Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Βραβεία RegioStars 2012


Πέντε καινοτόμα έργα με συμμετοχή οργανισμών από Αυστρία, Φινλανδία, Γροιλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Πολωνία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σλοβακία, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα, διακρίθηκαν στα Βραβεία RegioStars 2012 για τη συμβολή τους στην περιφερειακή  ανάπτυξη. 
 Στόχος των βραβείων είναι να εντοπιστούν οι καλές πρακτικές που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Ταμείο Συνοχής) και προάγουν την οικονομική ανάπτυξη της  Περιφέρειας. 
 Τα βραβεία διεκδίκησαν 107 έργα από τα οποία διακρίθηκαν τα εξής: 
Eco World Styria (κατηγορία «Έξυπνη Ανάπτυξη»): πρόκειται για ένα δίκτυο που λειτουργεί στην περιφέρεια Styria της Αυστρίας και στοχεύει στην αύξηση και συγκέντρωση εταιρειών καθαρής τεχνολογίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Από την έναρξη του έργου έχουν δημιουργηθεί περίπου 5000 νέες θέσεις εργασίας, με μέση αύξηση του προσωπικού των εταιρειών που ξεπερνά το 10% ενώ στόχος είναι οι 180 εταιρείες να συγκροτήσουν ένα παγκόσμιο κέντρο οικοκαινοτομίας. 
GRaBS (κατηγορία «Βιώσιμη Ανάπτυξη») 14 εταίροι από 8 χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβακία, και Μεγάλη Βρετανία) ανταλλάσουν γνώσεις και εργαλεία για την προσαρμογή  της αστικής ανάπτυξης στις νέες κλιματικές προκλήσεις. Από την Ελλάδα συμμετέχει ο δήμος Καλαμαριάς. 
Older people for Older people (κατηγορία «Ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς»):Περιφερειακές αρχές στη Φινλανδία, τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία τη Σκωτία και τη Σουηδία συνεργάστηκαν με ηλικιωμένους προκειμένου να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής των υπηρεσιών που χρειάζονται σε αγροτικές περιοχές. 
South East Malme (κατηγορία «Ανάπτυξη υποβαθμισμένων αστικών περιοχών») το σουηδικό έργο δημιούργησε στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ κατοίκων, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων, σε τέσσερις περιοχές του Νοτιοανατολικού Μάλμε  με υψηλά ποσοστά ανεργίας. 
Podlaskie Voivodeship (κατηγορία «Πληροφόρηση Κοινού»)  η πολωνική αυτή περιφέρεια δημιούργησε έναν δικτυακό τόπο στα πολωνικά και στα αγγλικά με λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από τις επενδύσεις της Ε.Ε και τους δικαιούχους ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Πηγή: Δελτίο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.