#Του Δημήτρη Ρηγόπουλου*
Οι αλλαγές που σηματοδοτούν τον δυναμισμό του ολυμπιακού Λονδίνου, μετά τους Αγώνες
Συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να πηγαίνεις σε μια πόλη το καλοκαίρι που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν χρειάζεται να πούμε τα αυτονόητα για «φουσκωμένες» τιμές, κυκλοφοριακό χάος και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Εξαρχής λοιπόν το σημείωμα που ακολουθεί έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό υπαρξιακό πρόβλημα: από πού κι ώς πού ένα άρθρο για το Λονδίνο καταμεσής των Αγώνων;
Αν υποθέσουμε ότι κάθε ταξίδι προϋποθέτει ένα μίνιμουμ προετοιμασίας (να κλείσετε εισιτήριο, να βρείτε πού θα μείνετε, να ζητήσετε και να πάρετε άδεια, κ.λπ.) δύσκολα προλαβαίνετε τους Αγώνες, Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς. Και με μέση τιμή ξενοδοχείου στις 210 λίρες (46% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) να κάνετε τον σταυρό σας. Επομένως μιλάμε για μετά τους Ολυμπιακούς (δηλαδή φθινόπωρο), οπότε κατά τεκμήριο κάθε ολυμπιακή πόλη είναι στα καλύτερά της. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί οι ορδές των θεατών, η συμφόρηση στο μετρό και στους δρόμους θα έχει κάπως χαλαρώσει και κυρίως έχετε την ελπίδα (ιδίως ύστερα από τόση βροχή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) να απολαύσετε το Λονδίνο με σχετική καλοκαιρία.
Αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί: το Λονδίνο θα έχει πάντα κόσμο, θα μας φαίνεται πάντα ακριβό (γιατί είναι ακριβό) και θα βγάζει ήλιο την ημέρα που θα φεύγουμε. Και πάντα θα θέλουμε να επιστρέψουμε γιατί απλά είναι το... Λονδίνο.
Και το μετα-ολυμπιακό Λονδίνο θα είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που θυμάστε ή σας έχουν αφηγηθεί. Αυτός είναι ο σκοπός του σημερινού μας άρθρου: να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τις αλλαγές που σηματοδοτούν τον δυναμισμό του ολυμπιακού Λονδίνου. Επίκεντρο των ανακατατάξεων το κάποτε περιφρονημένο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, εκεί που χωροθετήθηκε ο βασικός ολυμπιακός πόλος με το Στάδιο και το Ολυμπιακό Χωριό. Στο King’s Cross σας περιμένει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας για να σας μεταφέρει μέσα σε έξι λεπτά στον σταθμό του Στράτφορντ. Εκεί βρίσκονται όλα όσα βλέπετε αυτές τις μέρες από τις τηλεοράσεις σας, μαζί με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ευρώπη. Αν όμως θέλετε να μυρίσετε πραγματικό ανατολικό Λονδίνο κατεβείτε στο Χάκνεϊ Γουίκ (προσοχή όχι μετρό, αλλά υπέργειος σιδηρόδρομος). Νωρίτερα, στο Χόξτον μπορείτε να δείτε πώς μοιάζει μια περιοχή που έγινε της μόδας τα τελευταία πέντε χρόνια και διαρκώς «ανεβαίνει». Ομολογουμένως, η ατμόσφαιρα (ειδικά στην πλατεία) είναι υπέροχη.
Aν επιμείνετε ανατολικά, σας προτείνουμε το νέο τελεφερίκ (εγκαινιάστηκε λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων) που συνδέει το Βόρειο Γκρίνουιτς με τα Royal Docks. Tο «ταξίδι» πάνω από τη μικρή λίμνη διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Πάντως, το νέο αξιοθέατο της πόλης είναι το The Shard, ο νέος ουρανοξύστης του Λονδίνου και το πιο ψηλό κτίριο στην Ευρώπη. Το έχει σχεδιάσει ο Ρέντσο Πιάνο και εγκαινιάστηκε επίσης πριν από λίγες ημέρες. Δυστυχώς (ή ευτυχώς για ορισμένους) οι τελευταίοι όροφοι με τη συγκλονιστική (φανταζόμαστε) θέα δεν είναι ακόμα ανοιχτοί για το κοινό. Οπως έχουν ανακοινώσει οι επενδυτές, αυτό θα καταστεί δυνατό από τον Φεβρουάριο του 2013 με ένα εισιτήριο της τάξεως των 24 λιρών.
Νωρίτερα αναφέραμε τον σταθμό του King’s Cross και αξίζει τον κόπο πριν πάρετε το τρένο για το ολυμπιακό Λονδίνο να βγείτε από τον σταθμό για να πάρετε μια γεύση από τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που λαμβάνει χώρα αυτή την εποχή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ηδη από το φθινόπωρο παραδίδεται σε χρήση ένα πρώτο τμήμα με διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα. Η έκταση του σχεδίου θα σας κόψει την ανάσα. Και κανένα τουρ στο «νέο Λονδίνο» δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς να επισκεφθείτε τη νέα πτέρυγα της Tate Modern. Η λέξη «πτέρυγα» παραείναι συμβατική για να περιγράψει τις δεξαμενές τέχνης που απλώνονται σε διαδοχικούς βιομηχανικούς χώρους δίπλα ακριβώς στο εμβληματικό πρώην εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο South Bank.
Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.