Με όραμα την απόκτηση της γνώσης μέσα από τεχνολογικά επιτεύγματα και διαδραστικές πλατφόρμες παραδειγμάτων ο δήμος Κοζάνης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πολυχώρο το «Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας».
Ήδη έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη από τη ΔΕΠΕΠΟΚ στα πλαίσια Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Κοζάνης. Το κέντρο αυτό θα ανεγερθεί εντός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας του δήμου Κοζάνης. Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου την προηγούμενη Δευτέρα. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός τεχνολογικού «μουσείου» προσανατολισμένου στη ψυχαγωγία και εκπαίδευση μικρών και μεγάλων.
Το κέντρο θα φιλοξενεί διαδραστικά εκθεμάτα τα οποία καλύπτουν διάφορες θεματικές ενότητες (τεχνολογία, φυσικά φαινόμενα, νόμοι της φυσικής, βιολογία, κλπ).
Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα εκθέματα, ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει το πώς και το γιατί μιας πληθώρας φαινομένων των φυσικών επιστημών και τις τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία αποκτούν νέο νόημα και η φιλοσοφία της μάθησης στηρίζεται στην προσωπική απασχόληση και τον πειραματισμό.
Το κέντρο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε ενήλικες από όλες τις ηλιακές βαθμίδες, που θα επισκέπτονται το χώρο είτε ως συνοδοί των παιδιών είτε μόνοι τους.
Κάθε ηλικιακή ομάδα θα μπορεί να βρει θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντά και τις ικανότητές του. Το έργο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορούν να παρέχονται και άλλες πρόσθετες υπηρεσίες, όπως σχολικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές επιδείξεις, προβολές εκπαιδευτικών ταινιών, λειτουργία περιοδικών εκθέσεων και επιδείξεων καθώς και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δήμου το εν λόγω έργο θα συμβάλει σημαντικά στη τόνωση του σχολικού τουρισμού στην περιοχή, δημιουργώντας ένα αξιόλογο σημείο ενδιαφέροντος ως προορισμό ή στάση, πάνω στον άξονα της Εγνατίας Οδού.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος προγραμματίζει την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση έργου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου εκτιμάται στα δύο περίπου χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.