Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τρίκαλα :Κάνοντας πραγματικότητα το όραμα της ψηφιακής πόλης

Ο Γεώργιος Βάλλας, Διευθυντής Ανάπτυξης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ψηφιακών Συστημάτων της e-trikala, αποκαλύπτει στο netweek πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ψηφιακής πόλης.

netweek: Mε ποιο τρόπο υλοποιείτε στο Δήμο σας το όραμα της ψηφιακής πόλης;
Γεώργιος Βάλλας: Στα δέκα περίπου χρόνια που ο Δήμος Τρικκαίων ασχολείται εντατικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, έχουν δημιουργηθεί υποδομές, έργα και συνθήκες που προσφέρουν στο Δήμο και τους Δημότες Εθνική και Παγκόσμια αναγνώριση, αλλά και ψηφιακές εφαρμογές που διευκολύνουν την επαφή τους με τους φορείς, επιλύουν προβλήματα και διευκολύνουν την ενημέρωση μέσα από το Ιnternet. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία ασύρματου δικτύου, το οποίο παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο Ιnternet σε όλους από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Παράλληλα, με την εγκατάσταση του Μητροπολιτικού δικτύου Οπτικών ινών του Δήμου Τρικκαίων, άλλαξε το επίπεδο στην ευρυζωνική ποιότητα της πόλης, εντάσσοντας, πλέον, αυτή στον παγκόσμιο χάρτη πόλεων με πραγματικά ευζωνική υποδομή, δημιουργώντας ένα συνδυαστικό δίκτυο, διασυνδέοντας όλους τους κόμβους του ασύρματου δικτύου με τις Δημοτικές και Δημόσιες υπηρεσίες της πόλης.

Η δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς δεδομένων, φωνής και εικόνας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των δημοτών. Ο Δήμος Τρικκαίων μέσω της e-trikala και της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει δημιουργεί ένα σχέδιο ανάπτυξης που βασίζεται στους εξής άξονες: βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ανάδειξη των δράσεων πρόνοιας, ασφάλεια της ζωής των πολιτών και συμμετοχή στις διαδικασίες.

netweek: Πόσο πιο «έξυπνος» μπορεί να γίνει ο δήμος σας;
Γεώργιος Βάλλας: Η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφόρησης και η καθιέρωση του διαδικτύου στην ζωή όλων έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, μια νέα τάση στη διακίνηση της πληροφορίας και της ενημέρωσης. 
Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες υψηλών ταχυτήτων και τον κατάλληλο εξοπλισμό ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει όπου κι αν βρίσκεται μια πληθώρα υπηρεσιών που στοχεύουν στην εκπαίδευση, την ενημέρωση, αλλά και στην ψυχαγωγία. 
Βλέποντας καθημερινά την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία πλέον επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εφαρμογών και ευρυζωνικών υπηρεσίων, διαπιστώνουμε εύκολα ότι το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι αυτό της χωρητικότητας των υφιστάμενων δικτύων, τα οποία μελλοντικά δεν θα επαρκούν προκειμένου να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν τους χρήστες.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να δημιουργηθούν συνδυαστικά δίκτυα, εξελίσσοντας τις υφιστάμενες υποδομές όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ενός smart grid - που μπορεί να δουλέψει συνδυαστικά με το υφιστάμενο ασύρματο δίκτυο με την εγκατάσταση και λειτουργία αισθητήρων, οι οποίοι σταδιακά θα καλύπτουν όλο τον ιστό του Δήμου, μεταφέροντας πληροφορίες που θα αφορούν μια πληθώρα υπηρεσιών. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις υποδομές των οπτικών ινών μπορούν να δημιουργηθούν έξυπνοι οικισμοί, όπου σε κάθε σπίτι μπορούν να εγκατασταθούν ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες θα λειτουργούν και χωρίς την ύπαρξη υπολογιστή, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις ομάδες του πληθυσμού μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, με τη χρήση ενός απλού τηλεκοντρόλ προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών όπως:

  • Υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, 
  • πληροφόρηση των πολιτών από τη δημόσια διοίκηση και τις τοπικές αρχές, 
  • απομακρυσμένη υποστήριξη ειδικών ομάδων πληθυσμών, 
  • υπηρεσίες ηλεκτρονικής δημοκρατίας, 
  • τηλεδιάσκεψη, 
  • ηλεκτρονική αναμετάδοση γεγονότων, 
  • ηλεκτρονικές πληρωμές, 
  • υπηρεσίες πρόσβασης και ευφυούς αναζήτησης σε πολιτιστικό περιεχόμενου, 
  • υπηρεσίες ψυχαγωγικού τοπικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου περιεχομένου ( e-learning ), 
  • υπηρεσίες τηλε-εργασίας, 
  • ενημέρωσης και πληροφόρησης για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, 
  • υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης μέσα από ευφυή συστήματα μεταφορών για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, 
  • υπηρεσίες αναφοράς προβλημάτων της λειτουργίας της πόλης με ψηφιακά μέσα, 
  • υπηρεσίες πληροφόρησης πολιτών μέσα από φορητές συσκευές, υπηρεσίες πληροφόρησης για ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, 
  • υπηρεσίες πληροφόρησης κυκλοφοριακού φόρτου πόλης, 
  • υπηρεσίες ενημέρωσης άφιξης σχολικών λεωφορείων, 
  • υπηρεσίες ηλεκτρονικής δικτύωσης και προβολής γεγονότων μέσω photo and video sharing και υπηρεσίες πληροφόρησης κατανάλωσης υδρομέτρων σε πραγματικό χρόνο. 


Τα παραπάνω αποτελούν από μόνα τους καινοτομίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κάνοντας την πόλη ακόμη πιο «έξυπνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.