Με τη μετάφραση και τη δημοσίευση του Οδηγού για τα Ανοικτά Δεδομένα του δικτύου πόλεων Eurocities και του Εγχειριδίου Τεκμηρίωσης Ανοικτών Δεδομένων του Open Knowledge Foundation η ιστοσελίδα μας βοηθά την προσπάθεια όλων όσων ενδιαφέρονται για μια Ανοικτή Πόλη με ανοικτά δεδομένα ( open data ), ανοικτό περιεχόμενο ( open content ) και ανοικτή διακυβέρνηση ( open gov ).
Ήδη και στη χώρα μας τουλάχιστο δύο πόλεις ( Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο ) έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες για παροχή ανοικτών δεδομένων.
Επίσης ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει η διαδικασία Apps4Greece:Thessaloniki .Ο διαγωνισμός «Εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη» στοχεύει στην ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία εφαρμογών web και κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καιaνοτομίας.
Το εγχείρημα στηρίζεται σε δύο σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης εφαρμογών έξυπνων πόλεων:
- Το Crowdsourcing, όπου η βασική ιδέα είναι η ανάθεση μιας εργασίας που παραδοσιακά εκτελούνταν από υπάλληλο ή εργολάβο, σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ή μία κοινότητα (πλήθος), μέσω ανοικτής πρόσκλησης.
- Τα Ανοιχτά Δεδομένα, όπου δημόσιοι φορείς και οργανισμοί παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα πολιτιστικού, οικονομικού, ερευνητικού, κλπ. ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διαγωνισμού αυτής της μορφής είναι αυτό της Νέας Υόρκης (http://nycbigapps.com/). Από το 2009, χάρη στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, αναπτύχθηκαν τουλάχιστον τριακόσιες εφαρμογές, που βελτίωσαν τις ζωές των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρηματιών της πόλης. Η... «παράπλευρη» επιτυχία του, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, ήταν ότι άνοιξε 1,000 σύνολα δεδομένων (datasets) σε προγραμματιστές απ’ όλο τον κόσμο.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη δημοσιότητα και προβολή της πόλης αλλά και των βραβευμένων εφαρμογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες:
- Ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες θα κάνουν χρήση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων οργανισμών της πόλης.
- Προσαρμογή ήδη υπαρχόντων εφαρμογών ανοιχτού κώδικα στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
- Δημιουργία ανοιχτών δεδομένων από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε κατηγορία θα βραβευτούν τρεις συμμετοχές.
Το σημαντικό και αξιοσημείωτο για τον εν λόγω διαγωνισμό είναι ο πολίτης βρίσκεται στο κέντρο όλης της διαδικασίας ανάπτυξης των νέων υπηρεσιών του Δήμου καθώς συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες για την βελτίωση της πόλης τους και τη διευκόλυνση των υπόλοιπων πολιτών. Επομένως, πρόκειται για έναν διαγωνισμό που υλοποιείται από πολίτες για τους πολίτες.
Παρόμοια πρωτοβουλία θα ξεκινήσει σύντομα και στο Ηράκλειο
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.