Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

12 απλές τεχνολογίες για τις πόλεις που είναι έξυπνες, ανοικτές και δίκαιες ('Β Μέρος)

(Η ταινία Metropolis του Fritz Lang’s που γυρίστηκε το 1927 παρουσίαζε μια πόλη που εκμεταλλευόταν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες αλλά για ένα μικρό μέρος των κατοίκων της. Εικόνα από Breve Storia del Cinema)
#Άρθρο του Rick Robinson της IBM στο The Urban Technologist .
Τη μετάφραση επιμελήθηκαν οι Μανώλης Τσαγκαράκης και Λάζαρος Αγαπίδης.

Οι απόψεις του Schumacher για την τεχνολογία ανανεώθηκαν από την πεποίθησή του ότι η προσέγγισή μας για την οικονομία θα πρέπει να μετατραπεί στο «αν οι άνθρωποι μετράνε» Και ρώτησε:

"Τι θα συμβεί αν δημιουργήσουμε μια οικονομία όχι με βάση τη μεγιστοποίηση της παραγωγής των αγαθών και τη δυνατότητα να αποκτηθούν και να καταναλωθούν - η οποία καταλήγει στην αυτοματοποίηση και το κέρδος - αλλά στον βουδιστικό ορισμό του σκοπού της εργασίας: «το να δώσεις σε κάποιον μια δυνατότητα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις ικανότητές του, να μπορέσει να ξεπεράσει την εγωκεντρικότητα του ενώνοντας την προσπάθεια του με άλλους ανθρώπους σε ένα κοινό σκοπό, και να φέρει στο προσκήνιο τα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για μία ζωή γεμάτη νόημα".

Ο Schumacher επεσήμανε ότι οι πιο προηγμένες τεχνολογίες, στις οποίες συχνά βασιζόμαστε για να δημιουργήσουμε αξία και ανάπτυξη είναι πράγματι αποτελεσματικές μόνο στα χέρια εκείνων που με τους πόρους και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση τους - δηλαδή εκείνων που είναι ήδη πλούσιοι, και ότι με έμφαση την αποτελεσματικότητα, την παραγωγή και τα κέρδη τείνουν να συγκεντρώνουν παραπάνω οικονομική αξία στα χέρια των πλουσίων - συχνά ειδικά από τη μείωση της απασχόλησης των ατόμων με λιγότερο προηγμένες δεξιότητες και ρόλους.

Αντιθέτως, ο Schumacher θεώρησε ότι η πιο γνήσια «ανάπτυξη» της κοινωνίας μας θα συμβεί όταν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται με έναν τρόπο που θα τους έδινε την πρακτική δυνατότητα να κερδίζουν τα προς το ζην, και επίσης όταν τους προσφέρεται ένα επίπεδο ηθικής ικανοποίησης.  Με τον ίδιο τρόπο, ο Μάσλοου με την «Ιεραρχία των αναγκών» προσδιόρισε πρώτος τις πιο βασικές απαιτήσεις μας για τροφή, νερό, στέγη και ασφάλεια, αλλά παράλληλα με τη σημασία της οικογένειας, τους φίλους και την «αυτοπραγμάτωση» (η οποία μπορεί απερίφραστα να περιγραφεί ως η διαδικασία για την επίτευξη πραγμάτων που μας ενδιαφέρουν).


Αυτό τον οδήγησε να ρωτήσει:

Τι είναι αυτό που πραγματικά απαιτούμε από τους επιστήμονες και τους τεχνολόγους; Θα πρέπει να απαντήσω:

Χρειαζόμαστε τις μεθόδους και τον εξοπλισμό που είναι: 

  • Αρκετά φθηνές, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους, 
  • Κατάλληλες για εφαρμογές μικρής κλίμακας, και 
  • Συμβατές με την ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργικότητα


(Η ιεραρχία των αναγκών του Maslow,
image by Factoryjoe via Wikimedia Commons)
Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πιο ισχυρό σύνολο εργαλείων που απεικονίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά από τις ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν προκύψει κατά την τελευταία δεκαετία, όπως τα social media, τα smartphones, το cloud computing και τα ανοιχτά δεδομένα. 
Όλα αυτά παρέχουν μια ψηφιακή υποδομή «κατάλληλων τεχνολογιών», προσιτές σε όλους, που συνδέονται με τις μεγάλης κλίμακας υποδομές της πόλης που στηρίζουν τα εκατομμύρια κόσμου και δίνουν στους πολίτες, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τις υποδομές της πόλης με τις δικές τους ανάγκες.

Μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 12 τέτοιες τεχνολογίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες των «Υποδομών που έχουν σημασία», «Τεχνολογίες για όλους» και «Τα κλειδιά της πόλης».

Υποδομές που έχουν σημασία 

1. Συνδεσιμότητα Broadband

Έχω καλύψει τη σημασία της ευρυζωνικής σύνδεσης καθώς και τις προκλήσεις από την παροχή αυτή παντού ήδη οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και πάλι εδώ. Αλλά και να είναι σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi, τα οφέλη είναι τόσο σημαντικά που να μην μπορεί κανείς να την παραλείψει.

2. Cloud computing 

Πριν το cloud computing, όποιος ήθελε να αναπτύξει ένα σύστημα υπολογιστών για χρήση και από άλλους έπρεπε να επενδύσει εκ των προτέρων σε μια υποδομή ικανή να λειτουργεί την υπηρεσία σε ένα υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας. Το cloud computing παρέχει μια πολύ πιο εύκολη, φθηνότερη εναλλακτική λύση: να νοικιάσει ένα μικρό κομμάτι της υποδομής κάποιου άλλου. Και αν η υπηρεσία σας γίνει δημοφιλής, να μην ανησυχεί ο διαχειριστής για κάποια δαπανηρή αναβάθμιση, αλλά απλά να ενοικιάσει λίγο περισσότερο χώρο.

Το cloud computing έχει βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό των ψηφιακών υπηρεσιών, καθιστώντας δραματικά ευκολότερο και φθηνότερο για οποιονδήποτε να τις δημιουργήσει και να τις προσφέρει στους άλλους.

Τεχνολογίες για όλους 

3. Κινητά και έξυπνα τηλέφωνα 

Το 2013 ο αριθμός των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τον αριθμό των ατόμων με σταθερή γραμμή.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, έχουμε επίγνωση της αυξανόμενης δύναμης των Smartphones, και τα Συμβούλια όπως του Newham εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν την επιθυμία ή τους πόρους να αγοράσουν έναν υπολογιστή και μια ευρυζωνική σύνδεση έχουν στην κατοχή τους και χρησιμοποιούν σχετικά εξελιγμένα Smartphones μέσω των οποίων έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες και ψηφιακό περιεχόμενο.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, η πραγματική εξέλιξη είναι απλά η διαθεσιμότητα της πρώτης βασικής υποδομής – της φωνητικές κλήσης και των SMS - που είναι διαθέσιμα σε σχεδόν όλους, παντού. Σύμφωνα με μια έκθεση, η πρόσβαση σε ένα βασικό κινητό τηλέφωνο είναι πιο συχνή από ό, τι την πρόσβαση στην τουαλέτα με σωστό σύστημα αποχέτευσης. Στο TEDGlobal 2013, ο Toby Shapshak περιέγραψε πώς το σύνολο υποδομών και αλυσίδων εφοδιασμού χτίζονται με τα SMS και ομοίως «κατάλληλες» τεχνολογίες - στο βαθμό που 4o% του ΑΕΠ της Κένυας να περνάει από την υπηρεσία πληρωμών M-Pesa μέσω κινητών τηλεφώνων που προσφέρεται από τη Safaricom. Οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις και άλλοι στον αναπτυγμένο κόσμο μελετούν αυτό το κύμα καινοτομίας ως πηγή νέων ιδεών γι’ αυτούς.

4. Social media

Το 2011 στο βιβλίο «Πολιτισμός», ο Niall Fergusson σχολιάζει ότι η είδηση της ινδικής εξέγερσης το 1857 πήρε 46 ημέρες για να φτάσει στο Λονδίνο, ταξιδεύοντας με 3,8 μίλια την ώρα. Τον Ιανουάριο του 2009, όταν η πτήση 1549 της US Airways συνετρίβη στον ποταμό Hudson, το μήνυμα του Jim Hanrahan στο Twitter κοινοποίησε την είδηση σε όλο τον κόσμο τέσσερα λεπτά αργότερα, δηλαδή έφτασε στο Περθ της Αυστραλίας ταξιδεύοντας με περισσότερα από 170.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα Social Media είναι το εργαλείο που περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί απλά για να είναι σε επαφή με τους φίλους και την οικογένεια του, σε αυτή την απίστευτη ταχύτητα.

