Ποιοι κάνουν τα έργα σε μια πόλη ; Ο Δήμος και οι εργολάβοι είναι η απάντηση Ποιος τα σχεδιάζει ; Τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, τα δημοτικά συμβούλια, οι μελετητές.
Οι πολίτες τι ρόλο παίζουν ; Στην καλύτερη περίπτωση μέσω θεσμικών συμμετοχών διατυπώνουν την γνώμη τους ή μέσω διαβουλεύσεων .
Σε παλαιότερη ανάρτηση με τίτλο Από την Πόλη 1.0 στην Πόλη 3.0 αναφερόμουν στις μεταβολές που συμβαίνουν στις πόλεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων είναι η μορφή της τοπικής διακυβέρνησης και η συμμετοχή των πολιτών.
Σε μια πόλη που επιθυμεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, που επιθυμεί να είναι ανοικτή ( open ) , έξυπνη (smart ) και δημιουργική (creative ) ο πολίτης αποκτά κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό , στην πορεία υλοποίησης έργων που επηρεάζουν τη ζωή του αλλά και σε κάτι άλλο.Σιγά σιγά αλλά σταθερά μέρος των δραστηριοτήτων των τοπικών αρχών υλοποιούνται από τους πολίτες ( δραστήριες ομάδες πολιτών και μεμονωμένα άτομα).Ιδιαίτερα αυτό το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και προξενεί καχυποψίες ακόμα και σε ανθρώπους με προοδευτικό μυαλό.
Οι νέες τάσεις και αλλαγές στη τοπική διακυβέρνηση , σιγά - σιγά θα εμφανίζονται και στη Ελλάδα χωρίς να καταλαβαίνουμε καλά - καλά σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη ζωή μας.
Αλλά όπως αναφωνούσαν στο παρελθόν την ατάκα "Καλώς ήλθε το δολάριο" , εμείς σήμερα θα αναφωνήσουμε "Καλώς ήλθε το croudsourcing".
Ήδη δυο Ελληνικές πόλεις η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να τονώσουν τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών και την τοπική επιχειρηματικότητα βάζοντας ρωγμές στο δίπολο θεσμοί - εργολάβοι.
Στη Θεσσαλονίκη διεκδικεί πανελλαδική πρωτιά με τη διοργάνωση διαγωνισμού, διάρκειας τριών μηνών, με τίτλο «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη: APPS4Thessaloniki».
Ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Πρόκειται για μια νέα μορφή εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από τις Η.Π.Α., με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Νέας Υόρκης (http://nycbigapps.com/), και λαμβάνει χώρα σε μεγάλο αριθμό πόλεων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην κινητοποίηση των πολιτών και στη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.
Πρόκειται για μια νέα μορφή εκδήλωσης, η οποία ξεκίνησε από τις Η.Π.Α., με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Νέας Υόρκης (http://nycbigapps.com/), και λαμβάνει χώρα σε μεγάλο αριθμό πόλεων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην κινητοποίηση των πολιτών και στη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις.
Οι «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις, νέες καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
«Για πρώτη φορά μία ελληνική πόλη διοργανώνει παρόμοια εκδήλωση και το γεγονός αυτό, θα τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στο διεθνή πληροφοριακό - τεχνολογικό χάρτη. Η καινοτομία του όλου εγχειρήματος είναι ότι οι πολίτες θα κληθούν να προτείνουν ιδέες για πιθανές εφαρμογές που όχι μόνο θα απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά θα δώσουν και μία μεγάλη ώθηση στην επιχειρηματική ζωή της πόλης μας ενώ οι προγραμματιστές από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ινστιτούτα και εταιρίες πληροφορικής της πόλης θα κληθούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αναπτύσσοντας εφαρμογές», τόνισε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, Χασδάι Καπόν.
- Το Crowdsourcing, όπου η βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας που παραδοσιακά εκτελούνταν από υπάλληλο ή εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης.
- Τα Ανοιχτά Δεδομένα, όπου δημόσιοι φορείς παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικού, οικονομικού, ερευνητικού, κλπ. ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.
Ειδικότερα, ο διαγωνισμός θα έχει τρία σκέλη:
- Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
- Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης.
- Προσαρμογή ήδη υπαρχουσών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
Με τη λήξη του, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση βράβευσης των πλέον καινοτόμων και χρήσιμων εφαρμογών με βραβεία τα οποία θα υποστηριχθούν χορηγικά από μεγάλες και διεθνείς εταιρείες με κύριο τομέα δράσης τα πληροφοριακά και ηλεκτρονικά συστήματα.
Αντίστοιχα προχωρεί η πόλη του Ηρακλείου , όπως ήδη σας έχω ενημερώσει στο Ηράκλειο : Συλλογική η διαχείριση του σχεδίου "Ηράκλειο - Έξυπνη πόλη"
Αντίστοιχα προχωρεί η πόλη του Ηρακλείου , όπως ήδη σας έχω ενημερώσει στο Ηράκλειο : Συλλογική η διαχείριση του σχεδίου "Ηράκλειο - Έξυπνη πόλη"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.