Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ζωντανές πόλεις – Ενεργοί πολίτες

Ζωντανές πόλεις – Ενεργοί πολίτες”
Χτίζοντας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων
Τρίτη,3 Δεκεμβρίου 2013, 15:00
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013, 9:00
ΤοποθεσίαΕU-topia café
Europe Direct Office
Aκαδημίας 50 (είσοδος από οδό Σόλωνος)
Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει ένα διήμερο εργαστήριο, με θέμα την αποτελεσματική συνεργασία των δήμων και των πολιτών, για την επίλυση πιεστικών αστικών προβλημάτων. Το εργαστήριο απευθύνεται σε δήμους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Ομάδες Πολιτών. 
Συμμετέχουν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών δήμων, του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, της Λευκωσίας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και της Νέας Υόρκης, με την παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου του New ΥorkServiceOffice, ιδρυτικού μέλους του δικτύουCitiesofService των ΗΠΑ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου Δικτύωσης του Δήμου Αθηναίων με Ομάδες Πολιτών Συν-Αθηνά (www.synathina.gr) και του κέντρου Europe Direct του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Η Αθήνα, λόγω των κρίσιμων προβλημάτων που καλείται να διαχειριστεί, είναι πρωτοπόρα στη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με την κοινωνία πολιτών. Η συστηματοποίηση της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία πολιτών αποτελεί μία παγιωμένη διεθνή πρακτική με έμπρακτα αποτελέσματα στην κοινωνική αλληλεγγύη, την καινοτομία και την εικόνα της πόλης.
Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του πρώτου εργαλείου δικτύωσης της κοινωνίας των ενεργών πολιτών με έναν δημόσιο φορέα, το www.synathina.gr, ο Δήμος Αθηναίων κάνει ένα ακόμη βήμα. Αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του πρώτου Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων που συστηματοποιεί την επικοινωνία ανάμεσα σε ένα δημόσιο φορέα και τους ενεργούς πολίτες. Στόχος η διατύπωση ενός εύχρηστου μοντέλου συνεργασίας, προσαρμόσιμου στις ανάγκες διαφορετικών δήμων.
Το εργαστήριο θα βασιστεί στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών των συμμετεχόντων δήμων. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ομάδων και των οργανώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τους προβληματισμούς και να συζητήσουν με τους συμμετέχοντες σε απευθείας συναντήσεις.

Μεταξύ των ομιλιτών θα είναι και η Diahann Billings-Burford, Διευθύνων Σύμβουλος στο Δήμο της Νέας Υόρκης , επικεφαλής του ΝYC Service , ένα τμήμα του Γραφείου  Δημάρχου με αποστολή της να αξιοποιήσει τη δύναμη των πολιτών για την αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων . 
Το ΝYC Service συνάντα την υπόσχεση του Δημάρχου η Νέα Υόρκη να ανταποκριθεί στο πανεθνικό κάλεσμα του Προέδρου Ομπάμα για δράση. 
Το πρόγραμμα NYC Service έχει τρεις κύριους στόχους: να βοηθήσει περισσότερους Νεοϋορκέζους να συνδεθούν με ευκαιρίες  πιο εύκολα , να εντοπίσει εθελοντές που ανταποκρίνονται στις μεγαλύτερες ανάγκες της πόλης  και να προωθήσει την δράση ως βασικό μέρος του τι σημαίνει να είναι κανείς πολίτης στη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Το  NYC Service εφαρμόζει 25 πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι πρωτοβουλίες  στοχεύουν σε έξι τομείς παρεμβάσεων: την ενίσχυση των κοινοτήτων ,την υποστήριξη των γειτονιών  που έχουν ανάγκη, την εκπαίδευση , το περιβάλλον , την υγεία και την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης . Από την ιδρυσή του, τον Απρίλιο του 2009 ,έχει απασχολήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια κάτοικους της Νέας Υόρκης σε ένα ευρύ φάσμα εθελοντικών δραστηριοτήτων: την αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών, την παροχή φορολογικών βοηθημάτων σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, την εθελοντική παροχή μαθημάτων γυμναστικής στα δημοτικά κέντρα αναψυχής και την επικάλυψη στεγών με ανακλαστικό λευκό χρώμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Πριν από τον διορισμό της, η Diahann υπηρέτησε ως αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής των Εξωτερικών Σχέσεων για την πόλης της Νέας Υόρκης, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σε αυτή τη θέση Diahann δημιούργησε και διατήρησε σχέσεις με πολιτικούς, ηγέτες της κοινότητας και επηρεαστικούς παράγοντες και επέβλεψε τις προσλήψεις και τις δημόσιες σχέσεις.
Πηγή : ΣυνΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.