Σε μια πρόσφατη Δημαρχιακή συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις, ο Ριντβάν Kamil, Δήμαρχος του Μπαντούνγκ της Ινδονησίας, περιέγραψε πώς ο ίδιος έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα συμμετοχής στους πολίτες, εμπιστοσύνης και διαφάνειας με την ενθάρρυνση του προσωπικού του για να συνδεθεί με τα 2,3 εκατ. άτομα που χρησιμοποιούν το twitter μέσω των social media. Με την ενθάρρυνση των πολιτών να αναφέρουν τα θέματα σε απευθείας σύνδεση και με τη δημοσίευση των στοιχείων των δαπανών της πόλης, ο Δήμαρχος Kami συνέβαλε στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Το Μονπελιέ της Γαλλίας εμπλέκεται με τους πολίτες μέσω των social media με παρόμοιο τρόπο ζητώντας τους να διερευνήσουν τα δεδομένα για την πόλη τους και να προτείνουν τρόπους για τη βελτίωσή της. Και η αρκετά φιλόδοξη αίθουσα ελέγχου που έχει στηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τον Δήμαρχο Eduardo Paes για να βοηθήσει στην διαχείριση της πόλης κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χρησιμοποιεί τα social media όχι μόνο ως μέσο για πληροφορίες μέσω feeds που προσφέρουν μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην πόλη, αλλά και για να κρατήσει τους πολίτες όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένους.

Η «Κοινότητα Lovers Guide» των οποίων 60 εκδόσεις έχουν δημοσιευθεί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει τις ιστορίες των ανθρώπων και των έργων που έχουν βελτιώσει στις κοινότητες τους. Ο οδηγός δεν έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία, αλλά πολλές από τις πρωτοβουλίες που περιγράφει έχουν χρησιμοποιήσει τα social media ως ένα εργαλείο για την επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους υποστηρικτές τους.

Και χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τα social media στις επιχειρήσεις. Από το e-Bay στο Uber, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία  επιχειρηματικών μοντέλων που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά κανάλια πωλήσεων και τις αλυσίδες εφοδιασμού με δίκτυα για peer-to-peer συναλλαγές σε βιομηχανίες, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως τη γεωργία και τη διανομή μέχρι και το λιανικό εμπόριο. Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια από εμάς τώρα χρησιμοποιούν τακτικά τις τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε αυτά τα εμπορικά δίκτυα.

5. Η οθόνη αφής 

Πριν από τρία χρόνια, ο δίχρονος γιος μου έμαθε πώς να χρησιμοποιεί ένα tablet για να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια από όλο τον κόσμο πριν  μάθει να διαβάζει και να γράφει. Είναι μέλος της πρώτης γενιάς που θα μεγαλώσει με τις πληροφορίες του κόσμου κυριολεκτικά στα χέρια του πριν να μπορεί να διαβάζει και να γράφει.
(Images captured by MRI scan by 
Shinji Nishimoto, Alex G. Huth, 
An Vu and Jack L. Gallant,
UC Berkley, 2011)


Η απλότητα της οθόνης αφής έχει ήδη οδηγήσει στην κυκλοφορία tablet με τεράστιο αριθμό ανθρώπων που ποτέ δεν θα είχε τόσο πρόθυμα επιλέξει να χρησιμοποιήσουν ένα φορητό υπολογιστή με πληκτρολόγιο. Δεδομένου ότι οι οθόνες αφής και οι συσκευές που τις χρησιμοποιούν γίνονται φθηνότερες και φθηνότερες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε online περιεχόμενο και υπηρεσίες θα τις χρησιμοποιήσουν τελικά χωρίς να το συνειδητοποιούν, απλά μέσω της αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω τους.

