Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η Πάφος υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017

Η κυπριακή πόλη Πάφος προτάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017. 
Η άλλη υποψήφια πόλη από την πλευρά της Κύπρου ήταν η Λευκωσία. Στις 24 Aυγούστου τ.ε. η ανεξάρτητη επιτροπή πρότεινε την πόλη Aarhus (Δανία) ως δεύτερη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017 . Ο επίσημος ορισμός και των δύο πόλεων θα γίνει από το Συμβούλιο των Υπουργών το Μάιο του 2013. 
Ο κατάλογος των χωρών εκ των οποίων μία πόλη θα οριστεί Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα έως το 2019 έχει θεσπιστεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών το 2006. Η Επιτροπή πρόσφατα πρότεινε χώρες για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μετά το 2019 . 
Ο υποψήφιες χώρες αξιολογούνται βάσει των κριτηρίων που καθόρισαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών. Στα κριτήρια αυτά αναφέρεται ότι οι πόλεις θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με έντονη ευρωπαϊκή διάσταση και να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών που ζουν στην πόλη, στα περίχωρά της και στο εξωτερικό. 
Το πρόγραμμα πρέπει επίσης να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

Διαβάστε επίσης : 
Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ο θεσμός χρειάζεται αλλαγές

Το μέλλον των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.