Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κατανοώντας τους αριθμούς: Ενδυναμώνοντας την πόλη με δεδομένα

#CEOs for Cities
Την μετάφραση του κειμένου επιμελήθηκε η Μαρία Βλαστάκη

Όπως μια μηχανή, έτσι και οι πόλεις μας  αποτελούνται από μια ποικιλία από κινούμενα μέρη, που χρειάζονται επισκευή και συντήρηση για να λειτουργήσουν σωστά. Τα αυτοκίνητα έχουν εύκολους πίνακες με ενδείξεις που μας ειδοποιούν όταν η πίεση του λαδιού είναι χαμηλή ή όταν οι μηχανές δυσλειτουργούν. Δεν θα ήταν υπέροχο εάν είχαμε μια μέθοδο ή τεχνολογία που να  επιτρέπει στις πόλεις να καταγράφουν τα προβλήματα τους καθώς αυτά συμβαίνουν; Ή ακόμα καλύτερα, ένα εγχειρίδιο που να μας περιγράφει τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε προληπτικά για να αποφευχθούν τέτοια θέματα στο μέλλον;
Έχοντας σημεία αναφοράς για δράση , μας δίνετε η δυνατότητα να κατανοήσουμε τα σημεία που μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τις ευθύνες μας . Όλο και περισσότερες  οργανώσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν την απίστευτη ποσότητα  δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή την εποχή, την εποχή της τεχνολογίας.

Η επιλογή της σωστής μεθόδου μετρήσεων είναι αυτό που θα κάνει τα κριτήρια που θα επιλέξουμε ουσιαστικά και χρήσιμα και  φυσικά αυτά θα αλλάζουν ανάλογα με το συγκεκριμένο κοινό ή την εστίαση που θέλουμε να δώσουμε. Ο ορισμός μιας έννοιας όπως η δυστυχία ή η ευημερία, μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις καθώς και σε συζητήσεις σχετικά με τη μεθοδολογία και τη συνάφεια της, όμως επειδή πολλές φορές η έννοια είναι αδύνατο να καθοριστεί εξ ολοκλήρου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί η ανάλογη προσπάθεια. Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητα να την αλλάξουν.
Πολύ σημαντικό για την κατανόηση της δύναμης των κριτήριων, είναι το να επικεντρωθούμε  στο πώς και για ποιον θα είναι χρήσιμα. Η σύγκριση ανάμεσα στις πόλεις δεν είναι απαραίτητα βαρυσήμαντο κριτήριο. Το να χαρακτηριστεί μια πόλη σαν την πιο μίζερη πόλη στην Αμερική σίγουρα δεν προκαλεί κάποια εμπνευσμένη σκέψη ή ενέργεια. Όμως, όταν  στις πόλεις δίνεται ένα σύνολο σημείων αναφοράς συνδυαζόμενα με τη δυνατότητα για αλλαγή, τότε οι αποφάσεις μας  γίνονται ακόμα πιο ισχυρές.
Για παράδειγμα, μια νεοσύστατη εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πίνακα μέτρησης που παρακολουθεί  το πόσο καλά οι πόλεις εκτελούν τις υπηρεσίες τους, όπως η επιδιόρθωση λακκουβών και η συγκομιδή  σκουπιδιών. Η  έρευνα  του «CityVitals»  που η «CEOs for cities» διεξήγαγε, εξετάζει ένα ευρύ φάσμα  μετρήσεων στις 51 μεγαλύτερες αστικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό να τις εξοπλίσει με τα μέσα για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και δυναμικές , χρησιμοποιώντας  ποσοτικές μετρήσεις όπως ο αριθμός των φοιτητών στα κολέγια μέχρι κάποιους δυσκολότερα προσδιοριζόμενους δείκτες όπως η διαφορετικότητα ή την ποικιλία αναζητήσεων στο διαδίκτυο.
Η σύνδεση αυτών των πόρων με τους φορείς λήψης αποφάσεων στην κοινότητα θα είναι το επιτυχές στοιχείο σε αυτήν την εξίσωση, και με την αύξηση των περικοπών στους προϋπολογισμούς των πόλεων και των δήμων το να έχεις άμεση πρόσβαση σε χρήσιμα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Δεδομένου ότι αυτές οι οντότητες αντιμετωπίζουν το θέμα των μειωμένων πόρων για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας με δικά τους έξοδα, γίνετε όλο και πιο σημαντικό το να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η σωστή εστίαση των οργανισμών και των γραφείων μας.
Η χρήση στοιχείων για την οργάνωση των στόχων και  δράσεων είναι απαραίτητη. Η παρακολούθηση και το benchmarking μας δίνουν  μια ορθή κατανόηση των στόχων που φαντάζουν εφικτοί και τι είδους δράση χρειάζεται. Κάθε ερευνητής που έχει εκπονήσει μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων αντιλαμβάνεται ότι κάθε δράση επηρεάζεται από το «φαινόμενο της πεταλούδας» ή «πολλαπλασιαστή». Οι δικοί μας «City Dividends» αποδεικνύουν ότι γέρνοντας τη βελόνα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα μέτρησης   μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Αναγνωρίζοντας λοιπόν που  βρίσκονται οι επιστροφές των επενδύσεων  της πόλη μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη πιθανότητα στο να επέλθει η αλλαγή και η πραγματική διαφορά.
Με ποιους άλλους τρόπους η συγκριτική αξιολόγηση έχει βοηθήσει εσάς ή τον οργανισμό σας για την επίτευξη ή τη διαμόρφωση των στόχων σας;


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.