Θα αναπτύξουμε γρήγορα ακόμη πιο οικεία μέσα αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία. Πριν από τρία χρόνια, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Berkely χρησιμοποιούσαν υπολογιστές που συνδεόταν με ένα μαγνητικό τομογράφο για να αναδημιουργήσουν κινούμενες εικόνες από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από τον εγκέφαλο ενός ατόμου στο εσωτερικό του σαρωτή βλέποντας μια ταινία μέσα από ένα ζευγάρι γυαλιών. Πέρυσι, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον χρησιμοποίησαν παρόμοια τεχνολογία για να επιτρέψουν σε κάποιον από αυτούς να κουνήσουν το χέρι του άλλου απλά με τη σκέψη. Ενώ θα χρειαστεί χρόνος για αυτές τις τεχνολογίες για να γίνουν ευρέως διαθέσιμες - και υπάρχουν σίγουρα πολλά ηθικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση τους που πρέπει να αντιμετωπιστούν - τελικά θα συμβάλλουν σημαντικά στη διάθεση των πληροφοριών και στην ικανότητα για επικοινωνία να γίνει ακόμα πιο προσιτή από ότι είναι σήμερα.

6. Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα 

Το λογισμικό Ανοικτού Κώδικα είναι μία από τις πολύ λίγες τεχνολογίες που είναι καταρχήν ελεύθερη σε οποιονδήποτε αρκεί να ξέρει πως να το χρησιμοποιήσει. Δεν είναι δωρεάν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα - οι περισσότερες εταιρείες που το χρησιμοποιούν το πληρώνουν με κάποια μορφή υποστήριξης ή συντήρησης που πρέπει να διενεργείται στα συστήματα τους. Αλλά είναι ελεύθερα για να ξεκινήσει κάποιος με την Open Source κοινότητα να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βοηθηθεί και να πάρει συμβουλές.

Οι συνάδελφοί μου σε όλο τον κόσμο εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες της IBM υποστηρίζουν την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα, από τη λειτουργική συνεργασία με τη βάση δεδομένων MySQL και την CKAN ανοιχτή πύλη δεδομένων, μέχρι και την διάθεση ανεπτυγμένων τεχνολογιών της ΙΒΜ, όπως το Eclipse, το MQTT και το Node-RED στην κοινότητα του Open Source, σε νέες "BlueMix" Cloud computing πλατφόρμες της IBM για τους προγραμματιστές που είναι χτισμένο με την τεχνολογία Open Source και προσφέρει στους προγραμματιστές 50 προεγκατεστημένες υπηρεσίες για να συμπεριλάβουν στις εφαρμογές τους, πολλές από τις οποίες είναι ανοιχτού κώδικα.

Δεν είναι όλες οι τεχνολογίες Open Source και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους πολλές εταιρείες τεχνολογίας, μεγάλες και μικρές, επενδύσουν στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών για τις πόλεις που χρησιμοποιούν κλειστό και παλιό λογισμικό - συχνά απλά για να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους. Για όσο διάστημα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρουν τις πολύτιμες δυνατότητες που δεν είναι διαθέσιμες ως λογισμικό ανοικτού κώδικα, οι πόλεις θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Αλλά είναι ζωτικής σημασίας ότι τα συστήματα που ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες να είναι ανοικτά για χρήση από λογισμικό ανοικτού κώδικα, απλά για να γίνουν όσο ευρύτερα προσβάσιμα το δυνατόν γίνετε για τους ανθρώπους που πρέπει να τα προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες.

7. Έξυπνες Συσκευές 

Η εμφάνιση του Διαδικτύου ως πλατφόρμα για τη διευκόλυνση των πωλήσεων, μάρκετινγκ και logistics κατά την τελευταία δεκαετία, επέτρεψε στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να φτάσουν στις αγορές όλου του κόσμου, κάτι που προηγουμένως ήταν δυνατό μόνο για τις πολύ μεγαλύτερες οργανώσεις με διεθνή δίκτυα πωλήσεων και διανομής.

Πιο πρόσφατα, η εμφάνιση και η ωρίμανση τεχνολογιών, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, η βιομηχανία ανοιχτού κώδικα και η παραγωγή ενέργειας μικρής κλίμακας, επιτρέπει σε μικρές επιχειρήσεις και στις κοινοτικές πρωτοβουλίες να πετύχουν σε νέους τομείς περιορίζοντας την κλίμακα στην οποία είναι οικονομικά βιώσιμο να φέρουν σε πέρας αυτά που παλιότερα ήταν μεγάλες βιομηχανικές δραστηριότητες - μια τάση που πρόσφατα ονομάστηκε από το περιοδικό Economist ως η «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση».

