Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Στη Βαρβάκειο η στέγη των Ομάδων Πολιτών της Αθήνας

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε παρουσιάσει την διαδικτυακή πλατφόρμα «Συν Αθηνά» , μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για να στηρίξει και να διευκολύνει τις ομάδες πολιτών που με τις δράσεις τους βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Ο όρος «Ομάδες Πολιτών» αναφέρεται σε ομάδες κατοίκων που σχετίζονται μεταξύ τους γύρω από λύσεις και δράσεις για το καλό της γειτονιάς τους ή της πόλης. Μπορεί να είναι ΜΚΟ, ΑΜΚΕ ή και άτυπες ομάδες, ακόμη και μεμονωμένες πρωτοβουλίες.
Μοναδικό κριτήριο δημοσίευσης της καταχώρησής τους αποτελεί η έμπρακτη εμπλοκή τους σε δραστηριότητες για το κοινό όφελος.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί χώρο συνάντησης γι' αυτές τις ομάδες.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στις 7 μ.μ., θα εγκαινιάσει το χώρο «Συν Αθηνά», στην πλατεία Βαρβακείου, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά στην οδό Αθηνάς. Στο χώρο αυτό θα στεγαστούν οι πρωτοβουλίες των Ομάδων Πολιτών της Αθήνας.
Η στέγη «Συν Αθηνά» είναι ένας χώρος συνάντησης, οργάνωσης και υλοποίησης δράσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο χώρος προσφέρεται από το δήμο Αθηναίων στις δημιουργικές ομάδες της πόλης  και βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, στη Βαρβάκειο απέναντι από τη Δημοτική Αγορά. Πρόκειται για ένα μικρό μακρόστενο κτίριο, το οποίο ανακαινίστηκε με τη συνεργασία της δημιουργικής κοινότητας «Imagine the City», ιδιωτικών χορηγών και υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων.

Είναι μεγάλης αξίας η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων γιατί έχουμε γνωρίσει τον από τα πάνω σχεδιασμό των ανθρώπων που διαχειρίζονται την εξουσία.Έχει ένα ορισμένο όριο επιτυχίας, ανάλογα με την ικανότητα της Τοπικής αρχής.
Όμως, επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας είναι η κοινωνική ενεργοποίηση και ο από κοινού σχεδιασμός με τους πολίτες.Οι ενεργές ομάδες των πολιτών είναι ουσιαστικός παράγοντας οργάνωσης και διαχείρισης των οραμάτων και των δράσεων των κατοίκων.Έχουν οι ίδιες κάτι να προτείνουν.Θέλουν τον χώρο τους .Η Τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να τους δώσει την δυνατότητα της συμμετοχής στο σχεδιασμό και του ελέγχου της υλοποίησης.
Φαίνεται δύσκολο και είναι.
Όμως τα μεγάλα οράματα δεν υλοποιούνται μόνο από αυθεντίες.Είτε της εξουσίας είτε των μελετητικών γραφείων.

1 σχόλιο :

  1. Στο *Έτος Εθελοντισμού 2011* ο Δήμος Σερρών διέθεσε ένα χώρο πλήρως εξοπλισμένο σε φορείς και ομάδες πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις προς όφελος των Σερραίων πολιτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.