Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Πολιτιστική Συμμετοχή: Νέες Προκλήσεις και ευκαιρίες

Στη Διάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Μόσχα με το γενικό θέμα: «Διακυβέρνηση του Πολιτισμού - προώθηση της πρόσβασης στον πολιτισμό», ο Pier Luigi Sacco, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο IULM στο Μιλάνο, ανέλυσε τη μετάβαση από το σημείο «Πολιτισμός 1.0» στο σημείο «Πολιτισμός 3.0» και παρουσίασε τις συνέπειές της για το μέλλον της πολιτιστικής πολιτικής στην Ευρώπη. Σε μεγάλο βαθμό, η εξελισσόμενη αυτή διαδικασία διαμορφώνεται από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών («ψηφιακή επανάσταση»), καθώς και από τις κοινωνικές μεταβολές στις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες

Σύμφωνα με τον Sacco, ο πολιτισμός δεν είναι απλά ένα μεγάλος και σημαντικός τομέας της οικονομίας, είναι ένα «κοινωνικό λογισμικό» που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας των σύγχρονων κοινωνιών και των οικονομιών σε όλες τις εκφάνσεις τους. 

Για το λόγο αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε σχέση με τις συνολικές έμμεσες μακροοικονομικές επιπτώσεις της πολιτιστικής συμμετοχής, που  είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις (ήδη αξιοσημείωτες) άμεσες. Ως έμμεσες επιδράσεις της πολιτιστικής συμμετοχής θεωρεί την καινοτομία, την ευημερία, την αειφορία, την κοινωνική συνοχή, τη νέα επιχειρηματικότητας, τη μαλακή δύναμη, την τοπική ταυτότητα και την οικονομία της γνώσης.

Η δυνατότητα μέτρησης των έμμεσων επιπτώσεων του πολιτισμού στις διάφορες επιμέρους διαστάσεις, θα επιτρέψει την ανάδειξη της πολιτιστικής πολιτικής στην πρώτη σειρά της πολιτικής ατζέντας. Οι επιπτώσεις αυτές ενισχύονται περαιτέρω από την ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, αλλά μόνο στο μέτρο που η ανάπτυξη είναι όσο το δυνατόν ευρεία και συμμετοχική.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση του καθηγητή Pier Luigi Sacco

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.