Το Arduino, μία open source πλατφόρμα ηλεκτρονικών πρωτοτύπων, και το Raspberry Pi, ένας φθηνός και απλός υπολογιστής που προορίζεται για να απλοποιήσει την διαδικασία της διδασκαλίας δεξιοτήτων προγραμματισμού, προσφέρουν μία πολύ εύκολη εισαγωγή σε αυτές τις τεχνολογίες.  Κάποιοι οργανισμοί όπως το Hub Launchpad και το TechShop επιτρέπουν στους επιχειρηματίες και στις μικρές επιχειρήσεις να τις εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος.

Τα κλειδιά για την πόλη 

8. Ανοιχτά APIs 

Ένα «API» είναι μία Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογής (Application Programming Interface).  Είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε ένα υπολογιστικό σύστημα - όπως μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που γράφτηκε από έναν επιχειρηματία - να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες και τις δυνατότητες ενός άλλου συστήματος πληροφορικής - όπως ένα σύστημα πληροφοριών για την κίνηση του δίκτυο μεταφορών μιας πόλης.

Για παράδειγμα, η Amazon προσφέρει ένα API σε developers που εκθέτει όλες τις δυνατότητες της Amazon Marketplace, όπως η προβολή των προϊόντων, η μεταβολή των τιμών και η αποστολή προϊόντων σε πελάτες. Ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι ελεύθερα για να χρησιμοποιηθούν, προσφέρουν έναν τρόπο για τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέα online καταστήματα εξαιρετικά γρήγορα. 

Τα ανοιχτά APIs είναι ένα εργαλείο που μπορεί να κάνει τις ψηφιακές υποδομές μιας πόλης ανοιχτές στην τοπική καινοτομία, και μπορεί να επιτρέψει στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες να τις προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, το Μπέρμιγχαμ Droplet, μια υπηρεσία πληρωμών μέσω SmartPhone που ενθαρρύνει την τοπική οικονομική ανάπτυξη επιτρέποντας την εύκολη πληρώσει για αγαθά και υπηρεσίες από τοπικούς εμπόρους, προσφέρει ένα API ανάπτυξης για να δώσει την δυνατότητα γρήγορης και φθηνής ενσωμάτωσης ενός συστήματος πληρωμής που μπορεί να περιλαμβάνεται σε άλλες υπηρεσίες της πόλης.

Μια υποδομή για Εξυπνότερη Πόλη της οποίας τα συστήματα πληροφορικής προσφέρουν APIs για τους πολίτες, τις κοινότητες και οι επιχειρήσεις μπορεί να προσαρμοστεί από αυτούς.  Είναι ακριβώς το αντίθετο από την εθνική οδό Buford της Ατλάντα.

9. Open Data 

(Το συνέδριο του 2013 της Open Data institute 
του Ηνωμένου Βασιλείου
Το ODI προωθεί τα ανοιχτά δεδομένα 

στο Ηνωμένο Βασίλειο και μοιράζεται 
καλές τακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Photo by the ODI)
Η κίνηση Open Data υποστηρίζει την αρχή ότι οποιαδήποτε μη ευαίσθητα δεδομένα από τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές θα πρέπει να είναι ανοιχτά και ελεύθερα διαθέσιμα. Τα περισσότερα τέτοια στοιχεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε αυτή τη μορφή - είτε επειδή οι οργανισμοί που παρέχουν τις υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει την αρχή, είτε επειδή τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούν απλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υποστηρίξει κανείς την ιδέα των Open Data. Η εταιρία McKinsey, για παράδειγμα, εκτιμά την οικονομική αξία των ανοιχτών δεδομένων σε τουλάχιστον 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι τα ανοιχτά δεδομένα είναι ένα βασικό εργαλείο για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην ψηφιακή εποχή.  Ένα άρθρο του Niall Firth στον Νοέμβρη του 2013 στο περιοδικό New Scientist, περιγράφει πώς οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών που χρησιμοποιούν ανοικτά δεδομένα για να ελέγχουν τις κυβερνήσεις τους, και παρακολουθούν βασικές πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους των εκλογών μέχρι και τις κρατικές δαπάνες.

