέντε θέσεων, η Σερβία με δέκα-τρεις και η Αλβανία με δώδεκα θέσεις. Η Κύπρος κατέβηκε μία θέση, στην τεσσαρακοστή – έκτη στον πίνακα και η χώρα μας έπεσε κι άλλο σε σχέση με πέρσι, από την εικοστή-δεύτερη στην εικοστή-έβδομη! Έκπληξη προξενεί η άνοδος κατά μία θέση της Αιγύπτου λόγω του βομβαρδισμού της διεθνής κοινής γνώμης με εικόνες των βίαιων ταραχών με την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας.


Στις πρώτες σελίδες της περίληψης της έκθεσης παρουσιάζονται οι πρώτες δέκα χώρες με μια πληθώρα στοιχείων και την αξιολόγηση τους με βάση πέντε παράγοντες, ο Value System, ο Quality of Life, ο Good for Business, ο Heritage and Culture και ο Tourism. Ο κάθε παράγοντας έχει τη δική του κατάταξη με τις χώρες που καλύπτουν τα κριτήρια αυτά και όπως μπορεί κάποιος να δει κάποιες χώρες είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στην γενική κατάταξη αλλά και στην επιμέρους κατάσταση.

Ο Value System είναι η βάση της επωνυμίας της χώρας και συμπεριλαμβάνει τους παράγοντες Πολιτική Ελευθερία, Ανοχή, Σταθερό Νομικό Περιβάλλον, Ελευθερία Λόγου και Φιλικότητα προς το Περιβάλλον. Όταν το Value System μιας χώρας θεωρείται αδύναμο, η επίδοση της επωνυμίας της επηρεάζεται σε όλα τα επίπεδα.

Ο παράγοντας Quality of Life αντιπροσωπεύει την ικανότητα μιας χώρας να προσφέρει επικερδής για τον εργαζόμενο εργασία, προσιτή και άνετη στέγαση, πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της καθώς και ασφάλεια στους πολίτες της. Αυτός ο παράγοντας είναι στενά συνδεμένος με τον Value
System και ισορροπεί πολλά θέματα που έχουν σχέση με την έννοια της ελευθερίας. Π.χ. ο σεβασμός ως προς το Νόμο του Κράτους πάει πλάι πλάι με το αίσθημα της ασφάλειας.

Ο παράγοντας Good for Business δεν είναι μόνο μια ένδειξη της οικονομικής ευμάρειας μιας χώρας. Περιλαμβάνει γνωρίσματα όπως το Νομικό Πλαίσιο, το επίπεδο του εργατικού δυναμικού, την πρόοδο της τεχνολογίας και το «κλίμα» των επενδύσεων – δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά για ένα στιβαρό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο παράγοντας Heritage and Culture αντικατοπτρίζει την δυνατότητα ενός έθνους να διαδώσει πλήρως και με θετικό τρόπο τα πολιτιστικά του κεκτημένα – από την ιστορία του, τη γλώσσα του, τις τέχνες μέχρι και τα πολιτιστικά του αξιοθέατα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται γνωρίσματα όπως η Ιστορία, η Τέχνη και ο Πολιτισμός, η Φυσική Ομορφιά και η Αυθεντικότητα. Όπως όλοι οι παράγοντες που λαμβάνει υπόψη το CBI είναι συνδεμένοι μεταξύ τους έτσι και ένα έθνος που «γιορτάζει» την ιστορία του μέσω μνημείων, αξιοθέατων, μουσείων και με συνεχή υποστήριξη των τεχνών και των γραμμάτων τότε θα λάβει υψηλή βαθμολογία και στην κατηγορία Quality of Life.

Ο παράγοντας Tourism είναι στενά συνδεμένος με τον «Heritage and Culture» αλλά μοναδικός στις εκτιμήσεις του για οικονομικά θέματα, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και διασκέδασης. Συμπεριλαμβάνει γνωρίσματα όπως Επιλογές για διαμονή σε θέρετρα και ξενοδοχεία, ποιότητα Φαγητού, Αξιοθέατα, Value for Money (Προσφερόμενη ποιότητα για τα χρήματα που ζητάνε), Παραλίες, Νυκτερινή ζωή και εμπορικά κέντρα-μαγαζιά. Τα «Οικονομικά του Τουρισμού» συνδέουν την ικανότητα ενός έθνους να παράσχει στους επισκέπτες και στα γραφεία τουρισμού προσβάσιμες και οικονομικές επιλογές για διακοπές και επιχειρηματίες. Το νόμισμα μιας χώρας, η συναλλαγματική ισοτιμία και οι υποδομές είναι στοιχεία που ασκούν μεγάλη επιρροή όπως επίσης και η κάλυψη που μπορεί να απολαμβάνει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την οικονομία και την πολιτική της επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τουρισμό της.





















 Η περίληψη της ετήσιας αυτής έκθεσης τελειώνει με την ανάλυση - κατάταξη των χωρών κάθε Ηπείρου και με μία συνοπτική αναφορά για το τι πρέπει να περιμένουμε για το 2012.


Διαβάστε επίσης :
2010 Country Brand Index :Τι κρατάει ψηλά κάποιες χώρες στη λίστα
2010 Country Brand Index :Οι πιο ισχυρές επωνυμίες χωρών του 2010
2010 Country Brand Index :Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ισχυρή επωνυμία μια χώρας;
2010 Country brand index :Η Ελλάδα στην 22η θέση από την 14η (2009)
2009 Country Brand Index :«Οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές της Ταυτότητας των Χωρών»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.