Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα :Ονειροπόλοι αλλά και αποτελεσματικοί.

Μια φιλόδοξη προσπάθεια ξεκίνησε από τρεις μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα.Το όραμα της έξυπνης πόλης είναι από τις βασικές ταυτότητες αστικής ζωής τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συνεργασία μας με την επιστημονική κοινότητα ( ΕΜΠ ) , την επιχειρηματική κοινότητα ( ΣΕΚΕΕ ) και την μη κερδοσκοπική εταιρεία Ελεύθερου Ανοικτού λογισμικού ολοκληρώνει την τετραπλή έλικα Δημοσίων οργανισμών, επιστήμης , επιχειρηματικότητας και πολιτών.Η φιλοδοξία μας είναι σύντομα να έχουμε αποτελέσματα.Χωρίς αποτελέσματα θα παραμείνουμε ονειροπόλοι αλλά αναποτελεσματικοί.Το έχουμε δει πολλές φορές στην χώρα μας.
Η πόλη του Ηρακλείου κτίζει σταδιακά αλλά με ώριμο τρόπο brand έξυπνης πόλης.Η αναγνώριση της από τον οργανισμό intelligent Community Forum και  Commision είναι μόνο η αρχή.
Το ξεκίνημα μιας προσπάθειας που φιλοδοξεί να κάνει τις πόλεις μας πιο βιώσιμες και λειτουργικές σηματοδοτεί η συμφωνία συνεργασίας τριών μεγάλων Δήμων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, με την ερευνητική ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας (INFOSTRAG) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ), τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την μη-κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), με στόχο την «έξυπνη πόλη».
Ο όρος «έξυπνη πόλη» (smart city) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πόλη που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο, αφενός να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της, αφετέρου να ενισχύσει τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Αυτό, στην πράξη, μεταφράζεται σε ευρυζωνικές συνδέσεις στο διαδίκτυο, παρεμβάσεις που διευκολύνουν την κινητικότητα στην πόλη, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον ΤΠΕ, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δημόσια δεδομένα ανοικτά στους πολίτες, ώστε και οι βασικές υπηρεσίες μιας πόλης να καταστούν περισσότερο προσβάσιμες και οι πολίτες να συνεισφέρουν στον εντοπισμό αλλά και την επίλυση προβλημάτων. 
Η «έξυπνη» πόλη» αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάδυση νέων και σύγχρονων μορφών διακυβέρνησης και τη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών, με βασικό στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις δήμους, το ΕΜΠ, τον ΣΕΚΕΕ και την ΕΕΛ/ΛΑΚ ακολουθεί την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Τοπική Ανάπτυξη που ενθαρρύνει τους φορείς με ιδιαίτερες και συμπληρωματικές δεξιότητες σε μια περιοχή, να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινά αποδεκτού σκοπού. Τρεις από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, που συγκεντρώνουν ένα πολύ σημαντικό μέρος του επιστημονικού και επαγγελματικού δυναμικού της, το μεγαλύτερο ελληνικό τεχνολογικό ΑΕΙ, ο σύνδεσμος 83 επιχειρήσεων κινητών εφαρμογών που αντιπροσωπεύουν το 90% του κύκλου εργασιών του κλάδου στην Ελλάδα, καθώς και η μη-κερδοσκοπική Ελληνική Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, που απαρτίζεται από 29 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, ξεκινούν μια συνεργασία, προσβλέποντας στην κατάρτιση κοινών αναπτυξιακών στρατηγικών και δράσεων σε τομεακές πολιτικές, τη διοργάνωση σεμιναρίων και τη συνεργατική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα και χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση του οράματος της «έξυπνης πόλης».
“Έξυπνη” είναι μια πόλη που διαθέτει ανοικτά τα δεδομένα της για την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, γεγονός που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει μια εφαρμογή ειδοποιήσεων στο κινητό για την ώρα άφιξής τους ή για τις υπηρεσίες του δήμου όπου βρίσκεται κάποιος. “Έξυπνη” είναι η πόλη που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να αναφέρουν με άμεσο τρόπο καθημερινά προβλήματα, όπως μια διαρροή στο δρόμο, και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της επίλυσής τους. “Έξυπνη” είναι η πόλη στην οποία ζητήματα του δήμου μπορούν να συζητηθούν διαδικτυακά μέσω μιας ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης. “Έξυπνη” είναι η πόλη που βοηθά τον επιχειρηματία να προωθήσει τις υπηρεσίες του και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου του.
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, χρειάζεται να συνεργαστούν φορείς δημοσίου συμφέροντος με εμπειρία στην ανάπτυξη ανοικτών τεχνολογιών και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των ανοικτών δεδομένων και, κυρίως, των ανοικτών υπηρεσιών της πόλης για τους πολίτες της.
Η συνεργασία για την έξυπνη πόλη ανάμεσα στους τρεις δήμους, το ΕΜΠ, τον ΣΕΚΕΕ και την ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι μια προσπάθεια να ανοίξουμε τις δυνατότητες και τη γνώση που υπάρχει στις πόλεις μας, στους κατοίκους, στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές, αλλά και στους επισκέπτες τους.
Είναι ένα ανοικτό εγχείρημα στο οποίο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, ώστε η προσπάθεια αυτή να γίνει μεγαλύτερη, καλύτερη και αποτελεσματικότερη.
Εδώ θα βρείτε υπογραμμένο το πλαίσιο συνεργασίας και εδώ την επιστολή συμμετοχής στην πρωτοβουλία , του Δήμου της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.