Η «Dublinked», μία σύμπραξη ανταλλαγής πληροφοριών στην οποία το δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου μαζί με τρις φορείς της περιοχής μοιράζονται πληροφορίες και τις διαθέτουν στην κοινωνία ως «ανοικτά δεδομένα», είναι ένα καλό παράδειγμα για τα οφέλη που μπορούν να φέρει η «ανοικτότητα» αυτή.  Το Dublinked τώρα προσφέρει 3.000 σύνολα δεδομένων που διατίθενται στους αναλυτές των τοπικών αρχών, σε ερευνητές από την IBM Research και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, και για τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Η σύμπραξη αυτή ανακαλύπτει νέους τρόπους λειτουργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης, τα συστήματα μεταφορών καθώς και για τα δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης.  Και επιτρέπει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων βασισμένες στην πληροφόρηση που έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τις λύσεις που αναπτύσσονται στο Δουβλίνο σε πόλεις διεθνώς. Έτσι, τοποθετείται η δύναμη της τεχνολογίας και της πληροφορίας της πόλης όχι μόνο στη διάθεση των αρχών της πόλης και των υπηρεσιών της, αλλά και στα χέρια των κοινοτήτων και των καινοτόμων ανθρώπων.

10. Ανοιχτά Πρότυπα 

Τα ανοιχτά δεδομένα και τα ανοιχτά ΑΡΙ θα υιοθετηθούν ευρέως και αποτελεσματικά σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, εφόσον ανταποκρίνονται στα Ανοιχτά Πρότυπα, που σημαίνει ότι όλοι, παντού θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο.

Για να κάνουμε κάτι τόσο απλό όπως να αλλάξουμε μια λάμπα, βασιζόμαστε σε ανοιχτά πρότυπα για τα επίπεδα τάσης και ρεύμα από τον πάροχο ηλεκτροδότησης, τις φυσικές διαστάσεις του ντουί και της λάμπας και τα χαρακτηριστικά των συνδεσμολογιών τους, τις προδιαγραφές του φωτός της λάμπας και της παραγωγής θερμότητας και την ανοχή της λάμπας και των εξαρτημάτων της για τα επίπεδα της υγρασίας που βρίσκονται στο μπάνιο και στην κουζίνα.  Οι πόλεις είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό, τι οι λάμες, και πολλά άλλα πρότυπα απαιτούνται για να μπορέσουμε να συνδέσουμε και να ρυθμίσουμε εκ νέου τα συστήματά τους εύκολα και αξιόπιστα.

Τα ανοικτά πρότυπα είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο για την αποφυγή του «κλειδώματος» των συστημάτων της πόλης σε έναν συγκεκριμένο προμηθευτή. Με τον καθορισμό κοινών χαρακτηριστικών που απαιτούνται από όλα τα συστήματα, γίνεται όλο και πιο εύκολο να ανταλλάσσεται η εφαρμογή ενός προμηθευτή με μία άλλη.

Ορισμένα πρότυπα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι υποδομές εξυπνότερων πόλεων είναι ήδη τοποθετημένες - για παράδειγμα, οι Web υπηρεσίες και το REST (Representational state transfer) που καθορίζουν τους γενικούς τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν τα συστήματα πληροφορικής, και το Common Alerting Protocol, το οποίο είναι πιο συγκεκριμένο και αφορά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστημάτων που παρακολουθούν και να ελέγχουν τον φυσική κόσμο.  Αλλά πολλά άλλα πρότυπα θα πρέπει να αναπτυχθούν και να προωθηθούν.  Το City Protocol Society είναι μια οργάνωση που επιδιώκει την ανάπτυξη αυτών των νέων προτύπων, και το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων δημοσίευσε πρόσφατα την πρώτη σειρά εθνικών προτύπων για εξυπνότερες πόλης στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου ενός προτύπου για τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων μεταξύ συστημάτων Έξυπνων Πόλεων.

11. Τοπικά και εικονικά νομίσματα και συστήματα συναλλαγών 

Η λίρα του Brixton
Τα τοπικά συστήματα συναλλαγών χρησιμοποιούν χάρτινα ή ηλεκτρονικά νομίσματα που εκδίδονται και ισχύουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο τόπο ή περιοχή. Μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στο να δαπανήσουν τα χρήματα τους σε τοπικό επίπεδο, προωθώντας έτσι περιφερειακές οικονομικές συνέργειες.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την Λίρα του Μπρίστολ, το σχήμα πληρωμής μέσω smartphone της Μπέρμινχαμ με την ονομασία Droplet και τα σχήματα που βασίζονται στο παζάρι των αγαθών, των χρημάτων, του χρόνου και των υπηρεσιών όπως είναι η τράπεζα χρόνου.  Ορισμένα σχήματα συνδυάζουν και τα δύο στοιχεία - στην Ελβετία, ένα συμπληρωματικό νόμισμα, το Wir, έχει συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα κατά τον τελευταίο αιώνα, επιτρέποντας κάποια αποπληρωμή χρέους που μπορεί και ανταλλάσσεται σε τοπικό επίπεδο, όταν δεν μπορεί να αποπληρωθεί σε καθολικά αποδεκτό νόμισμα.

Καθώς αυτά τα σχήματα αναπτύσσονται - και ιδίως αυτά που υιοθετούν τεχνολογίες όπως τα smartphones και τα Open APIs - χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως έργα υποδομής εξυπνότερων πόλεων σε τομείς όπως οι μεταφορές, η προμήθεια τροφίμων και η ενέργεια.
Οι εξυπνότερες πόλεις θα πετύχουν σε μεγάλη κλίμακα όταν ανακαλύψουμε τα επιχειρηματικά μοντέλα που μετατρέπουν τις οικονομικές ενισχύσεις και τις επενδύσεις σε κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές βελτιώσεις στους χώρους όπου ζούμε και εργαζόμαστε.  Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα εργαλείο με πιο άμεση εφαρμογή για το σχεδιασμό αυτών των επιχειρηματικών μοντέλων από τα εύκαμπτα, τοπικά νόμισμα και τις σχετικές υποδομές πληρωμών.

12. Καταστήματα Ταυτότητας

Για να χρησιμοποιήσετε ψηφιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να παρέχονται προσωπικά στοιχεία στο Διαδίκτυο. Τι συμβαίνει με αυτά τα προσωπικά δεδομένα όταν έχουμε τελειώσει τη χρήση της υπηρεσίας;

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook συχνά προκαλούν συζήτηση όταν πειραματίζονται με νέους τρόπους χρήσης των δεδομένων που μοιραζόμαστε ελεύθερα μαζί τους.  Συχνά τους παρέχουμε εκτεταμένα δικαιώματα επί των στοιχείων αυτών.

Η χρήση των τεχνολογιών, όπως τα social media, τα Smartphones και τα APIs δημιουργεί μια μάζα δεδομένων σχετικά με μας που συχνά διατηρούνται από τους φορείς των υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε.  Μερικές φορές αυτό είναι ως αποτέλεσμα της σκόπιμης δράσεις μας: όπως όταν μοιραζόμαστε φωτογραφίες που περιέχουν γεωγραφικά στοιχεία (geo-tagged) μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, για παράδειγμα. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, είναι τυχαίο.  Η τοποθεσία και η κίνηση των αισθητήρων GPS στα smartphones μας που συγκεντρώνονται ανώνυμα από τους παρόχους δικτύου με εκείνα των άλλων γύρω μας που κινούνται με παρόμοιο τρόπο. Στη συνέχεια πωλούνται σε υπηρεσίες πληροφοριών της κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μπορούν να τα πωλήσουν πίσω σε μας μέσω των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης στα αυτοκίνητά μας για να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι οργανισμοί όλων των τύπων και μεγεθών ανταγωνίζονται για τις νέες αγορές και ευκαιρίες της οικονομίας της πληροφορίας που δημιουργούνται, εν μέρει, από αυτή την αυξημένη διαθεσιμότητα των προσωπικών πληροφοριών. Αυτό είναι απλά η φυσική συνέπεια της εμφάνισης νέων πόρων σε μια ανταγωνιστική οικονομία. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι ως δημιουργοί ενός μεγάλου μέρους των δεδομένων αυτών, και ως οι απόλυτοι ενδιαφερόμενοι στην εν λόγω οικονομία, θα πρέπει να επιδιώκουμε να δημιουργηθεί μια δίκαιη συμφωνία μεταξύ μας για το πώς θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία μας.

Σε μια διαφορετική προσέγγιση οδηγούνται οργανώσεις όπως η MyDex. Η MyDex είναι μία Εταιρία Κοινωνικού Συμφέροντος (ΕΚΣ) η οποία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται με ασφάλεια τα προσωπικά στοιχεία τους με παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών όταν χρειάζεται, και να ανακαλούνε την πρόσβαση σε αυτά όταν έχουν τελειώσει τη χρήση της υπηρεσίας.

Η δημιουργία της ως Εταιρία Κοινωνικού Συμφέροντος επιτρέπει στην MyDex…

«...να είναι βιώσιμη και απαιτεί να λειτουργήσει για το όφελος της κοινωνίας.  Κυρίως, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΚΣ και η πλειοψηφία από τα κέρδη της πρέπει να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της κοινωνίας για την οποία ιδρύθηκε.  Τα περιουσιακά της στοιχεία δεν μπορούν να αποκτηθούν από κανένα άλλο πρόσωπο που δεν περιορίζεται από τους ίδιους κανόνες.»

(Από την ιστοσελίδα MyDex, http://mydex.org/about/ensuring-trust/).

Ως αποτέλεσμα της ασφάλειας της τεχνολογικής λύσης τους και τη σαφήνεια με την οποία τα προσωπικά και κοινωνικά συμφέροντα αντικατοπτρίζονται στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, η πλατφόρμα MyDex χρησιμοποιείται ήδη από μια ποικιλία κοινωνικών οργανισμών και φορείς του δημόσιου τομέα για να προσφέρουν ένα χώρο αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων για το άτομα που υποστηρίζουν.

Η προσέγγιση της MyDex για τη δημιουργία εμπιστοσύνης όσον αφορά τη χρήση των προσωπικών δεδομένων δεν είναι μοναδική, αλλά είναι ένα καλό παράδειγμα ενός επιχειρηματικού μοντέλου που αναφέρεται ρητά και ιεραρχεί τα συμφέροντα του ατόμου.

Η Έξυπνη Ψηφιακή Πολεοδομία

Οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι, όπως ο Kelvin Campbell, ιδρυτής του κινήματος Smart Urbanism και ο Jan Gehl, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα «πόλεις ανθρώπινης κλίμακας» έχουν προσδιορίσει λεπτομερή φυσικά χαρακτηριστικά των μεγάλης κλίμακας αστικών περιβαλλόντων που ενθαρρύνουν τις ζωντανές κοινότητες και τις επιτυχημένες οικονομίες μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, των οικογενειών, των κοινοτήτων και των επιχειρήσεων.

(Το πολεοδομικό σχέδιο για την Νέα Πόλη του 
Εδιμβούργου, που δείχνει σαφώς τη δομή του δικτύου 
που δίνει αφορμή για την προσαρμοστικότητα 
που είναι διάσημη για την προβολή για τα τελευταία 
250 χρόνια.
Εικόνας από το αρχείο του JR James)
Ένα καλό παράδειγμα παρέχεται από την «Νέα Πόλη» του Εδιμβούργου, που θεωρείται ως ένα αριστούργημα της πολεοδομίας που έχει αποδειχθεί επιτυχής και προσαρμόσιμο μέσω των οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών τα τελευταία 250 χρόνια.  Έχει συχνές διελεύσεις οδών, διασταυρώσεις και παράδρομους που επιβραδύνουν την κυκλοφορία, προβλέπει τη περιστασιακή στάση της κυκλοφορίας και ευκαιρίες διέλευσης των πεζών, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν, και έχει ένα μίγμα μικρών και μεγάλων χώρων για χρήση από μια ποικιλία επιχειρήσεων.

Οι εξυπνότερες πόλεις δεν θα είναι δικαιότερες πόλεις αν δεν εντοπιστούν και χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες για τη δημιουργία τους που δημιουργούν παρόμοια ανοιχτότητα και προσβασιμότητα στις ψηφιακές υπηρεσίες και πληροφορίες.  Ακριβός αυτό πιστεύω ότι τα ανοιχτά δεδομένα, τα κινητά τηλέφωνα και τα εικονικών νομισμάτων και οι άλλες τεχνολογίες που έχω περιγράφονται σε αυτό το άρθρο μπορούν να επιτύχουν.

Δεν μπορώ να σκεφτώ μια πιο συναρπαστική ιδέα από τη χρήση τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων της εποχής μας για να οικοδομήσουμε καλύτερες πόλεις και κοινωνίες για το αύριο.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του Άρθρου :

12 απλές τεχνολογίες για τις πόλεις που είναι έξυπνες, ανοικτές και δίκαιες (Α Μέρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.